Nak Jadi ‘Juruteknik’ Android? Gunakan Forget Windows Use Linux

Internet, Software
174

Ada pelbagai distro di luar sana dengan berbagai ciri untuk memenuhi keperluan dan kehendak pengguna. Ada yang bercirikan dekstop penuh, dan ada juga yang hanya sekadar dipasangkan pada pemacu USB.

[F]orget [W]indows [U]se [L]inux atau nama singkatannya FWUL ialah distro yang termasuk dalam kategori sistem operasi kecil, yang hanya dipasangkan pada pemacu USB anda.

Setakat versi terkini, pembangunnya masih belum bercadang untuk memberikan pilihan pemasangan pada laptop atau komputer peribadi.

Berasaskan Manjaro Linux, dan menggunakan persekitaran meja XFCE, ia adalah sistem operasi direka khusus untuk peminat Android.

FWUL dipenuhi dengan pelbagai alat keperluan untuk membaiki dan menguruskan peranti Android. Dari pelbagai OEM seperti Xiaomi, Samsung, dan sebagainya lagi, ia menawarkan kelengkapan yang maksimum buat para penggemar modifikasi.

FWUL telah dibangunkan oleh seorang pembangun senior dari XDA iaitu steadfasterX, yang bertujuan mendekatkan pengguna Windows kepada Linux. Menurutnya kebiasaan masalah yang dialami oleh para pengguna Windows dapat diselesaikan melalui distro Linux, oleh itu mengapa tidak mereka ini terus gunakan sahaja Linux, yang menjadi penyelesai kepada masalah tersebut?

Begitulah senario yang biasa dihadapi oleh beliau sehingga ‘memaksa’ dirinya untuk membangunkan satu sistem operasi dari Linux untuk membantu peralihan bagi pengguna baru.

Berikut adalah bagaimana paparan FWUL ketika anda mula-mula boot ke desktopnya.

FWUL terdapat dalam dua varian iaitu Forgetful dan Persistent.

Forgetful ialah versi di mana ia tidak akan menyimpan sebarang tetapan mahupun data. Setiap kali anda reboot, segalanya akan menjadi seperti baru.

Persistent pula ialah versi sebaliknya, yang mana setiap tetapan dan apa yang anda ubah mahupun muat turun akan tersimpan. Apabila anda reboot, semuanya akan kekal seperti keadaan sebelumnya.

Bagi persistent, ia terdapat dalam 3 variasi, iaitu 8GB (minima 8GB kapasiti pemacu), 15GB (minima 16GB kapasiti pemacu), dan 30GB (minima 32GB kapasiti pemacu). Apa yang bagusnya, versi persistent ini juga turut mempunyai forgetful mode, sekiranya ingin digunakan oleh anda.

Jika anda berminat hendak gunakan versi persistent, saiz atau kapasiti paling kecil yang diperlukan ialah 8GB. Jika kecil dari itu, anda haruslah menggunakan versi forgetful.

Juga digalakkan agar anda flash FWUL ke dalam pemacu yang mempunyai spesifikasi read/write yang laju. Jika perlahan, ia akan menjejaskan prestasi FWUL ketika sedang digunakan dan boleh jadi ia akan ‘hang’, tak ubah seperti anda gunakan Windows.

Jika anda ingin mengetahui senarai alat-alat yang disediakan, anda boleh hala ke forum XDA dan dapatkan info di sana: [LIVE-ISO][FWUL]adb/fastboot without any installation and driver issues [v3.1].

Bukan apa, alat-alatnya agak banyak juga, dan akan jadi seperti pertindanan pula jika ditulis di sini.

Untuk muat turun, anda boleh klik pada pautan di bawah:

> Forgetful

> Persistent

https://omghackers.com/nak-mudah-jadi-juruteknik-android-guna-forget-windows-use-linux/

You might also like