Gundala: Superhero Dari Bumilangit Cinematic Universe

Internet, Software
259

Barat ada Marvel Cinematic Universe (MCU), DC Extended Universe (DCEU).

Indonesia pula ada Bumilangit Cinematic Universe (BCU).

Dalam BCU pula ada pelbagai karakter superhero, dan salah satu superhero itu ialah Gundala. Jalan ceritanya berasaskan komik yang dicipta oleh Harya ‘Hasmi’ Suraminata.

Watak Gundala dibawakan oleh pesilat dan pelakon, Abimana Aryasatya. Tidak lupa juga, dalam filem ini ada Bront Palarae memegang watak sebagai Pengkor, dan Cecep Arif Rahman sebagai Swara Batin Sang Penari.

Diarahkan oleh pengarah filem berkaliber Joko Anwar, cerita bermula pada waktu Indonesia sedang bergelumang dengan rasuah dan ketidaksamarataan dari segi pendapatan di kalangan rakyat marhaennya.

Di situlah, Sancaka, seorang pemuda bekerja sebagai pengawal sekuriti di kilang percetakan Djakarta Times. Kisah hidupnya tidak sebahagia orang lain. Waktu kecil Sancaka bersulam duka, bila bapanya terbunuh sewaktu mogok pekerja. Ibunya pula mengambil keputusan untuk bekerja di bandar, dan hanya berjanji untuk kembali secepat mungkin.

Sancaka bagaimanapun mendapat peluang untuk diambil sebagai anak angkat kepada sebuah keluarga yang kaya, tetapi ditolak mentah kerana padanya, kekayaan di Indonesia selalu terhubung dengan eksploitasi terhadap orang lain.

Disinilah Pengkor hadir memainkan peranan melatih Sancaka bersama anak-anak yatim yang lain. Pengkor ialah bos mafia kepada dunia gelap di Jakarta, dan mengawal ahli-ahli politik.

Sancaka membesar dengan elemen moral tersendiri, jauh berbeza dari anak yatim lain yang berharap kepada peluang mendapatkan pendidikan kerjaya.

Suatu malam, Sancaka disambar petir.. lalu bermulalah kisah hidup barunya yang memiliki kuasa ajaib.

Percakaran antara Sancaka dengan Pengkor tidak dapat dielakkan lagi. Pertembungan antara dua moral, dua kuasa, menjadikan Gundala ‘hidup’ dengan identiti tersendiri.

Jika diperhati, Gundala juga mempunyai sejarah pahit tidak ubah seperti superhero barat lainnya. Waktu kecil yang penuh dengan kesedihan, kehilangan ibu dan bapa, lalu membesar pula dengan norma-norma masyarakat sekeliling yang penuh dengan isu masing-masing.

Pun begitu, dengan keunikan tersendiri, Gundala membawa topik berat walaupun beridentitikan filem superhero.

https://omghackers.com/gundala-superhero-dari-bumilangit-cinematic-universe/

You might also like