Freelance Web Designer Malaysia https://4finderz.com Freelance Web Designer Fri, 22 May 2020 15:59:00 +0000 en-GB hourly 1 https://4finderz.com/v2/wp-content/uploads/2018/01/favicon.png Freelance Web Designer Malaysia https://4finderz.com 32 32 Tiada Rompakan Bank Di Pekan Jasin Seperti Didakwa Melalui Klip Video Yang Tular Di Media Sosial https://4finderz.com/announcement/tiada-rompakan-bank-di-pekan-jasin-seperti-didakwa-melalui-klip-video-yang-tular-di-media-sosial/ https://4finderz.com/announcement/tiada-rompakan-bank-di-pekan-jasin-seperti-didakwa-melalui-klip-video-yang-tular-di-media-sosial/#respond Fri, 22 May 2020 15:59:00 +0000 https://sebenarnya.my/?p=69660 SEBENARNYA: Polis menafikan berlaku kejadian rompakan membabitkan sebuah bank di Pekan Jasin, seperti yang tular di Facebook yang dimuat naik oleh sebuah portal. Ketua Polis Daerah Jasin, Deputi Superintendan Mispani Hamdan berkata beliau yang turut berada di tempat kejadian, menafikan video berdurasi 11 saat yang tular itu adalah kejadian rompakan dan tiada berlaku insiden tembak-menembak...

The post Tiada Rompakan Bank Di Pekan Jasin Seperti Didakwa Melalui Klip Video Yang Tular Di Media Sosial appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

SEBENARNYA:

Polis menafikan berlaku kejadian rompakan membabitkan sebuah bank di Pekan Jasin, seperti yang tular di Facebook yang dimuat naik oleh sebuah portal.

Ketua Polis Daerah Jasin, Deputi Superintendan Mispani Hamdan berkata beliau yang turut berada di tempat kejadian, menafikan video berdurasi 11 saat yang tular itu adalah kejadian rompakan dan tiada berlaku insiden tembak-menembak seperti disiarkan itu.

Beliau berkata, kejadian sebenarnya adalah pihak polis ketika itu berjaya menahan dan memberkas dua lelaki yang cuba melarikan diri sejauh kira-kira 15 kilometer dari FELDA Bukit Senggeh ke arah Pekan Jasin.

“Sebelum kejadian itu, dua lelaki yang menaiki kereta jenis PROTON Waja berwarna hitam itu dilihat dalam keadaan mencurigakan kerana berhenti di tepi jalan sunyi.

“Pihak polis yang pada ketika itu menjalankan rondaan, mendekati kereta berkenaan, namun pemandu yang berusia 26 tahun yang turut mempunyai dua rekod jenayah lampau berkaitan dadah itu terus memecut melarikan diri.”

Bagaimanapun, katanya, kedua-dua suspek berjaya ditahan di Bulatan Rim, di sini dengan bantuan kira-kira 10 anggota polis peronda (MPV) dan trafik, selepas 15 minit aksi kejar-mengejar itu.

SUMBER:

Berita Harian


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI


https://sebenarnya.my/tiada-rompakan-bank-di-pekan-jasin-seperti-didakwa-melalui-klip-video-yang-tular-di-media-sosial/

The post Tiada Rompakan Bank Di Pekan Jasin Seperti Didakwa Melalui Klip Video Yang Tular Di Media Sosial appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/announcement/tiada-rompakan-bank-di-pekan-jasin-seperti-didakwa-melalui-klip-video-yang-tular-di-media-sosial/feed/ 0
Dakwaan Seorang Wanita Menggunakan Kabel Polis Dungun Untuk Rentas Negeri Adalah Tidak Benar https://4finderz.com/announcement/dakwaan-seorang-wanita-menggunakan-kabel-polis-dungun-untuk-rentas-negeri-adalah-tidak-benar/ https://4finderz.com/announcement/dakwaan-seorang-wanita-menggunakan-kabel-polis-dungun-untuk-rentas-negeri-adalah-tidak-benar/#respond Fri, 22 May 2020 05:38:00 +0000 https://sebenarnya.my/?p=69655 Polis menafikan memberi layanan istimewa kepada seorang wanita untuk melakukan perjalanan rentas negeri dari Dungun, Terengganu ke Putrajaya seperti yang tular di media sosial. Sebelum ini, wanita yang memuat naik status di aplikasi WhatsApp dan mesej dengan seorang sarjan polis mendakwa dapat pulang berhari raya kerana mempunyai ‘kabel’. Tindakan itu mendapat kecaman warganet yang tidak...

The post Dakwaan Seorang Wanita Menggunakan Kabel Polis Dungun Untuk Rentas Negeri Adalah Tidak Benar appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

Polis menafikan memberi layanan istimewa kepada seorang wanita untuk melakukan perjalanan rentas negeri dari Dungun, Terengganu ke Putrajaya seperti yang tular di media sosial.

Sebelum ini, wanita yang memuat naik status di aplikasi WhatsApp dan mesej dengan seorang sarjan polis mendakwa dapat pulang berhari raya kerana mempunyai ‘kabel’.

Tindakan itu mendapat kecaman warganet yang tidak berpuas hati selain turut memberi imej buruk kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Ketua Polis Daerah Dungun Superintendan Baharudin Abdullah berkata, perkara yang dimaklumkan wanita terbabit itu tidak benar.

“Kita sudah beri kelulusan kepadanya pada hujung April lalu selepas polis di Putrajaya memaklumkan taska wanita terbabit dipecah masuk.

“Kebenaran diberikan untuk dia menyelesaikan urusan berkaitan taskanya dan dia sudah bergerak ke sana (Putrajaya) pada 27 April lalu.

“Wanita terbabit juga sudah mendapat kelulusan untuk kembali ke daerah ini memandangkan anak-anaknya ditinggalkan di sini (Dungun) bersama keluarganya.”

Baharudin berkata, tidak timbul isu layanan istimewa atau ada ‘orang dalam’ kerana kebenaran diberikan selepas menilai pelbagai perkara.

Menurutnya, pihaknya terkilan dengan tindakan wanita itu memuat naik status sedemikian sehingga menimbulkan perasaan tidak puas hati dalam kalangan orang ramai.

SUMBER:

Facebook Rasmi Polis Daerah Dungun

Harian Metro


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI


https://sebenarnya.my/dakwaan-seorang-wanita-menggunakan-kabel-polis-dungun-untuk-rentas-negeri-adalah-tidak-benar/

The post Dakwaan Seorang Wanita Menggunakan Kabel Polis Dungun Untuk Rentas Negeri Adalah Tidak Benar appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/announcement/dakwaan-seorang-wanita-menggunakan-kabel-polis-dungun-untuk-rentas-negeri-adalah-tidak-benar/feed/ 0
Dakwaan Mesej Kononnya Tradisi Ziarah Rumah Sempena Aidilfitri Tidak Dibenarkan Daripada KP Kesihatan Adalah Palsu https://4finderz.com/announcement/dakwaan-mesej-kononnya-tradisi-ziarah-rumah-sempena-aidilfitri-tidak-dibenarkan-daripada-kp-kesihatan-adalah-palsu/ https://4finderz.com/announcement/dakwaan-mesej-kononnya-tradisi-ziarah-rumah-sempena-aidilfitri-tidak-dibenarkan-daripada-kp-kesihatan-adalah-palsu/#respond Thu, 21 May 2020 02:59:00 +0000 https://sebenarnya.my/?p=69535 SEBENARNYA: Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM): Kenyataan tersebut bukan dari beliau dan ia adalah palsu. Mohon orang ramai tidak menyebarkan berita tersebut bagi mengelak kekeliruan. SUMBER: Facebook Rasmi KKM MAINKAN PERANAN ANDA!Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,Salurkan Kepada KamiTIDAK PASTI JANGAN KONGSI Artikel SebelumDakwaan Terdapat Kes Baharu...

The post Dakwaan Mesej Kononnya Tradisi Ziarah Rumah Sempena Aidilfitri Tidak Dibenarkan Daripada KP Kesihatan Adalah Palsu appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

SEBENARNYA:

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM):

Kenyataan tersebut bukan dari beliau dan ia adalah palsu.

Mohon orang ramai tidak menyebarkan berita tersebut bagi mengelak kekeliruan.

SUMBER:

Facebook Rasmi KKM


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI


https://sebenarnya.my/dakwaan-mesej-kononnya-tradisi-ziarah-rumah-sempena-aidilfitri-tidak-dibenarkan-daripada-kp-kesihatan-adalah-palsu/

The post Dakwaan Mesej Kononnya Tradisi Ziarah Rumah Sempena Aidilfitri Tidak Dibenarkan Daripada KP Kesihatan Adalah Palsu appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/announcement/dakwaan-mesej-kononnya-tradisi-ziarah-rumah-sempena-aidilfitri-tidak-dibenarkan-daripada-kp-kesihatan-adalah-palsu/feed/ 0
Astrill VPN: VPN Premium Dengan Implimentasi WireGuard https://4finderz.com/internet/astrill-vpn-vpn-premium-dengan-implimentasi-wireguard/ https://4finderz.com/internet/astrill-vpn-vpn-premium-dengan-implimentasi-wireguard/#respond Thu, 21 May 2020 02:40:34 +0000 https://omghackers.com/?p=20336 Secara jujurnya, artikel ini bukan untuk anda. Ia adalah untuk rakyat dari negara lain di luar sana kerana bayaran bulanan untuk Astrill VPN ini boleh tahan tinggi juga, melainkan anda berkongsi kosnya dengan kawan-kawan. Saya faham ramai yang inginkan VPN dengan kos rendah, tetapi ada harga yang perlu dibayar untuk mendapatkan servis terbaik. Mereka yang...

The post Astrill VPN: VPN Premium Dengan Implimentasi WireGuard appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

Secara jujurnya, artikel ini bukan untuk anda. Ia adalah untuk rakyat dari negara lain di luar sana kerana bayaran bulanan untuk Astrill VPN ini boleh tahan tinggi juga, melainkan anda berkongsi kosnya dengan kawan-kawan.

Saya faham ramai yang inginkan VPN dengan kos rendah, tetapi ada harga yang perlu dibayar untuk mendapatkan servis terbaik. Mereka yang menjalankan servis VPN juga adalah manusia seperti kita. Ada tanggungan, ada kos yang perlu dijelaskan setiap bulan.

Baca: Kenapa VPN Percuma Tidak Bagus? Ini Penjelasannya.

Dalam konteks Astrill VPN, servis ini ada menawarkan 7 hari percubaan secara percuma tanpa perlu mendaftar sebarang kad debit atau kredit untuk pembayaran. Jadi, anda boleh gunakan ia sepanjang tempoh itu untuk cuba lihat andainya servis ini sesuai untuk anda.

Paparan antaramuka aplikasi Astrill VPN adalah seperti berikut.

Ringkas, kecil, dan comel. Antara klien VPN paling kecil saya pernah cuba, dan tidak boleh dibesarkan pula. Namun ia menempatkan pelbagai ciri yang agak padat dan beberapa protokol terbaru seperti WireGuard dan OpenWeb dan StealthVPN. OpenWeb dan StealthVPN ialah protokol tersendiri (proprietary) yang dibangunkan oleh Astrill VPN bagi membantu pengguna melepasi sekatan-sekatan internet.

Dalam bahagian tetapannya sarat dengan pelbagai pilihan untuk diubahsuai mengikut citarasa anda. Saya sendiri ada membuat beberapa pengubahsuaian tetapan agar hasilnya menepati kehendak diri.

Pendek kata, walaupun saiznya kecil, ia padat dengan pilihan-pilihan menarik agar anda sukar untuk berasa jemu.

OpenWeb

Kedua-dua protokol ini dibangunkan sendiri oleh Astrill VPN.

OpenWeb ialah protokol berasaskan TCP dan dienkrip menggunakan beberapa lapis jenis enkripsi serta pengesahan. Ini adalah protokol tanpa sambungan internet, jadi anda boleh beralih antara pelayan dalam beberapa saat, tanpa menunggu perisian VPN menyambung semula.

OpenWeb sangat sukar untuk dikesan oleh DPI (Deep Packet Inspection). Trafik yang bergerak adalah seperti trafik pelayaran internet biasa. Ia juga dienkrip menggunakan AES-256.

StealthVPN

Diinpirasikan dari OpenVPN, ia melakukan penyamaran tambahan pada sambungan internet, menjadikan ia tidak dapat dikesan oleh sistem firewall automatik.

Protokol ini sangat stabil dan juga dienkrip menggunakan AES-256.

Pelayan Khusus Untuk Penstriman

Buat masa ini, saya hanya sempat mencuba beberapa pelayan, dan banyak diantaranya boleh menstrim kandungan di Netflix walaupun tidak dibuat secara khusus untuk tujuan itu.

Tetapi bagi setiap pelayan yang dilabel dengan ‘bintang’, ia merupakan pelayan yang serasi dengan aktiviti torrent.

Sekuriti

Saya telah mencuba pengesanan kebocoran IP/DNS pada beberapa laman, antaranya DNS Leak Test.

Setakat yang saya cuba itu, tiada sebarang kebocoran dapat dikesan. Cuma DNS yang digunakan oleh aplikasi kelihatan agak ‘berterabur’ sedikit.

Sokongan Sebelum/Selepas Jualan

Saya agak menyukai sistem tetingkap bual ini. Walaupun adakalanya agak lambat juga untuk staf menjawab soalan, tetapi belum pernah lagi tidak berjawab oleh sesiapa.

Paling penting, anda tidak akan disambut oleh bot, dan manusia sebenar yang akan terus melayan soalan anda. Ini memudahkan komunikasi dan mempercepatkan penyelesaian.

Astrill VPN mungkin bukan untuk semua orang, kerana bayaran untuk menggunakannya agak mahal juga berbanding servis yang saya gunakan sekarang iaitu Surfshark. Tetapi saya pasti ada antara kita yang akan suka dan terus melanggannya tanpa berfikir panjang.

Dari sudut aplikasi, ia menyokong pelbagai platform termasuklah Windows, macOS, Linux, iOS, Android, dan router. Anda pasti puas menyelenggara VPN ini pada semua peranti anda.

Sebut mengenai peranti, anda boleh gunakan klien Astrill VPN tanpa had peranti, yang bermaksud ia tidak mengehadkan sebarang jenis dan jumlah peranti yang boleh log masuk kepada aplikasi. Cuma, hanya lima aplikasi yang boleh digunakan secara serentak.

Oleh itu jika anda ingin berkongsi akaun, anda perlu buat sedikit peraturan agar tidak berlaku salah faham atau salah guna akaun di kemudian hari.

Sekiranya anda berminat, anda boleh buat akaun percubaan melalui pautan ini: Astrill VPN.

https://omghackers.com/astrill-vpn-vpn-premium-dengan-implimentasi-wireguard/

The post Astrill VPN: VPN Premium Dengan Implimentasi WireGuard appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/internet/astrill-vpn-vpn-premium-dengan-implimentasi-wireguard/feed/ 0
Kenapa VPN Percuma Tidak Bagus? Ini Penjelasannya https://4finderz.com/internet/kenapa-vpn-percuma-tidak-bagus-ini-penjelasannya/ https://4finderz.com/internet/kenapa-vpn-percuma-tidak-bagus-ini-penjelasannya/#respond Tue, 19 May 2020 10:50:16 +0000 https://omghackers.com/?p=20348 Bukan nak mengata, tetapi memang ramai orang kita yang bermentaliti ‘cheapskate’. Telefon pintar bukan untuk orang kurang akal. Telefon pintar masing-masing berharga lingkungan RM2000-3000, tetapi bila tiba bab aplikasi, masing-masing nak yang percuma atau cracked. Samalah halnya dengan perkhidmatan/servis VPN. Selagi boleh nak cari yang laju, ada berpuluh pelayan, ada bermacam-macam ciri, boleh langkau apa-apa...

The post Kenapa VPN Percuma Tidak Bagus? Ini Penjelasannya appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

Bukan nak mengata, tetapi memang ramai orang kita yang bermentaliti ‘cheapskate’. Telefon pintar bukan untuk orang kurang akal. Telefon pintar masing-masing berharga lingkungan RM2000-3000, tetapi bila tiba bab aplikasi, masing-masing nak yang percuma atau cracked.

Samalah halnya dengan perkhidmatan/servis VPN. Selagi boleh nak cari yang laju, ada berpuluh pelayan, ada bermacam-macam ciri, boleh langkau apa-apa sekatan, tetapi semahu-mahunya mesti murah-semurah-murahnya atau paling bagus sekali PERCUMA.

There’s no such things as FREE LUNCH.

Ingat, apa jua produk yang percuma, anda adalah produknya. Anda adalah bayarannya.

Saya masih ingat, antara servis VPN bertapak di Malaysia yang gagal akibat mentaliti ingin benda percuma seperti ini ialah KnightVPN. Syarikat tersebut baru bertapak selama beberapa bulan, tetapi akhirnya terpaksa ditutup setelah bankrup kerana tidak lagi dapat bertahan.

Servis VPN tidak boleh dijadikan servis percuma.

Syarikat perlu menanggung kos pelayan, kos operasi, kos sewa pejabat, gaji pekerja, dan pelbagai utiliti serta kegunaan harian lain seperti kenderaan dalam usaha untuk menghidupkan servis terus kepada anda, penggunanya.

Apabila kos ini berada dalam julat yang tinggi, tidakkah anda nampak apabila ia boleh pula dibuat dan digunakan oleh anda secara percuma, ada ‘harga’ lain yang perlu dibayar.

Ia tidak semudah itu.

Apabila servis seperti ini percuma, sudah pasti akan terselit di balik aplikasinya akan sesuatu untuk menjana kewangan. Siapa pula yang nak tanggung segala macam kos di atas, jika anda sesedap rasa hanya tekan butang ‘ON’ dan gunakan sewenang-wenangnya tanpa perlu berfikir apa yang tersembunyi di belakang operasi aplikasi.

Antara Keburukan VPN Percuma

Dirujuk dari sebuah kertas kajian iaitu di sini, aplikasi/servis VPN percuma yang banyak terdapat di Google Play Store banyak darinya yang mempunyai ciri-ciri:

*18% darinya tidak membuat enkripsi data pun!
*38% menyuntik malware dan malvertising ke dalam peranti.
*84% membocorkan/meniriskan trafik pengguna.
*80% menggunakan permission yang agak ‘explicit’ untuk mendapatkan data peribadi/sulit pengguna seperti akaun-akaun dan mesej teks.
*75% menggunakan kaedah tracking libraries dari pihak ketiga.

Harga Sebenar Yang Perlu Dibayar

Tiada apa yang percuma selain makan kenduri yang dijemput ya para pembaca sekalian. Dengan berharap anda memuat turun sebuah aplikasi VPN, sebenarnya anda telah memasang sebuah alat penuai data yang sangat berkesan.

Contohnya dapat dilihat dari aplikasi Hola VPN yang telah menjual bandwidth pengguna mereka lalu mencipta pula VPN mereka sendiri, tanpa perlu berharap kepada mana-mana pelayan yang disewa! Namun aplikasi yang sama juga telah menjadi top free app di Google Play Store meskipun telah mendapat kecaman dari media di serata dunia, termasuklah omghackers.com.

Memang banyak perkara yang boleh dipertikaikan, namun apalah ertinya jika ingin diterangkan kepada pengguna yang hanya inginkan benda percuma dalam hidup.

Saranan Kami:

Gunakanlah servis berbayar yang lebih tinggi integritinya. Carilah syarikat yang mempunyai rekod trak yang bersih. Bukan tidak ada, bahkan banyak telah kami ulaskan seperti ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost. Saya sendiri menggunakan Surfshark dalam urusan seharian. Gunakanlah servis dari yang pakar, yang betul-betul arif tentang VPN, yang tahu selok-belok menjaga pelayan, bukan hanya menyewa pelayan murah dan lembab semata-mata, kemudian dijual pula ‘servis’ tersebut kepada anda.

Kalau hendak gunakan VPN berharga RM30, jangan beli atau guna dari para peniaga hingusan, yang memberikan anda hanya sekadar config ovpn, dengan tujuan untuk ‘bypass speed dan quota’. Biasa dengar bukan?

Kalau hendak gunakan servis antara yang terbaik, tetapi dalam masa yang sama agak murah juga, gunakan servis-servis VPN yang telah kami ulas dalam laman ini. Biar kita bayar untuk integriti, bukan guna sesuatu yang percuma konon untuk berjimat tetapi apa yang kita dapat adalah pengkhianatan apabila data dituai dan dijual sewenangnya!

https://omghackers.com/kenapa-vpn-percuma-tidak-bagus-ini-penjelasannya/

The post Kenapa VPN Percuma Tidak Bagus? Ini Penjelasannya appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/internet/kenapa-vpn-percuma-tidak-bagus-ini-penjelasannya/feed/ 0
Dakwaan Terdapat Kes Baharu COVID-19 Di Kuala Pilah Adalah Tidak Benar https://4finderz.com/announcement/dakwaan-terdapat-kes-baharu-covid-19-di-kuala-pilah-adalah-tidak-benar/ https://4finderz.com/announcement/dakwaan-terdapat-kes-baharu-covid-19-di-kuala-pilah-adalah-tidak-benar/#respond Tue, 19 May 2020 10:17:00 +0000 https://sebenarnya.my/?p=69486 SEBENARNYA: Video berdurasi enam saat yang kini tular di laman sosial Facebook (FB) dan aplikasi Whatsapp berhubung dakwaan kes terbaru positif Covid-19 di Kuala Pilah adalah tidak benar. Pengerusi Jawatankuasa Bencana Daerah Kuala Pilah, Mohd Faizal Abdul Manap berkata, pihaknya menafikan dakwaan itu susulan sehingga kini tiada kes terbaharu jangkitan positif Covid-19 di Kuala Pilah....

The post Dakwaan Terdapat Kes Baharu COVID-19 Di Kuala Pilah Adalah Tidak Benar appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

SEBENARNYA:

Video berdurasi enam saat yang kini tular di laman sosial Facebook (FB) dan aplikasi Whatsapp berhubung dakwaan kes terbaru positif Covid-19 di Kuala Pilah adalah tidak benar.

Pengerusi Jawatankuasa Bencana Daerah Kuala Pilah, Mohd Faizal Abdul Manap berkata, pihaknya menafikan dakwaan itu susulan sehingga kini tiada kes terbaharu jangkitan positif Covid-19 di Kuala Pilah.

Jelas beliau, “Video yang tular itu mengambarkan sepasukan anggota perubatan memakai peralatan perlindungan diri (PPE) membawa seorang warga emas dengan kerusi roda di Wisma Sentosa didakwa mempunyai kaitan dengan kes positif Covid-19”.

“Ia adalah kes biasa dibawah kawalan Hospital Tunku Ampuan Najihah, Kuala Pilah dan bukannya di bawah Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Pilah,”.

Sementara itu, menerusi rekod Jabatan Kesihatan Negeri, Negeri Sembilan, setakat jam 12 tengahari pada 18 Mei 2020, tiada kes positif Covid-19 baharu direkodkan di Kuala Pilah, selain tujuh kumulatif kes iaitu satu dimasukkan ke wad, lima kes sembuh serta satu kematian.

SUMBER:

Harian Metro


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI


https://sebenarnya.my/dakwaan-terdapat-kes-baharu-covid-19-di-kuala-pilah-adalah-tidak-benar/

The post Dakwaan Terdapat Kes Baharu COVID-19 Di Kuala Pilah Adalah Tidak Benar appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/announcement/dakwaan-terdapat-kes-baharu-covid-19-di-kuala-pilah-adalah-tidak-benar/feed/ 0
Polis Terengganu Nafi Keluar Larangan Rentas Daerah https://4finderz.com/announcement/polis-terengganu-nafi-keluar-larangan-rentas-daerah/ https://4finderz.com/announcement/polis-terengganu-nafi-keluar-larangan-rentas-daerah/#respond Tue, 19 May 2020 09:07:00 +0000 https://sebenarnya.my/?p=69475 SEBENARNYA: Polis Terengganu menafikan ada mengeluarkan arahan baharu yang melarang pergerakan rentas daerah bermula pada 22 hingga 27 Mei ini seperti yang tular di media sosial sejak pagi tadi. Ketua Polis Terengganu, Datuk Roslee Chik berkata, orang ramai digesa tidak mudah percaya dengan apa yang dibaca di dalam talian dan menyemak dahulu kesahihan maklumat itu...

The post Polis Terengganu Nafi Keluar Larangan Rentas Daerah appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

SEBENARNYA:

Polis Terengganu menafikan ada mengeluarkan arahan baharu yang melarang pergerakan rentas daerah bermula pada 22 hingga 27 Mei ini seperti yang tular di media sosial sejak pagi tadi.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Roslee Chik berkata, orang ramai digesa tidak mudah percaya dengan apa yang dibaca di dalam talian dan menyemak dahulu kesahihan maklumat itu sebelum membuat sebarang pandangan atau menyebarnya kepada orang lain.

SUMBER:

Sinar Harian

Harian Metro


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI


https://sebenarnya.my/polis-terengganu-nafi-keluar-larangan-rentas-daerah/

The post Polis Terengganu Nafi Keluar Larangan Rentas Daerah appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/announcement/polis-terengganu-nafi-keluar-larangan-rentas-daerah/feed/ 0
Produk Brown Sugar Bubble Tea Ball Tidak Memiliki Pengesahan Halal Dari JAKIM/JAIN Dan Mengandungi Sumber Bahan Ramuan Yang Tidak Halal https://4finderz.com/announcement/produk-brown-sugar-bubble-tea-ball-tidak-memiliki-pengesahan-halal-dari-jakim-jain-dan-mengandungi-sumber-bahan-ramuan-yang-tidak-halal/ https://4finderz.com/announcement/produk-brown-sugar-bubble-tea-ball-tidak-memiliki-pengesahan-halal-dari-jakim-jain-dan-mengandungi-sumber-bahan-ramuan-yang-tidak-halal/#respond Mon, 18 May 2020 03:48:00 +0000 https://sebenarnya.my/?p=69307 Menurut Bahagian Hab Halal JAKIM: Berdasarkan semakan pihak kami, produk tersebut tidak memiliki pengesahan halal dari JAKIM/JAIN atau mana-mana badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM. Lebih jelas lagi, produk bubble tea keluaran negara Taiwan yang diimport oleh syarikat Meng Chong Foodstuffs Pte Ltd yang berpengkalan di Singapura tersebut mengandungi sumber bahan ramuan...

The post Produk Brown Sugar Bubble Tea Ball Tidak Memiliki Pengesahan Halal Dari JAKIM/JAIN Dan Mengandungi Sumber Bahan Ramuan Yang Tidak Halal appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

Menurut Bahagian Hab Halal JAKIM:

Berdasarkan semakan pihak kami, produk tersebut tidak memiliki pengesahan halal dari JAKIM/JAIN atau mana-mana badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM.

Lebih jelas lagi, produk bubble tea keluaran negara Taiwan yang diimport oleh syarikat Meng Chong Foodstuffs Pte Ltd yang berpengkalan di Singapura tersebut mengandungi sumber bahan ramuan yang tidak halal iaitu gelatin babi.

Justeru, para pengguna khususnya pengguna Islam dinasihatkan agar lebih berwaspada dengan meneliti terlebih dahulu label bungkusan produk sebelum melakukan belian sebarang produk makanan atau minuman baik di Malaysia atau di luar negara.

SUMBER:

Facebook Rasmi Bahagian Hab Halal JAKIM


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI


https://sebenarnya.my/produk-brown-sugar-bubble-tea-ball-tidak-memiliki-pengesahan-halal-dari-jakim-jain-dan-mengandungi-sumber-bahan-ramuan-yang-tidak-halal/

The post Produk Brown Sugar Bubble Tea Ball Tidak Memiliki Pengesahan Halal Dari JAKIM/JAIN Dan Mengandungi Sumber Bahan Ramuan Yang Tidak Halal appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/announcement/produk-brown-sugar-bubble-tea-ball-tidak-memiliki-pengesahan-halal-dari-jakim-jain-dan-mengandungi-sumber-bahan-ramuan-yang-tidak-halal/feed/ 0
Papan Iklan Menteri Besar Perlis Yang Tidak Menyarankan Warga Perlis Pulang Dari Perantauan Adalah Iklan Yang Diubahsuai https://4finderz.com/announcement/papan-iklan-menteri-besar-perlis-yang-tidak-menyarankan-warga-perlis-pulang-dari-perantauan-adalah-iklan-yang-diubahsuai/ https://4finderz.com/announcement/papan-iklan-menteri-besar-perlis-yang-tidak-menyarankan-warga-perlis-pulang-dari-perantauan-adalah-iklan-yang-diubahsuai/#respond Sun, 17 May 2020 02:39:00 +0000 https://sebenarnya.my/?p=69304 SEBENARNYA: Menurut Menteri Besar Perlis, YAB Dato’ Seri Azlan, paparan papan iklan tersebut adalah palsu dan diubahsuai daripada paparan iklan yang sebenar. Paparan iklan yang sebenar adalah seperti berikut: SUMBER: Facebook Rasmi Menteri Besar Perlis MAINKAN PERANAN ANDA!Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,Salurkan Kepada KamiTIDAK PASTI JANGAN...

The post Papan Iklan Menteri Besar Perlis Yang Tidak Menyarankan Warga Perlis Pulang Dari Perantauan Adalah Iklan Yang Diubahsuai appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

SEBENARNYA:

Menurut Menteri Besar Perlis, YAB Dato’ Seri Azlan, paparan papan iklan tersebut adalah palsu dan diubahsuai daripada paparan iklan yang sebenar.

Paparan iklan yang sebenar adalah seperti berikut:

SUMBER:

Facebook Rasmi Menteri Besar Perlis


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI


https://sebenarnya.my/papan-iklan-menteri-besar-perlis-yang-tidak-menyarankan-warga-perlis-pulang-dari-perantauan-adalah-iklan-yang-diubahsuai/

The post Papan Iklan Menteri Besar Perlis Yang Tidak Menyarankan Warga Perlis Pulang Dari Perantauan Adalah Iklan Yang Diubahsuai appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/announcement/papan-iklan-menteri-besar-perlis-yang-tidak-menyarankan-warga-perlis-pulang-dari-perantauan-adalah-iklan-yang-diubahsuai/feed/ 0
Responsive Design Checklist: Your 7-Item List for Responsive Design https://4finderz.com/design/responsive-design-checklist-your-7-item-list-for-responsive-design/ https://4finderz.com/design/responsive-design-checklist-your-7-item-list-for-responsive-design/#respond Sat, 16 May 2020 13:34:57 +0000 https://www.webfx.com/blog/?p=54157 Are you reading this article on your smartphone? If you are, it wouldn’t be surprising — considering in 2019 alone, there were 3.9 billion unique mobile internet users. That’s why, in July 2019, Google rolled out mobile-first indexing — forcing website owners to consider the responsiveness of their sites. So, is your website responsive? On...

The post Responsive Design Checklist: Your 7-Item List for Responsive Design appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
Are you reading this article on your smartphone? If you are, it wouldn’t be surprising — considering in 2019 alone, there were 3.9 billion unique mobile internet users.

That’s why, in July 2019, Google rolled out mobile-first indexing — forcing website owners to consider the responsiveness of their sites.

So, is your website responsive? On this page, we’ll go over your extensive responsive design checklist to ensure that you provide the best possible website experience to all users — no matter what device they use.

We’ll even cover some tools that you can use to determine the responsiveness of your site.

If you’d like to stay up to date with the latest design trends and tips just like the ones on this page, subscribe to Revenue Weekly emails!

What is responsive design?

Before we can jump into our responsive web design checklist, it’s important to talk about responsive design.

Responsive design, or mobile-friendly design, ensures that visitors to your site have a fantastic experience, no matter what device they use.

That means whether they use a desktop computer, a smartphone, or a tablet, your site will look and act the same way.

If you visit a site on your smartphone and it has the following characteristics, it’s probably not responsive:

 • Text is so small, it’s almost illegible
 • If you try to fill out a form, it stays small, and you must zoom in to fill it out
 • It’s difficult to click on navigation bar elements
 • Photos appear out of alignment
 • You can scroll left to right on a page

As you can see in the example below, you must scroll from left to right on your smartphone screen to see the entire home page of this salon’s site. That said, this site would be considered unresponsive.

On the other hand, if you visit a site on your smartphone that has the following characteristics, it’s likely responsive:

 • Text sections fill the page
 • Design modules are aligned and easy to digest
 • You don’t have to zoom in to read the menu
 • Navigation bars typically take the form of a hamburger menu until expanded
 • Forms expand to fill the page, making it easier to fill out on small screens

In the example below, you can see that Swiss Miss hot chocolate has a responsive site. When you switch from looking at the URL on your desktop computer to your smartphone, the website still offers the same great experience.

Now that we’ve gone over the difference between responsive and unresponsive sites, it’s time to dive right into our responsive design checklist!

Your complete responsive design checklist

If you don’t want your customers (and Google) to write you off as an authority in your industry, it’s important to have a professional, responsive site. Here’s how:

Responsive checklist item 1: Test your current website

If you’re not sure if your current website is responsive, you’ll want to test it to find out. You can use a variety of responsive design test tools including:

These tools will provide insight into how your website looks on different devices. Remember, if your site isn’t responsive, it won’t look the same as your desktop version on smaller devices.

When you test your current website on a variety of responsive design test tools, you’ll also want to test them on a variety of devices. Many responsive web design test tools allow you to see what your site will look like to users on different devices.

For example, using Google’s Resizer tool, you can toggle between phone and tablet versions of your website to see what they look like to users.

Responsive checklist item 2: Determine which elements aren’t responsive and fix them

After using the responsive web design test tools mentioned above, you’ll have a good idea of which site elements are responsive and which are not. For example, your entire site might look great on mobile, except for your images.

After taking note of responsive and non-responsive elements, you can start digging into how to fix them.

Some site items to check for responsiveness include:

 • Navigation bar
 • Images
 • Fonts
 • Forms
 • Buttons

These are some of the most important web design elements that are extremely important to great user experience.

want to analyze your website’s ux? Webfx can help!

Responsive checklist item 3: Test site speed on different devices

Page speed is a crucial part of providing a fantastic user experience for users. Your site should load quickly on all devices or you run the risk of users bouncing from your site — which is why site speed is item three on our checklist for responsive design.

Eighty-three percent of users expect a site to load in just three seconds or less, so regardless of what device they use, you should make sure that your site loads quickly.

Your site could load slowly for several reasons including:

 • Images are not condensed
 • Site elements are not responsive
 • Cluttered code
 • Too many heavy elements like video

You can use Google’s PageSpeed Insights tool to learn more about what’s slowing your site down. If you’re unsatisfied with your score, you can always turn to a responsive design and development agency like WebFX that offers page speed optimization services!

bonus reading: learn more about how to improve your page speed

Responsive checklist item 4: Consider finger taps

When users look at your website on different devices, they could be using different items to tap on your site elements. For example, with smartphones, users are likely tapping site elements with their fingers, but when it comes to tablets, they could be using a stylus.

You’ll want to consider your site elements regarding those different options to ensure that it provides a great experience for whatever “tapping device” a site visitor uses.

You should consider things like:

 • Are buttons big enough for a stylus on tablets?
 • Are buttons big enough for fingertips on smartphones?
 • Are navigation bar hamburger menus easy to tap on any device?
 • Are forms easy to fill out with finger taps or styluses?

Responsive checklist item 5: Test your navigation

As we mentioned before, on most mobile-responsive web designs, you’ll find the navigation to be a hamburger menu rather than spanning along the top of the page. This keeps users from having to zoom in on your navigation bar to see the options.

Below, you can see an example of Dunkin’ Donuts responsive website, and how their navigation menu takes the form of a hamburger menu that expands when users click.

You’ll want to ensure that your navigation menu works properly on all devices and that nothing gets cut off when users open it.

Your navigation menu is an extremely important part of your site since it provides a roadmap for users to find exactly what they want. Without one that works properly, users could bounce from your site.

Responsive checklist item 5: Make popups responsive

The fifth item on our mobile-friendly design checklist is to make your pop-ups responsive, too.

Popups are typically triggered by a specific action. For example, you might visit a site that shows you a popup whenever you try to leave the site to encourage you to stick around. Other actions that might trigger a popup include:

 • Making it to the bottom of a page
 • Clicking on a specific link
 • Staying on the homepage for a certain amount of time

These popups could provide a special offer or encourage users to sign up for a newsletter.

In the example below, Bones Coffee provides a popup to users that make it to the bottom of their homepage. It’s a special offer for 10% off your first purchase if you enter an email address.

However, if you look at the popup from the perspective of a smartphone, the iPhone 6, 7, or 8, to be exact, you can see that the popup isn’t responsive, and makes it difficult for users to sign up.

It’s equally as important to keep popup responsiveness in mind since they provide enormous benefits for your business.

Responsive checklist item 6: Make sure your site is visually appealing across all devices

Number six on our checklist for responsive design is making sure that your site is visually appealing on all devices.

When you design a site specifically for desktop, it can be difficult to make your site elements look right on other devices like smartphones and tablets.

Even if you make all your site elements responsive, it’s still crucial to make sure every element of your site looks great on every device.

You’ll want to make sure that:

 • Images don’t take up the whole screen
 • Menus aren’t cut off
 • Bulleted lists are formatted correctly
 • Tables look neat and organized
 • Service lists render properly
 • Product images and descriptions are formatted properly
 • Forms are aesthetically pleasing and effective
 • Shopping carts are organized and easy to use

Since it only takes users 50 milliseconds to form an opinion of your website, making sure that it’s aesthetically pleasing across all devices is crucial.

Responsive checklist item 7: Make yourself the site visitor

Now that you’ve followed every step on our responsive web design checklist, it’s time to audit your efforts by making yourself the site visitor.

Take a few laps around your site to make sure that you didn’t miss any responsive design elements. For example, you’ll want to:

 • Test every step of submitting a form
 • Test every step of purchasing a product
 • Test navigation bar links
 • Test different areas of your site like your blog and your product pages

Putting yourself in the driver’s seat and taking a few spins around your website will ensure that nothing fell through the cracks of your responsive web design checklist.

Finish off your mobile-friendly design checklist by working with WebFX

Making your site entirely responsive to users is a crucial part of your online presence and your company’s success online. With mobile users increasing every day, you can’t afford to have a website that doesn’t respond to every device.

If you find that you still need help creating a responsive website, even after following our responsive web design checklist, WebFX is here to help.

We’re a full-service digital marketing agency that offers more than 60 marketing strategies to clients in a variety of industries and locations.

We’ve created more than 1000 responsive websites in our more than ten years of business that help companies just like yours see more site traffic, increase leads, and maximize revenue.

If you’re ready to get started, contact us online for a free quote, or give us a call at 888-601-5359!

https://www.webfx.com/blog/web-design/responsive-design-checklist/

The post Responsive Design Checklist: Your 7-Item List for Responsive Design appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/design/responsive-design-checklist-your-7-item-list-for-responsive-design/feed/ 0
Mesej Tular Berkenaan Gelombang Haba Akan Melanda Semasa Fenomena Ekuinoks Adalah Palsu https://4finderz.com/announcement/mesej-tular-berkenaan-gelombang-haba-akan-melanda-semasa-fenomena-ekuinoks-adalah-palsu/ https://4finderz.com/announcement/mesej-tular-berkenaan-gelombang-haba-akan-melanda-semasa-fenomena-ekuinoks-adalah-palsu/#respond Sat, 16 May 2020 12:38:00 +0000 https://sebenarnya.my/?p=69565 SEBENARNYA: Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MMD): Ini adalah maklumat palsu. Mohon supaya tidak menyebarkan atau berkongsi maklumat tersebut. Hasil semakan dan penelitian pihak MCMC mendapati bahawa kandungan yang tular tersebut adalah mesej yang dikitar semula sejak tahun 2017. Mesej tersebut juga diolah dan mempunyai versi berbeza seperti di bawah: Versi Terkini. Tular: Mei 2020 Versi...

The post Mesej Tular Berkenaan Gelombang Haba Akan Melanda Semasa Fenomena Ekuinoks Adalah Palsu appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

SEBENARNYA:

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MMD):

Ini adalah maklumat palsu. Mohon supaya tidak menyebarkan atau berkongsi maklumat tersebut.

Hasil semakan dan penelitian pihak MCMC mendapati bahawa kandungan yang tular tersebut adalah mesej yang dikitar semula sejak tahun 2017. Mesej tersebut juga diolah dan mempunyai versi berbeza seperti di bawah:

Versi Terkini. Tular: Mei 2020

Versi Terdahulu. Tular: Mac 2017

Pihak MMD telah menafikan kandungan tular tersebut pada Mac 2017.

Menurut siaran media MMD, Fenomena Ekuinoks merupakan fenomena astronomi yang berlaku dua kali setahun iaitu pada 20 Mac dan 23 September apabila matahari melintasi khatulistiwa. Dalam tempoh tersebut kedudukan matahari adalah tegak di atas kepala di rantau khatulistiwa.

Memandangkan negara terletak berhampiran khatulistiwa, terdapat sedikit kenaikan suhu harian dalam tempoh tersebut sekiranya tiada liputan awan. Walau bagaimanapun, kenaikan suhu dijangka tidak menyebabkan gelombang haba seperti mana yang disebarkan.

SUMBER:

Facebook Rasmi MMD (2020)

Facebook Rasmi MMD (2017)


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI


https://sebenarnya.my/mesej-tular-berkenaan-gelombang-haba-akan-melanda-semasa-fenomena-ekuinoks-adalah-palsu/

The post Mesej Tular Berkenaan Gelombang Haba Akan Melanda Semasa Fenomena Ekuinoks Adalah Palsu appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/announcement/mesej-tular-berkenaan-gelombang-haba-akan-melanda-semasa-fenomena-ekuinoks-adalah-palsu/feed/ 0
How Much Does It Cost to Build a Website for a Small Business? https://4finderz.com/design/how-much-does-it-cost-to-build-a-website-for-a-small-business/ https://4finderz.com/design/how-much-does-it-cost-to-build-a-website-for-a-small-business/#respond Fri, 15 May 2020 13:00:14 +0000 https://www.webfx.com/blog/?p=54722 Your website is your online storefront, whether you operate online, offline, or both, which is why it makes sense to invest in professional web design. How much does it cost to build a website for a small business, though? On average, small businesses will spend $2000 to $10,000 to build a site. The cost to...

The post How Much Does It Cost to Build a Website for a Small Business? appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
Your website is your online storefront, whether you operate online, offline, or both, which is why it makes sense to invest in professional web design. How much does it cost to build a website for a small business, though?

On average, small businesses will spend $2000 to $10,000 to build a site. The cost to create a website for your small business will depend on your site’s features. Websites with more features or custom-built components generally cost more due to their complexity.

Calculate Your Web Design Costs Instantly
Are you ready to learn more about small business web design costs? Keep reading and learn:

 • What factors determine your web design costs
 • Whether to use a website builder or a top web design agency
 • How much to set aside for website maintenance costs

If you’re looking for a fast (and accurate estimate) for creating a site for your small business, use our free website cost calculator. You can also check out our 30-day web design services, which give your company a brand-new, custom site in 30 days!

What is the average cost to create a website for a small business?

The average cost to create a website for a small business is $2000 to $10,000. This average includes purchasing your domain name and website hosting plan, as well as designing and building your site. How much your business pays to create your website will depend on its size, features, and complexity.

7 factors influencing your small business’s web design costs

Sure, you know the average cost to create a website for a small business, but what makes up that number? When it comes to small business web design costs, you have several cost factors — and many are essential.

For example, your website design costs will almost always include these seven factors:

Small Business Web Design Cost Cost
Domain name $0.95-$12 / domain
Website hosting $24-$120 / year
SSL certificate $0-$1500 / year
Design $2000 to $15,000
Pages $1000 to $5000
Functionality $2000 to $25,000
Content management system (CMS) $2000 to $25,000

1.      Domain name ($0.95 – $12 / domain)

Your domain name is like your online street address. For example, Apple resides at apple.com — apple.com is the tech giant’s domain name. Generally, you’ll purchase a domain name identical to your company name, like Apple did.

Domain name apple.com

A domain name will generally cost $0.95 to $12 per domain name.

You can browse and purchase domain names from companies like GoDaddy, HostGator, and Dreamhost. If your domain name isn’t for sale, you may have to choose an alternative option. While you can approach the existing owner of a domain name, this option will generally cost more.

2.      Website hosting ($24 – $120 / year)

If your domain name is like your online address, website hosting is like your online power company. You need a website hosting plan if you want to turn on your storefront’s lights in the digital world. That’s because web hosting companies power your site and make it available on the Internet.

Subscribe to our YouTube channel for the latest in digital marketing!

Website hosting prices range from $24 to $24,000 per year. As a small business, you’ll generally see lower web hosting costs. Most small websites, for example, use shared hosting, which costs around $24 to $120 per year.

With shared hosting, your company will “share” a server with several other websites. That’s why shared hosting costs less. Shared hosting does come with more limited server resources, but it’ll often work well for small sites because they require fewer resources.

If you find you need more server resources, like due to a slow site, you can always upgrade your plan.

3.      SSL certificate ($0 – $1500 / year)

A Secure Sockets Layer (SSL) certificate protects your website and its visitors’ data.

SSL certificate apple.com

While optional, most businesses consider an SSL certificate essential. It serves as a trust signal, which can motivate users to complete your contact form or purchase your product. SSL certificates also protect customer data from hackers, which protects your business and brand.

In some cases, your company can receive an SSL certificate for free.

Your web hosting company, for instance, may include an SSL certificate with your subscription. Depending on your needs, however, you may opt to purchase an SSL certificate, which can cost up to $1500 per year to secure your site.

4.      Design ($2000 – $15,000)

When it comes to small business web design costs, design is a cost factor that varies widely. Your company may prefer a no-fuss look while another may want a high-end layout that requires more designer time.

In addition, you’ll likely need multiple designs or templates, like for the following pages:

 • Homepage
 • Product or service page
 • Contact page

That’s why design costs can range from $2000 to $15,000.

In most cases, small businesses will not reach $15,000 in design costs.

When meeting with web design agencies, ask about their design costs. Request examples, for instance, of what a high-end design looks like and what a basic design looks like so you can build a realistic budget for your business.

5.      Number of pages ($1000 – $5000)

Websites range in size.

While an ecommerce store may feature over 100 pages, a service-based company may have less than 10. From a web design and development perspective, it takes time to design and build those pages, even if the pages use some of the same layouts.

For example, an ecommerce store may have 50 product pages. Those product pages use the same design template. The design and development team, however, needs to upload images, videos, and copy to those pages, as well as test the pages.

These tasks take time, which is why websites with more pages cost more.

Page costs can range from $1000 to $5000 for sites with 1 to 50 pages, which is the average page number for small business websites.

Generally, web design agencies will price pages in tiers, like 1 to 10 pages or 10 to 20 pages. If your business required 8 pages, for example, you would fall into the 1- to 10-page category and pay that tier’s rate.

6.      Functionality ($2000 – $25,000)

When it comes to web design, functionality encompasses a range of features, with most focusing on ecommerce capabilities. If your company wants to accept online payments or orders, plan for functionality expenses in your small business’s web design costs.

Payment system example

Even if you provide services, like landscaping, plumbing, or home maintenance, it’s worthwhile to offer online payments. For many shoppers, online payments deliver convenience. If your business’s site accepts online payments, it can serve as a unique selling point and help you earn more clients.

Web design costs for functionality features range from $2000 to $25,000.

As a smaller business, your functionality costs will likely range towards the lower end versus the higher end. That’s because smaller websites don’t require the robust payment systems that large sites like Amazon do.

For the most accurate estimate of this small business website design cost, talk with a professional web design company, like WebFX. We can help your company determine what kind of ecommerce functionality would work best for your site and business. Just contact us online to chat!

27 ecommerce website examples

7.      CMS ($2000 – $25,000)

A CMS, like WordPress, is an invaluable tool.

CMS example: WordPress

For reference, a CMS is a type of software that lets your business create, manage, and update website content without coding knowledge. For many users, it’s similar to working in a word processing program like Microsoft Word.

CMS demonstration

With a CMS, your company can edit and update your website with ease. For example, if you want to change service or product pricing, you could easily log into your CMS and make the change, without contacting your developer.

On average, a CMS costs $2000 to $25,000.

In most cases, how much you invest in a CMS will depend on your preferred CMS and the amount of customization. If your design and development team spends more time customizing your CMS, it makes sense that your CMS will cost more.

How much does DIY web design versus professional web design cost?

The cost to create a website for a small business depends heavily on whether your company builds your site in-house or with the expertise of a professional web design agency. Typically, do-it-yourself web design with a website builder costs $0 to $300, while professional web design costs $2000 to $10,000.

A website builder can seem like a cost-effective option, but there are some downsides, including:

 • You must do all the work, which can delay your site’s launch significantly
 • You must learn how to maintain your site and troubleshoot issues
 • You must settle for a cookie-cutter website

While you may pay up to $300 to create your site with a website builder, you’re also paying with your time. It’ll take time for you to learn how to use the website builder, as well as read up on critical factors, like basic web design rules and best practices for SEO, which helps people find your site.

The question you must ask is, “Do I have the time?”

If not, think about investing in professional web design services. An expert team of web designers can help your business create a beautiful and functional site that helps your company attract new customers. Over time, your investment in web design services will pay for itself.

Beyond small business web design: 6 recurring website maintenance costs

Besides calculating your small business’s website design costs, you also need to plan for website maintenance costs. While routine expenses, you can look at these recurring charges as an investment into your site’s performance and security.

Six website maintenance costs to expect include:

 1. Domain
 2. SSL certificate
 3. Website hosting
 4. Ecommerce functionality
 5. CMS
 6. Website maintenance

Check out the table below to learn more about these costs:

Factor Cost Why
Domain name $2 to $20 / year Renew your domain name purchase every year. If you don’t, someone else can purchase your domain name.
SSL certificate $2 to $20 / year Renew your SSL certificate each year to keep your website secure.
Website hosting $24 to $120 / year Keep your website live by paying for monthly or yearly website hosting.
Ecommerce functionality $180 to $300 / year Maintain your ecommerce system through routine updates, including for security.
CMS $0 to $40,000 / year Keep your CMS updated with the latest patches, as well as online if using a subscription-based CMS.
Website maintenance $200 to $1250 / year Maximize your site’s performance with regular performance and security updates, as well as any miscellaneous fixes.

Calculate your small business’s website design costs instantly!

Small business website design costs depend on a range of factors, from design preferences to must-have features. That’s why web design calculators are so useful. They provide you with a price estimate based on your specific needs.

Try our free website design calculator and see how simple it is to calculate your web design costs.

Small business website cost calculator preview

Got more questions about professional web design costs for a small business? Connect with a seasoned WebFX strategist and ask away. Give us a ring at 888-601-5359 or contact us online to learn more about using web design services to build your dream website!

https://www.webfx.com/blog/web-design/how-much-does-it-cost-to-build-a-website-for-a-small-business/

The post How Much Does It Cost to Build a Website for a Small Business? appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/design/how-much-does-it-cost-to-build-a-website-for-a-small-business/feed/ 0