Freelance Web Designer Malaysia https://4finderz.com Freelance Web Designer Tue, 25 Feb 2020 03:23:28 +0000 en-GB hourly 1 https://4finderz.com/v2/wp-content/uploads/2018/01/favicon.png Freelance Web Designer Malaysia https://4finderz.com 32 32 Beberapa Trik WhatsApp Yang Menarik Untuk Dilakukan https://4finderz.com/internet/beberapa-trik-whatsapp-yang-menarik-untuk-dilakukan/ https://4finderz.com/internet/beberapa-trik-whatsapp-yang-menarik-untuk-dilakukan/#respond Tue, 25 Feb 2020 03:23:28 +0000 https://omghackers.com/?p=19578 WhatsApp menjadi penghubung dan medium komunikasi paling popular di Malaysia. Ia bukan kerana aplikasi ini mempunyai ciri yang banyak, kerana kalau hendak dibandingkan dengan Telegram, WhatsApp ketinggalan jauh. Tetapi ia berjaya menjadi pelopor aplikasi permesejan di Malaysia lalu berkembang sebagai aplikasi utama. Saya lama berharap agar satu hari nanti, WhatsApp sudah tidak perlu lagi buat...

The post Beberapa Trik WhatsApp Yang Menarik Untuk Dilakukan appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

WhatsApp menjadi penghubung dan medium komunikasi paling popular di Malaysia. Ia bukan kerana aplikasi ini mempunyai ciri yang banyak, kerana kalau hendak dibandingkan dengan Telegram, WhatsApp ketinggalan jauh. Tetapi ia berjaya menjadi pelopor aplikasi permesejan di Malaysia lalu berkembang sebagai aplikasi utama.

Saya lama berharap agar satu hari nanti, WhatsApp sudah tidak perlu lagi buat sebarang fail sandaran, sepertimana Telegram yang menyimpan kesemua sejarah bual di storan awannya. Ini satu-satunya ciri yang masih belum diimplimentasi dan ia agak menjengkelkan.

Pun begitu, saya tidak dapat meninggalkan WhatsApp kerana tiada ahli keluarga yang tegar menggunakan Telegram. Kawan-kawan pula lebih selesa menggunakan WhatsApp, kecuali kawan yang termasuk kategori nerd, ahli forum XDA, dan dari jenis kaki godek telefon. Ini, memang kerja mereka hanya melepak di dasar group Telegram sahaja.

Kembali ke WhatsApp, masih terdapat beberapa trik menarik yang kita dapat lakukan. Saya cuba senaraikan beberapa trik tersebut untuk dicuba sendiri oleh anda. Harapnya dapatlah mengubat lara di hati sementara menanti ciri baru yang lebih menarik dimasukkan.

Mari kita lihat, apakah trik-trik tersebut:

1. Mendengar Nota Suara Seperti Panggilan Telefon

Memang agak sukar juga hendak mendengar nota suara apabila kita berada dalam bilik mesyuarat, atau di tempat-tempat lain yang akan mengganggu konsentrasi orang lain. Tetapi dengan trik ini, anda tidak perlu berasa bimbang lagi untuk mendengar nota suara dari rakan-rakan.

Caranya ialah dengan mendekatkan telefon ke telinga sepertimana anda menjawab panggilan. WhatsApp secara automatik akan mengesan pergerakan ini lalu memainkan nota suara tersebut pada pembesar suara di atas, tidak ubah seperti anda sedang berbual melalui panggilan telefon juga.

Menarik bukan?

2. Mengetahui Pihak ‘Sebelah Sana’ Sudah Baca Atau Belum Walaupun ‘Blue Tick’ Tidak Diaktifkan

Tips ini sudah lama saya gunakan, terutamanya untuk kawan-kawan yang suka nyahaktif fungsi ‘blue tick’ atau tanda/centang biru. Caranya juga adalah mudah. Anda hantarkan pula nota suara kepada individu tersebut. Walaupun mereka sudah menyahaktif tanda biru, ia masih akan keluar untuk nota suara.

WhatsApp, silalah baiki ‘ralat’ ini ya.

3. Pin Perbualan Penting

Memang agak rimas juga jika anda ada dalam group yang aktif 24 jam, seakan ahlinya tak reti hendak tidur. Nak keluar, rasa ‘rugi’. Nak terus duduk di dalam, terasa perlu lakukan sesuatu kerana bahagian perbualan yang lebih penting dah jauh terbenam di bawah.

Cara untuk elak dari berlakunya perkara ini ialah dengan pin-kan perbualan tersebut, tidak kiralah sama ada dari individu mahupun group. Ini akan membuat ia sentiasa berada di atas dan anda tidak akan tertinggal lagi sebarang mention.

4. Periksa Perbualan Mana Paling Banyak Menggunakan Storan

Kadang-kadang terdapat senarai perbualan yang kita tidak sedar menggunakan banyak storan pada peranti kita kerana banyak menghantar dokumen mahupun gambar/video. Tambahan pula jika kita tidak menutup fungsi ‘auto download’, memang bersepahlah pelbagai data tidak penting di storan kita.

Nak periksa perbualan mana yang lebih banyak menggunakan storan pun tidak susah. Cuma perlu buka Settings > Data and storage usage > Storage usage. Dari sini, anda boleh pilih mana-mana perbualan dan padamkan data yang anda sudah tidak mahukan ia lagi.

5. Buat Kekunci Pintasan Di Depan (Home)

Ini juga antara tips yang dapat memudahkan anda mengakses kepada perbualan penting. Dari bahagian Home Screen, anda tekan skrin beberapa saat dan klik pada Widgets (atau Add Widgets – bergantung kepada launcher apa yang anda gunakan).

Dari situ cari WhatsApp Chat, dan pilihlah mana-mana perbualan yang anda hendak ia duduk di depan Home Screen. Selepas ini, anda hanya tinggal klik saja pada kekunci pintas tersebut, dan anda akan terus masuk ke perbualan yang dimaksudkan.

6. Typewriter Font

Anda boleh gunakan font Typewriter walaupun.. errr.. tiadalah apa yang menarik sangat. Tapi ianya bak kata orang Kuala Kangsar, ‘intriguing’. Anda gunakan ia hanya dengan menambahkan simbol ` sebanyak tiga kali di permulaan dan penghujung perkataan/ayat.

Untuk italic, bold, dan strikethrough pula, begini caranya:

_omghackers_ – letakkan underscore di permulaan dan hujung perkataan/ayat untuk buat ia menjadi italic.

*omghackers* – letakkan asterisk di permulaan dan hujung perkataan/ayat untuk buat ia menjadi bold.

~omghackers~ – letakkan tilde di permulaan dan hujung perkataan/ayat untuk buat ia menjadi strikethrough.

7. Letakkan Perbualan Kurang/Tidak Penting Dalam Archive

Perbualan yang anda rasakan sudah tidak lagi memberi impak signifikan kepada hidup anda, bolehlah terus dipadam. Tetapi kalau masih ada rasa ragu sama ada ia penting atau tidak, atau anda ada apa jua alasan untuk belum dapat memadamkannya, maka masukkan saja ia ke dalam ruangan arkib.

Anda hanya perlu tekan beberapa saat pada perbualan yang mahu diarkibkan, kemudian klik sahaja pada logo arkib di atas. Chat tersebut akan ‘hilang’ serta-merta dari pandangan. Untuk mengaksesnya semula, anda skrol ke bawah. Ia terletak di bawah sekali (jangan risau, ia tidaklah ‘hilang’ 100%. Ia masih ada, cuma tidak menyemakkan pandangan mata sahaja).

Baiklah. Cukup dulu setakat itu. Jika ada lagi trik-trik WhatsApp lain yang menarik, saya akan terus kongsikan di sini. Kalau anda juga ada yang lebih menarik, bolehlah komen di ruangan yang disediakan.

https://omghackers.com/beberapa-trik-whatsapp-yang-menarik-untuk-dilakukan/

The post Beberapa Trik WhatsApp Yang Menarik Untuk Dilakukan appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/internet/beberapa-trik-whatsapp-yang-menarik-untuk-dilakukan/feed/ 0
Need a Website? 6 Reasons to Have a Website for Your Business https://4finderz.com/design/need-a-website-6-reasons-to-have-a-website-for-your-business/ https://4finderz.com/design/need-a-website-6-reasons-to-have-a-website-for-your-business/#respond Sat, 22 Feb 2020 14:24:37 +0000 https://www.webfx.com/blog/?p=52174 Did you know that over 70% of people will research a company on the web before deciding to buy or visit, yet 46% of small businesses in the U.S. don’t have a website? If you don’t have a site, people can’t research your company and determine if you’re a good fit for their needs. If...

The post Need a Website? 6 Reasons to Have a Website for Your Business appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
Did you know that over 70% of people will research a company on the web before deciding to buy or visit, yet 46% of small businesses in the U.S. don’t have a website? If you don’t have a site, people can’t research your company and determine if you’re a good fit for their needs.

If you find yourself asking, “Do I need a website for my business?” we’ve got the answers you need.

On this page, we’ll provide you with six reasons you need a website for your business and three tips for building your website. Keep reading or contact us at 888-601-5359 to speak with a strategist about our web design services, including our 30-day website design plans!

Why you need a website: 6 compelling reasons

If you don’t have a website for your business, you’ve probably asked yourself: Do I need a website? While it may seem like your company thrives without one, there are many reasons to have a website.

Let’s look at six reasons to build a website for your business:

1. People expect you to have one

If you’re looking for the most straightforward answer to the question, “Do I need a website?” it’s this: People expect you to have one. With the growth of the digital age and ability to find information online, people assume that your business’s information is online, too.

Your audience expects you to have an online presence, and just having a Facebook page isn’t going to cut it.

You need a website because people expect you to have one.

If someone searches for your business, they expect to find your site in the search results. Without a website, people will view your company as less professional and trustworthy and won’t feel comfortable becoming a client.

So, if you’re asking, “Do I need a website for my business?” the answer is yes. You need a website because your target market expects you to have one so they can learn about your company and become customers.

2. People search for you online

Let’s imagine that two friends are together, having a cup of coffee and talking. The one friend, Marta, tells the other, Louise, about your business, as she visited the other day, and gives a glowing recommendation to visit your company.

When Louise returns home, she decides to look up your organization to learn more. When she searches for your company’s name, she can’t find a website. She trusts her friend Marta, but she’s skeptical because she can’t find your site to learn more about your company.

This scenario happens to companies that don’t have a website.

You need a website for your business because people search for your business online.

Whether a friend recommends you or they drive past your location, people will look up your company to learn more. Without a website, these potential customers can’t get valuable information, and as a result, won’t visit your store.

Consider this fact, too: 93% of online experiences start with a search engine.

Most people start their browsing sessions by searching. To help these searchers find your business in search results, you need a website for your brand to help guide those leads to your company.

3. People want basic answers fast

One of the most important reasons to have a website is that your leads want information fast.

Do you find yourself overwhelmed with phone calls of people asking about your hours of operation, your specials, or how your business works? If so, it’s time to build a website for your brand.

You save your company from answering basic questions when you provide the information on your site. A website stops you from answering questions like, “What time do you close?” or “What specials do you have today?” dozens of times a day.

When you invest in building a website, you create an opportunity to provide all the essential information in one place.

You post information like:

 • Hours of operation
 • Specials
 • Products/services
 • Prices
 • Location
 • Company background
 • Contact information

Take a second to think: How many people call your business related to the information above?

If you find most inquiries surround these topics, you need a website for your business. A website lets you provide essential information to your audience fast, which creates more time for you to focus your energy on running your business and answering more complex questions.

4. People use your website to engage with your business

If you’re still asking the question, “Do I need a website for my business?” here’s another excellent reason to invest in building a website: Engagement. Engagement plays a critical role in turning leads into life-long customers.

Over 63% of consumers use a company’s website to engage with the brand. In this digitally-run world, you must create a robust online presence to engage prospects and get them to become customers.

Without a website, you’re missing these critical moments where you can turn leads into conversions. An informative and visually-appealing website goes a long way in helping your business attract prospects, delight them, and turn them into clients for your company.

5. People want to do more than buy products online

Many business owners ask themselves, “Do I need a website for my business?” and respond with “I don’t sell my products online, so there’s no point.” We’re here to squash that myth. A website isn’t just for ecommerce businesses — it’s for everyone.

You don’t need to sell products online to have a website.

Even if you sell products that are too big to plop into a virtual shopping cart, like construction equipment or building materials, a site still benefits your business. A website will attract prospects to your company.

Why?

People want to do more than buy products online.

There are three main types of search queries on Google:

 1. Informational: Users conducting searches to learn about specific subjects or topics.
 2. Navigational: Users looking for a specific page or website.
 3. Transactional: Users searching with the intent to purchase products.

Want to guess which type of search query is most popular on Google?

It’s informational.

People conduct dozens of searches every day, looking for information. Whether it’s asking a simple question like “How old is Betty White?” or something more in-depth like “How to build my credit score,” people conduct queries looking for information.

Even if you don’t provide products online, you provide information. Whether it’s information about your business or content on topics in your industry, you have an excellent opportunity to educate your audience.

When people feel informed, they’re more likely to convert. Since you provided the helpful information they needed, they’re more likely to choose your business when it comes time to convert because they trust you.

Again, you don’t need to be an ecommerce business to have a website online. When created properly, a site will benefit any company by providing prospects with helpful information, which can grow brand awareness, trust, and more.

6. People see you with your competition

Do you know who isn’t asking the question, “Do I need a website for my business?”

Your competitors — because they already have one.

If you want to remain competitive, you need a website. Your competition is one of the most important reasons to have a site. Without a website for your business, people who search online will find and visit your competitor’s company instead.

Did you know that 50% of users visit a store within a day of conducting a local search? That means, if you don’t have a website, these users are visiting your competitors instead. You’re missing an opportunity to attract new leads and drive them to your business.

If you want to remain in competition with your competitors, you must invest in building a website for your business. It will help you establish an online presence among competing companies and drive more leads to your organization instead of the competition.

How to make a website for your small-to-midsize business

If you’re asking, “Do I need a website for my business?” and now answering “Yes,” it’s time to get started on building your business’s dream website.

Check out these three quick tips for creating your dream website:

1. Choose who’s going to develop it

First, decide who will make your website.

You have three options:

 • Do it yourself
 • Hire a freelancer
 • Partner with a web design company

So, which option is best for your business?

That’s up to you to decide!

If you’re looking to save money, you can build your website yourself.

If you don’t have experience with web design, don’t put the pressure on yourself to try and create a website. It will cause you more stress trying to find the right design and add the correct elements to your site than if you hire a web design company.

In the case that you don’t do it yourself, you can hire a freelance web designer.

The biggest problem with freelancers is that you typically hire them for one-time needs, like building your design or updating your design. That means you still need someone to monitor your site for errors after the design is up, which comes at an extra cost to your business.

If you want ongoing help with your website, a web design agency may fit your needs best.

A web design agency will help you build a custom website unique to your business and help you monitor your design to ensure everything operates correctly. A potential downside of web design companies, however, is overpaying for services.

If you hire a web design agency, you need to be proactive by researching web design costs and creating a realistic budget for your company. By setting a budget, you’ll know which web design companies will work well with your business.

Additionally, a good web design company will offer transparent pricing and only provide you with the services you need, like WebFX. The right web design company will also respect your budget and deliver a website unique to your business.

2. Pick your web design style

One of the best reasons to have a website is that it creates an opportunity for you to showcase your unique brand. When you’re designing your website, you’ll want to choose your website’s design style.

Establish your web design style by creating a brand style guide.

Your style guide helps you stay consistent with web design and implement your brand’s unique style into your website. Stick to colors that reflect your brand. If you have a color scheme already, like on traditional marketing pieces, carry that style over to your website.

Establish colors and styles for every aspect of your site, including:

 • Website colors
 • Font colors
 • Font styles
 • Image/video styles
 • Copywriting style

Whether you want a rustic or elegant brand identity, establish a brand look that works for your business.

3. Use search engine optimization (SEO)

Great web design goes beyond the visual aspects. You need a website that appears in search results and drives traffic to your page. With search engine optimization (SEO), you’ll help your beautifully designed site appear in more relevant search results.

SEO helps people find you when they search online. From keyword integration to page speed optimization, SEO enables you to create a discoverable website that’s easy for your audience to browse.

This strategy helps you compete with competitors too.

If you’re using SEO, you’ll achieve better rankings in search results, which will allow you to outrank your competitors. You’ll drive more traffic to your website and earn more leads for your business.

If you choose to outsource your website design, partner with an SEO web design agency. An SEO web design agency will know how to build a beautifully designed site and optimize it for search engines.

To learn more about SEO, check out our guide, SEO From Start to Finish!

Do I need a website for my business?

Yes! Your website is the heart of your online presence and all your digital marketing efforts. If you want to drive traffic and earn valuable leads, you must build a website that reflects your business and focuses on delivering an excellent experience for your audience.

If you’re feeling overwhelmed with building your website, let WebFX take that weight off your shoulders.

We’ve won dozens of web design awards and have a team of over 200 experts that will help you build your dream website. Tell us what you want, and we’ll deliver the website of your dreams — all while keeping you in the loop about our progress.

Ready to create your website?

Contact us online or call us today at 888-601-5359 to speak with a strategist about our web design plans and learn about our 30-day rapid web design services.

https://www.webfx.com/blog/web-design/need-a-website/

The post Need a Website? 6 Reasons to Have a Website for Your Business appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/design/need-a-website-6-reasons-to-have-a-website-for-your-business/feed/ 0
Microsoft Edge: Pelayar Web Microsoft Yang Dapat Menjadi Pengganti Chrome https://4finderz.com/internet/microsoft-edge-pelayar-web-microsoft-yang-dapat-menjadi-pengganti-chrome/ https://4finderz.com/internet/microsoft-edge-pelayar-web-microsoft-yang-dapat-menjadi-pengganti-chrome/#respond Thu, 20 Feb 2020 08:01:42 +0000 https://omghackers.com/?p=19550 Pada kebiasaannya, saya akan menggunakan Ubuntu sebagai sistem operasi yang dipasang secara dual boot dengan Windows 10. Saya lebih gemarkan prestasi Ubuntu kerana buat masa ini, laptop kedua saya masih menggunakan HDD. Maklum saja, laptop kedua inilah yang digunakan untuk segala tujuan ‘eksperimentasi’. Tetapi ada satu aplikasi yang membuat saya jadi rindu untuk boot semula...

The post Microsoft Edge: Pelayar Web Microsoft Yang Dapat Menjadi Pengganti Chrome appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

Pada kebiasaannya, saya akan menggunakan Ubuntu sebagai sistem operasi yang dipasang secara dual boot dengan Windows 10. Saya lebih gemarkan prestasi Ubuntu kerana buat masa ini, laptop kedua saya masih menggunakan HDD. Maklum saja, laptop kedua inilah yang digunakan untuk segala tujuan ‘eksperimentasi’.

Tetapi ada satu aplikasi yang membuat saya jadi rindu untuk boot semula kepada Windows 10 kerana buat masa ini, ia masih belum terdapat untuk Ubuntu.

Ianya adalah Microsoft Edge (Chromium) – selepas ini hanya dirujuk sebagai ‘Edge’.

Serius, saya tak tipu.

Edge telah menggantikan kesemua pelayar yang saya gunakan sebelum ini seperti Chrome, Firefox, Brave, dan Vivaldi.

Apa yang istimewa sangat mengenainya? Pertama sekali, saya ingin paparkan terlebih dahulu penggunaan RAM oleh Edge.

Edge yang saya gunakan ada dua. Satu dari versi stabil, dan satu lagi dari versi atau saluran Canary. Dari paparan tangkap layar yang saya tunjukkan di atas, itu ialah versi Canary, dan anda dapat lihat terdapat 20 tab sedang dibuka, manakala tidak sampai 2GB pun penggunaan RAM.

Pada saya penggunaannya agak hemat juga berbanding Chrome, dan prestasinya tidak menurun walaupun makin banyak tab dibuka.

Apa yang saya perasan, Edge ini seakan ada ciri memadatkan penggunaan RAM, yang mana semakin lama ia dibuka, semakin kecil saiz RAM yang digunakan. Saya tidak rasa ia menggunakan ciri ‘suspend tab’ seperti Firefox, kerana setiap tab yang dibuka masih lagi aktif apabila diklik.

Apa pun ini hanya sekadar teori saya sahaja. Bagaimana Edge menjimatkan penggunaan RAM walaupun di sebalik tabir pelayar ia masih lagi menggunakan kod asas dari Chromium sebagaimana Google Chrome, itu masih belum dapat saya pastikan lagi.

Tetapi bukan itu sahaja. Ada seperkara lagi yang menarik perhatian saya untuk menggunakan Edge berbanding yang lain. Ia adalah ciri sokongan main semula Netflix dengan resolusi hingga 4K. Paparan laptop saya tidak sampai pun 1080p, tetapi Edge dapat ‘boost’ resolusi sehingga 1080p. Ini adalah ciri yang amat dialu-alukan kerana saya sememangnya gemar menonton filem-filem di Netflix.

Kemudian, pada bahagian pemuat turunnya, ia kelihatan lebih kemas dan tersusun dari Chrome. Soal mana satu lebih laju dalam memuat turun sesuatu fail, pada saya mungkin sama sahaja, tambahan lagi anda boleh aktifkan ‘Parallel Downloading’ pada edge://flags – tidak ubah seperti Chrome juga, melalui chrome://flags.

Dengan ciri Parallel Downloading ini, ia dapat sedikit sebanyak melajukan proses muat turun. Pun begitu, saya masih mengesyorkan pemuat turun natif seperti Internet Download Accelerator.

Apa lagi?

Kalau setakat itu sahaja, saya rasa ia masih tidak cukup untuk anda. Tetapi saya selalu gunakan versi Canary (buat masa ini) kerana dalam kemas kini terbaru bermula dari vers 81.0.389.0, team Microsoft telah mengaktifkan pengoptimuman melalui toolchain baru.

Pengoptimuman tersebut meningkatkan prestasi Edge sehingga 13% berbanding sebelumnya. Saya telah mencuba dan terbukti ia terasa lebih laju lagi berbanding versi stabilnya.

Inilah dia sesuatu ciri yang sangat ditunggu-tunggu oleh pengguna. Microsoft tidak memasukkan ciri yang tidak diminta, sebaliknya hanya mengimplimentasi ciri yang diperlukan.

Saya rasa Google juga berasa agak goyah, kerana seringkali saya dapat lihat pop naik kecil seperti ini keluar:

Kemudian, ada lagi yang menarik? Semestinya.

Saya lebih gemarkan bahagian tetapan Edge dari Chrome. Anda boleh lihat pada bahagian Installed extension, ia terpapar kemas dalam bentuk senarai dan kelihatan lebih cantik. Ia mungkin remeh pada sesetengah orang, tetapi perkara kecil seperti inilah yang dapat ‘mengikat’ sesetengah yang lainnya untuk terus kekal gunakan Edge.

Saya nak sentuh sedikit juga mengenai bahagian tetapannya.

Tetapan Edge, pada saya adalah lebih jelas, tersusun, dan ‘telus’. Ini terutamanya dapat dilihat pada bahagian privasi. Saya amat berpuas hati dengan pilihan tetapan penyekat penjejak yang diberikan, di mana ia kelihatan tidak ubah seperti tetapan pada Firefox, dan pada saya juga itu adalah suatu perkara yang baik.

Tulis panjang pun tak guna juga jika anda tidak cuba sendiri.

Kalau anda berminat hendak mencuba versi stabil, anda boleh muat turun dari sini: Microsoft Edge.

Manakala untuk versi Beta, Dev, dan Canary pula anda boleh dapatkan dari sini: Edge Insider.

https://omghackers.com/microsoft-edge-pelayar-web-microsoft-yang-dapat-menjadi-pengganti-chrome/

The post Microsoft Edge: Pelayar Web Microsoft Yang Dapat Menjadi Pengganti Chrome appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/internet/microsoft-edge-pelayar-web-microsoft-yang-dapat-menjadi-pengganti-chrome/feed/ 0
10 Extension Google Chrome Yang Mesti Ada Untuk Pemasangan Baru https://4finderz.com/internet/10-extension-google-chrome-yang-mesti-ada-untuk-pemasangan-baru/ https://4finderz.com/internet/10-extension-google-chrome-yang-mesti-ada-untuk-pemasangan-baru/#respond Tue, 18 Feb 2020 03:35:19 +0000 https://omghackers.com/?p=19291 Ada beberapa extension atau addon yang sememangnya menjadi satu keperluan di mana saya tidak boleh meneruskan kerja tanpanya. Senarai ini adalah antara beberapa extension mesti ada pada mana-mana pelayar, sama ada yang berasaskan Chrome, atau Firefox. Namanya sama sahaja, cuma dalam artikel ini saya jadikan Chrome sebagai tapak pemasangan. Berikut adalah extension yang saya maksudkan:...

The post 10 Extension Google Chrome Yang Mesti Ada Untuk Pemasangan Baru appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

Ada beberapa extension atau addon yang sememangnya menjadi satu keperluan di mana saya tidak boleh meneruskan kerja tanpanya. Senarai ini adalah antara beberapa extension mesti ada pada mana-mana pelayar, sama ada yang berasaskan Chrome, atau Firefox. Namanya sama sahaja, cuma dalam artikel ini saya jadikan Chrome sebagai tapak pemasangan.

Berikut adalah extension yang saya maksudkan:

1. SmartAdBlock

Saya sudah tidak lagi menggunakan extension lain bagi tujuan menyekat iklan. SmartAdBlock ada kesemuanya yang diperlukan.

Ia akan menutup amaran untuk ‘cookies concern’, menyekat iklan pop naik, penjejak, dan ia juga akan melangkau pengesanan terhadap extension penyekat iklan bagi sesetengah laman yang mengimplementasikan ia.

2. AdBlocker for Gmail

Pun begitu, SmartAdBlock masih belum mampu untuk menyekat iklan yang berada dalam Gmail. Jadi, saya tambah AdBlocker for Gmail untuk bergandingan dengannya.

Seperti namanya itu, maka hanya itulah tujuan ia diciptakan. Ia akan menyekat ’embedded ads’ dalam Gmail dan anda hanya akan dapat lihat Gmail yang bersih dari sebarang pengiklanan.

Malangnya, kali terakhir extension ini dikemas kini adalah pada tahun 2018. Terpaksalah nampaknya kita gunakan ia sehingga ada pengganti lain yang lebih baik.

3. Bitwarden

Dalam pelbagai nama dan jenis pengurus kata laluan, hanya ini sahaja yang benar-benar serasi dengan saya. Saya pernah gunakan LastPass, tetapi lama kelamaan semakin kurang pula ciri yang saya rasakan penting.

Bitwarden pula hadir sebagai pengurus kata laluan bersumber terbuka, dan mempunyai paparan pemuka yang lebih mesra pengguna, lebih mudah difahami dan digunakan. Ia juga percuma, maka anda boleh gunakannya tanpa bimbangkan kekurangan yang disengajakan.

4. Buster

Tanpa Buster, tak lengkap rasanya. Buster ini ialah extension yang akan membantu anda melangkau captcha pada kebanyakan laman web. Ia akan menukar captcha dalam bentuk teka-teki kekotak kepada versi suara.

Selepas itu, ia akan membantu anda untuk selesaikan secara automatik. Anda tidak perlu buat apa-apa pun.

5. Dark Reader

Tema gelap dah jadi satu trend yang diikuti oleh pelbagai syarikat, organisasi, dan pembuat aplikasi. Sistem operasi seperti Windows, macOS, Linux, iOS dan Android juga mula memperkenalkan tema gelap masing-masing.

Tetapi pada pelayar dan laman web yang dilawati, belum tentu ianya gelap. Walaupun boleh ditetap melalui flags contohnya pada Chrome, atau about:config pada Firefox, saya tetap memilih Dark Reader kerana ianya semudah ABC.

Ada juga pilihan gaya gelap bagaimana yang anda mahu, oleh itu anda sendiri boleh menukar tetapan kegelapan yang lebih sesuai dengan jiwa anda.

6. Enhancer for YouTube

Saya memang penagih YouTube. Walaupun sudah langgan Netflix, saya langgan juga YouTube Premium untuk mendapatkan penstriman tanpa iklan (maaf, saya tidak menyokong YouTube Vanced kerana dengan YouTube Premium, kita masih lagi menyokong pencipta kandungan melalui bayaran yang dibuat).

Enhancer for YouTube akan mengubah pelbagai tetapan pada YouTube, termasuklah temanya. Saya lebih sukakan kombinasi berwarna hitam dan oren, oleh itu paparan YouTube saya diubah kepada sebegitu rupa.

Anda boleh terokai sendiri pelbagai tetapan yang ada padanya. Saya percaya anda juga akan suka.

7. Pushbullet

Sudah bertahun lamanya saya gunakan Pushbullet. Begitu mudah hendak menghantar nota, fail kecil, gambar, dan sebagainya lagi dari telefon ke komputer, serta komputer ke telefon.

Ia adalah medium penghubung paling mudah digunakan, dan tidak perlukan masa yang panjang untuk ditetapkan. Gunakan saja akaun Google untuk daftar masuk.

8. One-Click Reverse Image Search

Pada menu di pelayar Chrome, ia memberikan pengguna peluang untuk mencari gambar melalui Google Image Search. Tetapi bagaimana jika pengguna hendak cari melalui enjin carian lain pula?

One-Click Reverse Image Search sedia untuk membantu. Ia menyokong enjin carian Google, Bing, Yandex, TinEye, dan Baidu. Hanya perlu klik kanan dan pilih mana-mana enjin carian yang anda minati.

Saya sendiri lebih gemarkan Yandex untuk membuat carian gambar.

9. View Image & Download Image for Google

Sejak Google mengubah paparan pencarian imej/gambarnya, saya jadi ‘letih’. Nak tak nak, perlu lakukan sesuatu untuk menjadikan ia lengkap semula.

View Image & Download Image for Google ini akan menambah menu ‘View Image’ dan ‘Download Image’ pada hasil carian gambar di Google.

*Untuk sementara waktu, extension ini tidak dikemas kini dan tidak lagi berfungsi seperti biasa. Oleh itu, gantikan ia dengan extension View Image.

10. MindZip

Buat anda yang memang jenis pelupa, dan perlu sentiasa diingatkan kerana anda sedang belajar sesuatu, atau apa jua perkara yang anda ingin ingati, MindZip adalah pembantu terbaik untuk anda.

Saya sendiri gunakan MindZip untuk mengingati perkataan dari bahasa Mandarin yang sedang dipelajari sendiri.

Anda juga boleh lakukannya.

https://omghackers.com/10-extension-google-chrome-yang-mesti-ada-untuk-pemasangan-baru/

The post 10 Extension Google Chrome Yang Mesti Ada Untuk Pemasangan Baru appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/internet/10-extension-google-chrome-yang-mesti-ada-untuk-pemasangan-baru/feed/ 0
Top 6 Company Website Design Templates https://4finderz.com/design/top-6-company-website-design-templates/ https://4finderz.com/design/top-6-company-website-design-templates/#respond Sat, 15 Feb 2020 14:11:33 +0000 https://www.webfx.com/blog/?p=52300 Are you looking to build a new site for your business? If so, company website design templates can help you create the website you want. With so many templates available, how do you determine which one is best for your business? On this page, we’ll provide you with the top six company website design templates,...

The post Top 6 Company Website Design Templates appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
Are you looking to build a new site for your business? If so, company website design templates can help you create the website you want. With so many templates available, how do you determine which one is best for your business?

On this page, we’ll provide you with the top six company website design templates, plus an alternative to using templates. Keep reading to learn more and subscribe to Revenue Weekly for the latest tips and tricks for web design!

6 professional business website templates for your company

Are you looking for company website design templates that will help you design a beautiful website?

Check out these top six templates:

1. Divi (WordPress)

If you’re looking for a professional company website design template, Divi is excellent. Divi is one of the most popular WordPress themes templates your business can use. This visually-based template allows you to build your website as you envisioned it.

People love using Divi because it allows you to build your website visually.

Divi provides features such as:

 • Effects
 • Shape dividers
 • Bulk editing
 • Layout library
 • Find and replace
 • Image transformation
 • And more

You’ll have access to all these features, which will help you build the website you need.

Divi offers a lot of benefits too, including:

 • Drag and drop building: You don’t need to know how to code to build your website with Divi. With Divi, you’ll have the ability to drag and drop elements on your page. It allows you to place items where you want them without having to code.
 • Responsive design: You want your website to look good on every device. With Divi, you get responsive editing, which allows you to determine how your website will appear on mobile devices. If you’re looking for responsive website templates, Divi is one of them.
 • Full control: Divi allows you to add dozens of elements to your site, like shape dividers, hovering elements, and sliders. You’ll have tons of options when customizing your site. From your website’s set up to its appearance, you make the decisions.
 • Ease of use: Whether you’re new to web design or a seasoned pro, Divi is easy for everyone to use. It’s a great professional website template that allows you to design your site the way you want.

As you can see, Divi is a great first option for professional business website templates.

You’ll have complete freedom to build a website that fits your business and helps you grow online.

2. Uza

If you’re looking for clean and professional business website templates, Uza is one of them. This website theme is versatile for a variety of industries, from dental practices to ecommerce companies, making it a great choice for whatever your company needs.

With Uza, you’ll get features like:

 • Custom brand integration
 • Minimalist design
 • Cross-browser compatibility
 • And more

Uza is a great option if you’re looking for a website builder with no frills. The clean and minimalist design allows you to build a simple website that’s uniquely yours.

If you use Uza, you’ll reap benefits like:

 • Business-ready design: Uza is ready for your company to implement your unique style. It’s a professional website layout that allows you to have a beautiful website that works for your business.
 • SEO-readiness: When you’re building your website, you must have a site optimized for search engine optimization (SEO) so you can appear in search results. With Uza, you’ll have a website that’s ready to rank in search results.
 • Mobile-ready: With so many people on mobile devices, your site must adapt to devices like smartphones and tablets. With Uza, you’ll get a mobile-ready website that adjusts to all devices.
 • Fast-loading site: Your site’s load time is crucial for positive user experience. With Uza, the template loads your site quickly, so you won’t need to worry about it bogging down your website.

Uza is a great option for your business if you’re looking for a professional and SEO-friendly, plus responsive website template.

3. Jevelin (WordPress)

Jevelin is a multi-purpose WordPress theme that enables you to build your dream website fast. When you use this company website design template, you’ll get a bunch of demo pages, which are pre-built pages, that you can integrate into your site and customize to fit your business’s needs.

With Jevelin, you’ll get features like:

 • Mobile-ready website
 • SEO readiness
 • Widgets
 • Smooth scrolling
 • Mega menus
 • And more

Jevelin offers numerous features to help you build the right website for your company.

If you use Jevelin, you’ll experience the following benefits:

 • Drag and drop building: Jevelin, like Divi, allows you to drag and drop your website design. This feature makes it easy for you to place items where you want them on your page.
 • Custom widgets: If you need widgets on your site, Jevelin’s got you covered. They offer numerous custom widgets, including widgets for your portfolio, social media icons, recent posts, and more.
 • Unique layouts: Jevelin offers unique page templates that allow you to choose the design that works best for your business. You can customize these layouts to fit your company’s unique style. Change the font, color scheme, and more to make your site meet your needs.
 • Quick set up: If you use Jevelin as your company website design template, you’ll get quick and easy installation. Choose the version you want to install and replace the sample content with your information. It’s easy and fast to build your website.

4. Webify (WordPress)

If you’re looking for options with your WordPress site, Webify is a great option. This professional business website template provides companies with a modern and simple template for building your site.

When you use Webify, you’ll get:

 • Testimonial sections
 • Header and footer designs
 • Customizable blocks and modules
 • Responsive design
 • And more

Webify comes with numerous benefits, including:

 • Fits with all niches: Whether you’re in the technology or food industry, Webify works for your business. This professional website template is versatile and works for all types of markets.
 • Offers multiple demo templates: With this company website design template, you get various demos for your pages. You can choose from demos like the gardening demo, cleaning demo, minimal demo, and more. Webify uploads new demos every month, so you’ll always have fresh choices as you add pages to your site.
 • Contains flexible layouts: When you’re designing your site, you want to have the ability to build your pages how you want. With Webify, you get flexible layouts that you can customize to your liking.
 • Supports WooCommerce: Webify integrates with WooCommerce. If you’re trying to sell your products online, Webify is an excellent option for uploading your products and making eye-catching product pages for your audience.

If you’re looking for an easy professional business website template, Webify is a great option.

5. Lateral

Lateral is a company website design template that caters to a specific niche but adapts to other industries. Lateral targets Software as a Service (SaaS) companies but offers numerous templates that make it easy for you to use Lateral for your site.

With Lateral, you’ll have numerous features like:

 • Pre-built demos
 • Flexible HTML
 • Unique designs
 • And more

It’s important to note that Lateral requires HTML coding, unlike many of the previous professional website templates. You will need some coding experience to use this template.

Lateral offers a few different benefits, including:

 • Adaptability: Whether you’re a software company or a construction company, Lateral is easily adaptable for your industry if you have development experience. You can modify it to fit your business’s needs in a website.
 • Security: Lateral protects your website. Whenever someone browses your page, they won’t need to worry about their information getting compromised. Lateral has security built right into their designs.
 • Responsive design: Responsive design is a critical component of any website. With Lateral, your website will adapt to mobile devices and look flawless.

If you’re looking for a professional website template, Lateral is a great option.

6. Softdash

If you’re looking for a flexible template, Softdash is one of the best company website design templates. Softdash allows you to have a fully adaptable web design that you can tailor to your business’s needs.

Some features of Softdash include:

 • Responsive design
 • Flexible template
 • Index page variations
 • And more

Like Lateral, Softdash uses HTML coding, so you’ll need some coding experience to use it.

Softdash offers numerous benefits for your business, including:

 • Page templates: If you need options, Softdash has them. You’ll have access to over 30 templates you can use to build your site. Plus, you can find blog templates, website templates, and more.
 • UX design: Softdash only offers user-friendly templates. With this company website template, you’ll create a site that people can easily browse to learn about your company.
 • Customization: Softdash is easy to customize. It allows you to move boxes around and create numerous combinations for your page. You can easily add and remove components too.
 • Touch-friendly: When you use Softdash as your company website design template, you’ll get a design that works well on touch devices. These designs have bigger buttons, responsive design, and appropriate typography to ensure users can easily click on different parts of your website.

If you’re looking for a professional website template that’s easy to use and customizable, try Softdash.

An alternative to company website design templates: Hiring a web design company

Templates are an excellent way for you to build a website for your business, but is it the best option? While templates are a convenient option, you do have an alternative option for building your website: A web design agency.

Web design companies are a great option if you need a custom site for your business.

Let’s look at how company website design templates and web design companies differ.

1. Customization level

The first, and perhaps most important aspect, we’ll look at is customization level.

With professional business website templates, you have the option to customize your website, but there are limits. You can only customize within the parameters of the template, which can reduce your level of customization.

So, you may have the option to place logos, add text, or change the format of elements on certain parts of your page. While you can drag and drop across a page, it doesn’t mean you have full customization of its design.

With a web design company, you’re free to design your site how you want. If you need unique or complicated elements on your website, your web design agency can implement them for you. You’ll get a site unique to your business.

2. Who works on your site

One of the most significant differences between using a template and hiring a web design company is who works on your website.

When you use a template, you’re left to build your website on your own. You must integrate the template, make your site to your liking, and put in a lot of work to create your dream website. If you’re busy running your business, you’ll have to put in additional hours of work into your website.

This task becomes daunting if you don’t have experience with web design. It will take more time to build your website, choose the right colors, and place everything on your site.

If you hire a web design company, you don’t have to worry about working on your site. You’ll have a team of experts creating your custom site and building it how you need it. It saves you time and allows you to focus on your business.

3. Monitoring

Web design isn’t a once and done process. It requires monitoring and constant upkeep to ensure your site functions. If you choose a template, you’ll be forced to monitor your website on your own and fix it when necessary.

If you’re busy running your business, monitoring your website becomes a hassle. You may not have the time to make changes to your pages or even the experience to know how to fix a problem.

With a web design company, you have someone constantly monitoring your site to ensure it works. If any issues arise, they can fix it for you while you’re busy helping customers and doing what you do best.

Partner with a web design company today

When you look at company website design templates and web design companies, you may find that a web design agency offers a better option. If you partner with a web design company, you’ll get full customization of your site and have professionals monitoring your page.

Are you ready to find out how a web design company can help you build the best website for your business? Contact us online or call us today at 888-601-5359 to speak with a strategist and learn more about our web design and web maintenance services.

https://www.webfx.com/blog/web-design/company-website-design-templates/

The post Top 6 Company Website Design Templates appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/design/top-6-company-website-design-templates/feed/ 0
What is Website Conversion? [+5 Ways to Improve Conversions] https://4finderz.com/design/what-is-website-conversion-5-ways-to-improve-conversions/ https://4finderz.com/design/what-is-website-conversion-5-ways-to-improve-conversions/#respond Fri, 14 Feb 2020 19:45:24 +0000 https://www.webfx.com/blog/?p=51933 When you’re trying to grow your business online, you must monitor vital metrics to ensure your business is growing. One important metric is your website’s conversions. Conversions help you determine if you’re driving success with your digital marketing campaigns. So, what is website conversion? How can you improve your website conversion rate? Keep reading to...

The post What is Website Conversion? [+5 Ways to Improve Conversions] appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
When you’re trying to grow your business online, you must monitor vital metrics to ensure your business is growing. One important metric is your website’s conversions. Conversions help you determine if you’re driving success with your digital marketing campaigns.

So, what is website conversion? How can you improve your website conversion rate?

Keep reading to learn more about website conversions and find five tips to improve your conversion rate! If you want to stay up to date on the latest digital marketing information, like website conversions, subscribe to Revenue Weekly!

What is a website conversion?

A website conversion happens when someone completes a pre-determined and desired action on your website, like signing up for a newsletter, sharing a blog post to social media, or buying a product. The percentage of people that complete your desired action is your conversion rate.

What are some examples of website conversions?

A few examples of website conversions include:

 • Filling out a form
 • Signing up for emails or information
 • Sharing content to social media
 • Clicking a specific button
 • Making a sale
 • And more

Website conversions can be any of the actions listed above.

You will determine which action fits your campaign goals the best.

Conversion types vary among businesses. Ecommerce sites are more likely to focus on earning sales as conversions. A service provider, like a plumber or electrician, may concentrate on generating leads as a conversion.

No two businesses are alike, so you may not have the same website conversions as other companies.

How do I calculate my website’s conversion rate?

After asking the question “What is website conversion?”, the next question that follows is, “How do I calculate my conversion rate?”

Luckily, it’s simple and easy to calculate your conversion rate.

The formula is as follows:

[Total visitors that convert/total visitors on your site] x100 = Conversion rate

So, let’s say you have 5000 people visit your site.

Of those 5000, 500 buy products from your page. If you plug that into the formula, it looks like this:

[500/5000] x100 = 10%

Your website’s conversion rate would be 10% in this instance.

If you want a quick solution to calculating your conversion rate, check out our conversion rate calculator!

What is a good conversion rate?

Now that you know what a website conversion is and how to calculate your conversion rate, the next thing you want to know is what is a good conversion rate. Many businesses want to know the magic number for having a successful conversion rate.

The truth is there isn’t a magic number.

Your conversion rate will depend on numerous factors, including:

 • Your industry
 • Your sales cycle
 • Your products/services
 • Your costs
 • And more

These factors influence your conversion rate, so it’s difficult to pinpoint the exact amount you need to achieve. You may need to do some research to find out what a good conversion rate is for a business in your industry.

How does the sales funnel affect website conversion rates?

When you ask, “What is conversion rate?” you’ll often hear a response that mentions the sales funnel. People will say how you need to move people through the sales funnel to earn conversions for your business.

So, how does the sales funnel influence your website conversion rate?

The sales funnel plays a vital role in turning prospects into conversions for your business.

There are four stages of the sales funnel:

 • Awareness: At this stage, people are just discovering your brand and learning about you. They’ll browse your site and learn about your products or services.
 • Interest: When people reach this part of the funnel, they start to consider your business as an option. They’re still researching and learning about your company, but you’ve become a viable choice.
 • Desire: At the desired stage, people are ready to make their decision because they know what they need. At this point, you can make a last-minute pitch that shows them why you’re the best option.
 • Action: When leads reach the action stage, they take the action you desire. Whether you want someone to buy a product or fill out a form, they reach this stage and complete that desired action.

As you can see, different parts of the sales funnel lead to people completing your ultimate action. The steps you take along the way in the earlier part of the sales cycle will influence whether people get to the “action” part.

The sales cycle is vital to your website’s conversion rate because it helps guide people towards conversion. If you want to have a good conversion rate, you must invest in nurturing people through each stage of the sales cycle.

How to increase your conversion rate

Now that you have the answer to “What is conversion rate?” you may check out your business’s website conversion rate to see where you stand. After crunching the numbers and analyzing industry averages, you may find that your conversion rate is less than stellar.

This moment is no time to feel defeated, though!

If you have a low conversion rate, check out these five tips for improving your conversion rate:

1. Analyze how your audience interacts with your site

To create websites that convert, you must build a website that works for your audience.

If you’re experiencing a low conversion rate, it may be due to your site’s design.

User experience (UX) is a critical factor in determining why someone remains on your page or leaves. You must build your site to get users excited and keep their interest.

By analyzing how your audience interacts with your site, you’ll see where your website falls short. You may find that the format of your page causes leads to leave or excludes a critical button that guides people to the next page.

When you analyze how people interact with your site, you’ll make improvements that help you provide a better experience for your audience. More people will remain on your website and learn about your business, which will lead to more conversions.

2. Make the call to action (CTA) buttons pop on your site

When you have the right call to action (CTA) buttons on your site, you will increase website conversions. CTA buttons play a fundamental role in guiding users to the next step. They tell your audience how to proceed and what they can expect to happen next.

If you’re struggling with your conversion rate, review your CTA buttons.

A good CTA button pops off the page.

Your audience should have zero problems locating a button on your page. Choose a color that stands out from your website’s design and is easy for your audience to locate.

Take this CTA example from Xbox.

They advertise “Grand Theft Auto V” on their website, inviting visitors to play it on their consoles by buying the Xbox Game Pass. Right beneath the information, there’s a green CTA button that says, “Get It Now.”

This CTA stands out on the page and catches the user’s attention, while also fitting in with Xbox’s website design. The CTA, “Get It Now,” tells users what will happen when they click on the button. It’s a great example of how to make a CTA that stands out and directs users.

3. Simplify your navigation

If you’re looking to increase website conversions on your site, you can simplify your navigation to make it easier for people to find information on your page. When people can’t find information fast, they’re less likely to remain on your site.

At least 89% of users will shop with a competitor after poor user experience. If your navigation isn’t providing users with a good experience, it could be the cause of your site’s low conversion rate.

To improve your conversion rate, focus on building simple and organized navigation.

Samsung’s website is an excellent example of clean and simple navigation.

Samsung organizes its page based on the different types of products the company offers, such as mobile devices, TVs, and computers. If someone knows they’re looking for a TV, they can easily find that category and browse through the available products.

Keeping your navigation organized and straightforward will help more people find the information they need and keep them on your site longer.

4. Make your site mobile-friendly

If you want to know how to increase conversion rate, build a mobile-friendly website.

Sixty-seven percent of users are more likely to buy from a mobile-friendly company. When you combine that stat with the fact that over 40% of online transactions happen on mobile, you can see how vital a mobile-friendly site is to earn conversions.

Don’t have a mobile-friendly site? Here are a few ways to improve your site’s mobile-friendliness:

 • Integrate responsive design: Responsive design ensures your website adapts to whatever device a user uses. When you use responsive design, your site will support mobile users and provide a better experience.
 • Make your site thumb-friendly: When users browse on mobile devices, they use their thumb to navigate content and visit different pages. To make your site thumb-friendly, use bigger buttons, and place navigational items within the thumb’s reach.
 • Use larger font sizes: When people read information from your site on a mobile device, the font must be big enough to read. Don’t use small font sizes, as your audience will struggle to read the information. You can test different font sizes to see what works best.

These are just a few best practices you can follow to make your site mobile-friendly.

By making your site mobile-friendly, you’ll keep leads on your website and make them more likely to convert.

5. Make it easy to convert

If you want to increase website conversions, you need to make it easy to convert. Don’t complicate your process with too many steps or by asking for irrelevant information. You need to make it simple for your audience to convert, so they’re more likely to act.

Is your conversion rate less than stellar?

If so, review your conversion process and see if there are ways for you to improve it. Your conversion process consists of the steps your audience takes to complete your conversion goal.

Let’s say your conversion goal is to get people to sign up for emails. After reviewing your email sign-up form, you find that many people get to the sign-up form but don’t complete it. You may need to opt for a simpler sign-up form, like this one from the Lehigh County Humane Society.

Their form is simple and only asks for a first name, last name, and email address. It asks for enough information to start, but not too much that the form’s overwhelming.

By making it easy to convert, you’ll improve your conversion rate.

Start improving your website conversion rate today

Now that you have the answer to, “What is a website conversion?” you can start analyzing your conversion rate and strengthening your business’s performance. Improving your conversion rate will help your company grow online and reach more leads.

Are you looking to get more website conversions? Contact us online (or give us a call at 888-601-5359) to speak with a strategist about our conversion rate optimization services.

https://www.webfx.com/blog/web-design/what-is-website-conversion/

The post What is Website Conversion? [+5 Ways to Improve Conversions] appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/design/what-is-website-conversion-5-ways-to-improve-conversions/feed/ 0
Senarai Beberapa VPN Terbaik Untuk Mengakses Servis Penstriman https://4finderz.com/internet/senarai-beberapa-vpn-terbaik-untuk-mengakses-servis-penstriman/ https://4finderz.com/internet/senarai-beberapa-vpn-terbaik-untuk-mengakses-servis-penstriman/#respond Fri, 14 Feb 2020 09:57:35 +0000 https://omghackers.com/?p=19520 Sekiranya anda seorang peminat strim filem atau drama seperti saya, maka saya yakin bahawa anda akan mendapati post ini sangat berguna untuk anda. Dalam artikel panduan hari ini, saya menyusun senarai beberapa VPN terbaik tahun 2020 untuk servis penstriman. Tetapi, sebelum kita terus ke butirannya, izinkan saya dengan cepat memberi anda sedikit gambaran mengenai servis...

The post Senarai Beberapa VPN Terbaik Untuk Mengakses Servis Penstriman appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

Sekiranya anda seorang peminat strim filem atau drama seperti saya, maka saya yakin bahawa anda akan mendapati post ini sangat berguna untuk anda. Dalam artikel panduan hari ini, saya menyusun senarai beberapa VPN terbaik tahun 2020 untuk servis penstriman.

Tetapi, sebelum kita terus ke butirannya, izinkan saya dengan cepat memberi anda sedikit gambaran mengenai servis penstriman terbesar pada tahun 2020 ini.

Laman-laman seperti Netflix, Hulu, Amazon Prime Video, BBC, YouTube dan Disney Plus adalah tapak penstriman terbesar – itu adalah faktanya. Semua VPN di pasaran yang tersedia tidak boleh mengelak dari sekatan geo-lokasi untuk laman-laman web ini. Hanya beberapa VPN berkualiti tinggi yang boleh mengakses tapak penstriman disebutkan dengan mudah kerana laman-laman ini agak pintar dan mengandungi ‘ejen’ pengesan VPN.

Ini bermakna apabila anda menggunakan VPN biasa untuk mengakses laman-laman seperti Netflix, sambungan VPN anda dikesan dan anda hanya akan mendapatkan ralat berbanding kandungan untuk distrim.
VPN yang kuat menawarkan pelayan dengan kelajuan dan data tanpa had serta IP yang mana laman-laman ini tidak dapat mengakses atau mengesan IP asal dan anda dengan mudah dapat menonton filem serta rancangan yang diingini.

Semua VPN yang saya akan senaraikan adalah sempurna untuk laman penstriman seperti Hulu dan Netflix. Tambahan pula, router juga menyokong VPN-VPN ini. Ini bermakna anda boleh membeli router VPN terbaik untuk mendapatkan perlindungan VPN bagi semua peranti anda.

Oleh kerana anda mempunyai idea tentang kekuatan VPN-VPN ini, sudah tiba masanya untuk anda mengetahui VPN manakah yang berguna dalam usaha mengakses kandungan kegemaran anda dengan mudah dari mana-mana sahaja di seluruh dunia.

VPN-VPN Terbaik Bagi Mendapat Akses Ke Laman Dengan Sekatan Geo-Lokasi

1. Surfshark

Enskripsi: 256-bit | Bilangan Pelayan: 1040 + pelayan | Lokasi yang tersedia: 61+ negara |

Surfshark adalah VPN khusus untuk penstriman. Dengan Surfshark, anda boleh mengharapkan untuk menikmati penstriman berkualiti tanpa had di Hulu, Netflix dan BBC iplayer. Ia adalah perkhidmatan VPN yang berpatutan dengan pelbagai pakej harga sesuai dengan anggaran dan keperluan anda.

Selain itu, Surfshark juga menawarkan semua ciri keselamatan terbaik termasuk enkripsi 256-bit, Kill Switch, perlindungan kebocoran DNS dan menyokong protokol utama seperti IKEv2, OpenVPN dan Shadowsocks.

Harga: $1.99 / RM8.23 sebulan. *Setiap harga yang dinyatakan adalah untuk plan per tahun, melainkan dinyatakan sebaliknya.

2. CyberGhost

Enkripsi: AES 256-bit enkripsi | Bilangan Pelayan: 5700 + pelayan | Lokasi yang tersedia: 90 negara |

CyberGhost dianggap sebagai salah satu perkhidmatan VPN yang paling bagus untuk memastikan pengguna selamat dari penggodam dan pihak berniat jahat, yang berlegar di laman-laman web. Rangkaian pelayannya adalah besar dan menyahsekat Netflix dari hampir mana-mana lokasi.

Sama seperti penyedia VPN yang dipercayai, CyberGhost juga menyokong semua protokol utama yang OpenVPN, IKEv2, L2TP-IPsec dan PPTP. Perkara terbaik tentang CyberGhost ialah ia juga menyekat iklan, memberikan anda peluang untuk strim tanpa sebarang halangan dan gangguan.

Harga: $2.75 / RM11.38.

3. NordVPN

Enkripsi: Enkripsi Berkembar | Bilangan Pelayan: 5309 + pelayan | Lokasi yang tersedia: 59 negara |

NordVPN juga nampaknya menjadi pilihan terbaik untuk menstrim semua laman hiburan utama. NordVPN dijamin menyahsekat perkhidmatan penstriman berikut: Netflix, Hulu, BBC iPlayer, Sling TV dan HBO.

NordVPN menawarkan aplikasi mudah alih berdedikasi untuk setiap perkhidmatan penstriman bagi membolehkan anda dapat menggunakannya dengan selesa pada peranti anda. Lebih-lebih lagi, dengan teknologi smart play, anda boleh dengan mudah dapat mengelakkan sebarang sekatan geo-lokasi.

Dari segi prestasi, NordVPN mendapat ulasan pelanggan yang baik. Anda benar-benar boleh bergantung kepada NordVPN untuk menikmati kandungan-kandungan di laman penstriman terbesar yang didokumentasikan di seluruh dunia.

Harga: $3.49 / 13.33 sebulan.

4. ExpressVPN

Enkripsi: AES 256-bit enkripsi | Bilangan Pelayan: 3000+ pelayan | Lokasi yang tersedia: 94 negara |

ExpressVPN mempunyai keupayaan penyahsekatan yang kukuh, dan membolehkan anda menonton pelbagai rancangan hiburan dan laman web sukan tanpa ralat. ExpressVPN menyokong aplikasi mudah alih untuk platform utama seperti Android, iOS, Mac, Linux dan Windows.

Ia juga menawarkan kelajuan yang baik, yang bermaksud anda tidak perlu menghadapi penimbalan yang menjengkelkan sepanjang masa apabila anda sudah menetapkan minda untuk menikmati penstriman. Perkara terbaik adalah bahawa pengguna boleh mengharapkan strim dalam kualiti HD, apabila kelajuan yang diperoleh adalah tidak terjejas sama sekali.

Harga: $8.32 / mRM34.42 sebulan.

5. FastestVPN

Enskripsi: AES 256-bit | Bilangan Pelayan: 350+ pelayan | Lokasi yang tersedia: 30 negara |

Walaupun VPN ini tidak menawarkan rangkaian pelayan yang besar, ia adalah VPN yang agak mesra bajet. Ia memenangi beberapa tinjauan positif / testimoni pelanggan melalui web yang menunjukkan kredibiliti di kalangan pengguna.

FastestVPN bukan sahaja mesra bajet, tetapi juga menawarkan ciri keselamatan yang paling berat seperti enskripsi AES 256-bit, Kill Switch, DNS dan perlindungan kebocoran IP bersama-sama dengan dasar komited untuk tidak membuat sebarang log. Ciri menghalang/menyekat iklan membolehkan anda membuka Netflix tanpa halangan dan tanpa had.

Sekiranya saya bercakap tentang kelajuan, maka saya memberitahu anda bahawa kelajuannya agak baik untuk strim Netflix dengan lancar.

Harga: $0.83 / RM3.43 (plan 5 tahun).

Penutup

Menikmati kandungan di laman penstriman adalah salah satu pengalaman yang paling menyenangkan dapat dibuat oleh seseorang untuk membuat malam hujung minggu menjadi sesuatu yang menyeronokkan. Tetapi, kelajuan yang perlahan, penimbalan dan sekatan-geo akan membunuh kebahagiaan anda.

Bersandar kepada VPN yang dipercayai adalah penyelesaian mudah untuk semua masalah penstriman anda. Anda boleh memilih mana-mana VPN yang disebut dalam panduan ini, dan saya yakin anda tidak akan kecewa setelah menggunakan mana-mana pembekal VPN tersebut.

https://omghackers.com/senarai-beberapa-vpn-terbaik-untuk-mengakses-servis-penstriman/

The post Senarai Beberapa VPN Terbaik Untuk Mengakses Servis Penstriman appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/internet/senarai-beberapa-vpn-terbaik-untuk-mengakses-servis-penstriman/feed/ 0
Is My Website ADA Compliant? How to Check (and Update) Your Site https://4finderz.com/design/is-my-website-ada-compliant-how-to-check-and-update-your-site/ https://4finderz.com/design/is-my-website-ada-compliant-how-to-check-and-update-your-site/#respond Tue, 11 Feb 2020 14:00:55 +0000 https://www.webfx.com/blog/?p=51974 What do Amazon, Hershey’s, and The Wall Street Journal have in common? They’ve all gotten named in lawsuits related to website accessibility and the Americans with Disabilities Act (ADA). They aren’t alone, either. In 2018, more than 2000 website accessibility lawsuits (a 177% increase from 2017) got filed, emphasizing the increased importance and focus on...

The post Is My Website ADA Compliant? How to Check (and Update) Your Site appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
What do Amazon, Hershey’s, and The Wall Street Journal have in common?

They’ve all gotten named in lawsuits related to website accessibility and the Americans with Disabilities Act (ADA). They aren’t alone, either. In 2018, more than 2000 website accessibility lawsuits (a 177% increase from 2017) got filed, emphasizing the increased importance and focus on ADA compliance.

If you’re now wondering, “Is my website ADA compliant?” this article is here to help.

Keep reading to learn whether the Americans with Disabilities Act applies to your site, as well as how to check if a website is ADA compliant and how to make a website ADA compliant. If you need immediate help, contact us online or call us at 888-601-5359 to learn about our ADA compliance services!

What is ADA compliance?

ADA compliance refers to meeting the standards set by the Americans with Disabilities Act Standards for Accessible Design. This act covers the accessibility of electronic and information technology, like the Internet and its websites, versus physical locations.

Who does ADA compliance affect?

Almost every business needs to follow ADA, which applies to the following organizations:

 • State and local government agencies
 • Private employers with 15 or more employees
 • Companies operating for the public’s benefit

Even if ADA doesn’t apply to your company (say you employ 10 team members), you should still make ADA compliance a part of your operations. You want to provide everyone, whether online or offline, with the same experience and level of accessibility.

Does ADA compliance apply to websites?

Yes! ADA compliance includes electronic and information technology, like websites. If ADA applies to your business and you operate a site for your company, you must make your website accessible to everyone.

What if my website isn’t ADA compliant?

A non-compliant website is a problem.

If your website fails to meet ADA standards, you risk lawsuits and hefty fines. First-time violations, for example, receive a $55,000-$75,000 fine, while repeat violations come with a $150,000 fine. Federally funded organizations can also lose funding.

No matter your company or customer base, you cannot afford to ignore ADA compliance.

Even if your business can afford the fines that come with non-compliance, you cannot afford the damage to your brand. When people see that your company doesn’t care about serving people with disabilities, it will impact their opinion and future purchase decisions.

How to check if your website is ADA compliant

You have a few options for assessing your site’s compliance with ADA, including:

Use free tools

Companies can choose from plenty of free ADA compliance checker tools, like WAVE and Lighthouse, which look at your site’s color contrast, text size, image alt text, and more. The downside, however, is that these tools analyze one page at a time, versus your whole site.

Lighthouse and WAVE aren’t your only options, though.

The World Wide Web Consortium (W3C) maintains an extensive list of web accessibility evaluation tools. If you want to check your site for ADA compliance, you can find a tool here that will work. You can also check for specific ADA compliance issues, like color contrast, with programs dedicated to these issues.

W3C website tools for making website ADA compliant

If you have a WordPress site, you can even install an ADA compliance plugin.

Conduct a manual audit

You can also check your website for ADA compliance with a manual audit.

A manual audit involves evaluating every page of your site for accessibility, using the Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). WCAG encompasses a massive checklist, but it’s the basis for ADA compliance.

Even if you use a tool like WAVE, it will assess and grade your site based on WCAG.

WCAG focuses on four fundamental principles, which break down into actionable items:

 1. Perceivable: Everyone that visits your website should have the means to perceive all its information, like text, images, and video, whether directly or through an alternative option, like a transcript for a video.
 1. Operable: All website visitors should have the ability to navigate your site and use its features. For example, no one should have issues using your main navigation, search bar, or additional tools, like a calculator.
 1. Understandable: No one should have difficulty understanding your website and its content. Adding instructions for how to use a tool, for instance, helps everyone take advantage of your site and its features.
 1. Robust: An ADA-compliant website must provide all site visitors with the same experience. For example, if you create a video transcript, that transcript should include the entire video versus bits and pieces.

In most cases, a manual audit isn’t practical for businesses — especially when you consider the repercussions of failing to meet ADA standards. Use a tool or invest in a professional audit to ensure your business builds the best plan for becoming ADA compliant.

Request a professional assessment

A professional ADA audit is another option when it comes to checking a website for ADA compliance.

“Investing in a professional audit will depend on your business. For example, if you don’t have the time or don’t feel comfortable auditing your site, it makes sense to hire an agency and let them do the work.”

With a professional audit, you hire someone (generally an agency) to evaluate your site’s accessibility. They’ll assess your website via WCAG and provide a recommended plan for making your website ADA compliant.

Depending on the agency, they’ll also have the capabilities to implement this plan.

Whether you invest in a professional audit will depend on your business. For example, if you don’t have the time or don’t feel comfortable auditing your site, it makes sense to hire an agency and let them do the work.

3 options for making your website ADA compliant

Like auditing your site, you have a few options when it comes to creating an ADA-compliant website:

1.      Build an ADA-compliant website with your in-house team

Companies can also choose to create an ADA-compliant website in-house.

If your business has the resources and the talent, you could establish a design and development team to audit your site and ensure compliance with ADA standards. This option tends to require more from your organization, which is why it isn’t a typical solution.

Should you lead your ADA-compliance project, remember to follow these core WCAG standards:

 • Add alt text to your images, audit, video, and controls
 • Provide easy-to-access transcripts for audio and video content
 • Include captions on all your website videos
 • Disable auto-play for audio and video
 • Use proper HTML

You view the full WCAG checklist to learn more about making your site ADA compliant in-house.

2.      Install an ADA compliance plugin (for WordPress sites only)

If you have a WordPress site, congratulations! You have an easy solution to becoming ADA compliant.

Via WordPress, you can access several ADA compliance plugins, like Accessibility Suite and WP Accessibility Helper. These plugins can audit your site and add tools that visitors can use to make your website accessible.

ADA compliance WordPress tool

Before you install a plugin, research its features, reviews, and cost. That way, you can pick the best one.

3.      Hire an ADA-compliant web design agency

The easiest option (for most companies) is an ADA-compliant web design agency.

With a professional web design agency, you get a fast and trusted solution for updating your site. You don’t have to worry about establishing an in-house team for the project or finding the time even to complete this project.

Instead, you can outsource the task to a trusted partner.

While cost is a factor that every company should consider when thinking about hiring an agency, you must also think about the return on investment (ROI). Without an ADA-compliant site, your business risks severe fines and lawsuits.

An ADA-compliant web design agency helps you eliminate this risk.

How to make a website ADA compliant in-house

If you’re looking to make your website ADA compliant in-house, follow the WCAG checklist:

WCAG Checklist
Checklist Item Action Item
Offer text alternatives for non-text content Add alt text to images, audio, and video

Add names to controls, like “Order”

Allow assistive technologies to ignore decorative non-text content

Provide alternatives to multimedia Upload transcripts for audio and video content

Place or link transcripts near the audio or video content

Record audio tracks and/or audio descriptions for videos

Add captions to videos

Provide sign language interpretation for multimedia

Allow the separation of information and structure Use proper and valid HTML

Add easy-to-understand labels to forms

Organize and divide content into subheadings

Ensure any information conveyed with color is visually evident without color

Prevent content understanding from relying on the content’s shape, size, or location

Distinguish foreground information from background information Achieve a luminosity contrast ratio of 10:1

Install a mechanism that turns off background audio that plays automatically

Remove background noise from audio

Make background noises 20 decibels less than foreground noises

Allow customization of background colors, foreground colors, text spacing, and text size

Allow website functions via the keyboard interface Disable features that use timed keystrokes

Remove instances that require a device besides a keyword

Give users time limit controls Allow the pausing of moving or animated text

Allow the delay of update frequencies

Give users the option to adjust, extend, or disable time limits except for real-time events

Help users avoid content that could cause seizures Delete content that flashes more than three times per second.

Add user controls to moving, blinking, scrolling, or auto-updating content

Remove pop-ups

Offer ways for users to find, use, and navigate content Add a “Skip to Content” link and make it visible

Upload an HTML sitemap

Allow site search

Build a logical navigation menu

Make your navigation menu consistent across your site

Use breadcrumb navigation

Save user data, like their shopping cart

Help users avoid and fix mistakes Allow elements, like forms, to spot input errors

Offer text suggestions to communicate errors

Allow users to reverse changes and correct errors

Use a confirmation page to summarize a user’s input and the website’s output

Publish readable and understandable text content Use HTML to add the page language code
Make content placement and functionality predictable Follow a logical order for content and elements

Write relevant headings for content

Remove idioms and jargon

Explain abbreviations

Add images or diagrams to explain the content

Write the phonetic pronunciation for words or link to pronunciation guides

Support current and future user agents, plus assistive technologies Use proper HTML and markup languages
Ensure content is accessible Allow users to visit and leave content via keyboard functions

Meet the guidelines for helping users avoid content that could cause seizures

Check your website for ADA compliance with WebFX

ADA compliance is a critical issue that businesses can’t afford to ignore.

If you’re looking to make your website ADA compliant, but need help, ask WebFX. Our company offers automated ADA compliance services, which help your organization launch and maintain a site that everyone can access.

Contact us online or call us at 888-601-5359 to learn how our team can help yours!

https://www.webfx.com/blog/web-design/is-my-website-ada-compliant/

The post Is My Website ADA Compliant? How to Check (and Update) Your Site appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/design/is-my-website-ada-compliant-how-to-check-and-update-your-site/feed/ 0
Cara Menyahdaya IPv6 Dalam Ubuntu Bagi Mencegah Kebocoran IP https://4finderz.com/internet/cara-menyahdaya-ipv6-dalam-ubuntu-bagi-mencegah-kebocoran-ip/ https://4finderz.com/internet/cara-menyahdaya-ipv6-dalam-ubuntu-bagi-mencegah-kebocoran-ip/#respond Mon, 10 Feb 2020 23:51:48 +0000 https://omghackers.com/?p=19510 Kita sudah belajar cara untuk mencegah dari berlakunya kebocoran DNS yang akan mendedahkan alamat IP asal anda. Tetapi paling teruk ialah walaupun anda sudah menggunakan VPN, alamat IP masih lagi terbocor keluar walaupun DNS sudah pun ‘ditampal’. Ini berlaku disebabkan ada sesetengah VPN yang masih belum menyokong IPv6. Oleh itu, kali ini kita belajar pula...

The post Cara Menyahdaya IPv6 Dalam Ubuntu Bagi Mencegah Kebocoran IP appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

Kita sudah belajar cara untuk mencegah dari berlakunya kebocoran DNS yang akan mendedahkan alamat IP asal anda. Tetapi paling teruk ialah walaupun anda sudah menggunakan VPN, alamat IP masih lagi terbocor keluar walaupun DNS sudah pun ‘ditampal’.

Ini berlaku disebabkan ada sesetengah VPN yang masih belum menyokong IPv6. Oleh itu, kali ini kita belajar pula cara untuk menyahdaya IPv6 dalam sistem operasi Ubuntu (19.10).

Contohnya adalah seperti di bawah, tangkap layar yang saya ambil selepas membuka laman ipleak.net.

Jadi macam mana cara untuk nyahdaya IPv6?
Caranya amat mudah sekali. Lancarkan Terminal terlebih dahulu.
Ringkasnya untuk cepat, gunakan perintah-perintah berikut:

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6=1
sudo sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6=1

Tetapi perintah-perintah ini tidak akan kekal selepas anda reboot. Untuk menjadikan penyahdayaan ini kekal sampai bila-bila, anda perlu sunting fail /etc/sysctl.conf.

sudo nano /etc/sysctl.conf

Kemudian, masukkan baris-baris berikut:

net.ipv6.conf.all.disable_ipv6=1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6=1

Kalau mengikut Surfshark, anda perlu tambah dua baris lagi iaitu:

net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.tun0.disable_ipv6 = 1

Ia akan menjadi seperti ini:

Untuk simpan, gunakan gabungan kekunci Ctrl + o (tekan Enter), dan kemudian Ctrl + x untuk keluar dari nano.

Bagaimanapun, ini juga masih belum cukup lagi. Anda perlu sunting fail /etc/default/grub dan masukkan baris seperti di bawah:

FROM:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=””
GRUB_CMDLINE_LINUX=””
TO:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”ipv6.disable=1″
GRUB_CMDLINE_LINUX=”ipv6.disable=1″

Seperti biasa, guna kekunci Ctrl + o (tekan Enter), dan Ctrl + x untuk keluar dari nano.

Seterusnya, kemaskini GRUB:

sudo update-grub

Sekarang, anda boleh reboot komputer dan cuba sambungkan kepada VPN.

Tiada lagi kebocoran alamat IP!

Selamat mencuba dan selamat berjaya.

https://omghackers.com/cara-menyahdaya-ipv6-dalam-ubuntu-bagi-mencegah-kebocoran-ip/

The post Cara Menyahdaya IPv6 Dalam Ubuntu Bagi Mencegah Kebocoran IP appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/internet/cara-menyahdaya-ipv6-dalam-ubuntu-bagi-mencegah-kebocoran-ip/feed/ 0
Cara Mencegah Kebocoran DNS Pada Ubuntu Sewaktu Menggunakan Surfshark https://4finderz.com/internet/cara-mencegah-kebocoran-dns-pada-ubuntu-sewaktu-menggunakan-surfshark/ https://4finderz.com/internet/cara-mencegah-kebocoran-dns-pada-ubuntu-sewaktu-menggunakan-surfshark/#respond Sun, 09 Feb 2020 23:32:37 +0000 https://omghackers.com/?p=19493 Kebocoran DNS adalah satu perkara yang tidak boleh dibiarkan berlaku jika anda menggunakan VPN. Ini boleh terjadi pada apa jua jenis sistem operasi sekalipun. Dalam artikel kali ini, kita akan belajar cara-cara mencegah kebocoran DNS pada sistem operasi Ubuntu (19.10) setelah ia disambung kepada Surfshark. Jika anda masih belum tahu cara pemasangan Surfshark pada Ubuntu,...

The post Cara Mencegah Kebocoran DNS Pada Ubuntu Sewaktu Menggunakan Surfshark appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

Kebocoran DNS adalah satu perkara yang tidak boleh dibiarkan berlaku jika anda menggunakan VPN. Ini boleh terjadi pada apa jua jenis sistem operasi sekalipun. Dalam artikel kali ini, kita akan belajar cara-cara mencegah kebocoran DNS pada sistem operasi Ubuntu (19.10) setelah ia disambung kepada Surfshark.

Jika anda masih belum tahu cara pemasangan Surfshark pada Ubuntu, anda boleh ikuti tutorial ini: Cara Memasang Dan Menggunakan Surfshark VPN Pada Ubuntu/Linux Mint.

Berikut adalah contoh bagaimana alamat IP anda boleh terdedah akibat kebocoran DNS meskipun sudah menggunakan VPN. Bukankah rugi begitu?

Ayuh kita teruskan kepada tutorial pencegahan kebocoran DNS.

Pertama sekali, putuskan sambungan dengan Surshark terlebih dahulu. Biarkan WiFi atau sambungan LAN bebas dari VPN. Kemudian, buka Terminal dan masukkan perintah-perintah berikut:

1. Pasang resolvconf:

sudo apt install resolvconf

2. Buat salinan sandaran:

sudo mv /etc/resolv.conf /etc/resolv.conf.backup

3. Sunting fail tersebut dengan penyunting teks nano:

sudo nano /etc/resolvconf/resolv.conf.d/head

4. Masukkan pelayan DNS ke dalamnya. Saya gunakan pelayan DNS Cloudflare:

nameserver 1.1.1.1
nameserver 1.0.0.1

5. Buat symbolic link ke konfigurasi baru:

sudo ln -s /run/resolvconf/resolv.conf /etc/resolv.conf
sudo resolvconf -u

6. Mulai semula rangkaian:

sudo systemctl restart NetworkManager.service

7. Siap. Anda dah boleh cuba hubungkan semula kepada VPN. Dalam kes ini, dah tentulah saya menggunakan Surfshark.

Saya gunakan drop-down terminal, iaitu Guake.

Yeah, dah siap pun terhubung ke Surfshark.

Kita periksa alamat IP dulu.

Akhirnya, tiada lagi kebocoran DNS.

WebRTC pun tiada kebocoran. Ini yang kita mahu.

Anda juga boleh periksa kebocoran DNS/WebRTC di sini: What Is My IP Address.

Selamat mencuba dan selamat berjaya!

Nota Kaki:

Bagi distro yang menggunakan systemd, sebaiknya anda nyahaktifkan systemd-resolved dan reboot komputer anda:

sudo systemctl disable systemd-resolved.service

https://omghackers.com/cara-mencegah-kebocoran-dns-pada-ubuntu-sewaktu-menggunakan-surfshark/

The post Cara Mencegah Kebocoran DNS Pada Ubuntu Sewaktu Menggunakan Surfshark appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/internet/cara-mencegah-kebocoran-dns-pada-ubuntu-sewaktu-menggunakan-surfshark/feed/ 0
Cara Memasang Arch Linux Dan MATE Desktop Dual Boot Dengan Windows 10 https://4finderz.com/internet/cara-memasang-arch-linux-dan-mate-desktop-dual-boot-dengan-windows-10/ https://4finderz.com/internet/cara-memasang-arch-linux-dan-mate-desktop-dual-boot-dengan-windows-10/#respond Tue, 04 Feb 2020 23:32:18 +0000 https://omghackers.com/?p=19412 Ramai yang menganggap Arch Linux sebagai satu distro yang sukar untuk didekati apatah lagi difahami. Seperti mencari jodoh pula di zaman ini. Bagai jinak-jinak merpati. Makin didekati, makin dia lari. Ehh. Tetapi untuk diri saya sendiri, setelah berpuluh kali mengulang pasang, saya dapati Arch Linux tidaklah sesukar yang disangka. Kita cuma perlu memahami jalan kerjanya...

The post Cara Memasang Arch Linux Dan MATE Desktop Dual Boot Dengan Windows 10 appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

Ramai yang menganggap Arch Linux sebagai satu distro yang sukar untuk didekati apatah lagi difahami. Seperti mencari jodoh pula di zaman ini. Bagai jinak-jinak merpati. Makin didekati, makin dia lari.

Ehh.

Tetapi untuk diri saya sendiri, setelah berpuluh kali mengulang pasang, saya dapati Arch Linux tidaklah sesukar yang disangka. Kita cuma perlu memahami jalan kerjanya sahaja (workflow), barulah kita akan dapat nampak apakah langkah-langkah yang perlu diambil dalam menyiapkan pemasangan.

Secara asasnya nak pasang Arch Linux ini cara kerjanya lebih kurang seperti pemasangan Ubuntu, cuma ia berasaskan baris perintah. Memang agak ‘takut’ melihat paparan antaramuka baris perintah terutama sekali buat yang tak pernah lihat, tetapi bila dah berulang kali mencuba, perasan itu akan hilang.

Lihat pada cara kerja ini, yang saya telah mudahkan pemahaman:

1. Pertama sekali kena buat tetapan internet untuk sistem operasi. Kalau guna LAN senang, hanya perlu pastikan sistem sudah bersambung dengan internet. Kalau anda guna WiFi, sila baca di ArchWiki tentang cara untuk ‘bring up WiFi interface’ dan bersambung dengan rangkaian WiFi itu.
2. Buat tetapan partisi (partitioning). Ini adalah bahagian paling penting sekali.
3. Guna pacstrap untuk muat turun base/base-devel, linux, dan linux-firmware.
4. Janakan fstab. Sunting dan semak.
5. Siapkan tetapan pakej dan boleh pasang mana-mana persekitaran meja (dekstop environment) yang diminati.

Bererti kita boleh bahagikan ia kepada tiga bahagian iaitu tetapan internet dan partisi, muat turun/tetapan pakej sistem, dan pemasangan persekitaran meja.

Oleh itu tanpa membuangkan masa lagi, mari kita teruskan kepada tutorial pemasangan.

Pertama sekali, boot dulu Arch Linux. Ketika disambut oleh boot manager ini, tekan butang Tab pada papan kekunci untuk sunting baris kernel. Tambahkan ‘edd=off’ (tanpa pembuka dan penutup kata) dan tekan Enter.

Dah selesai boot, ia akan log masuk secara automatik. Periksa dulu sambungan internet. Anda boleh gunakan perintah: ping -c 3 omghackers.com untuk memeriksanya.

*Perintah di atas akan cuba ping laman omghackers.com sebanyak 3 kali.

Kemudian, kemas kini jam. Gunakan perintah:

timedatectl set-ntp true

Seterusnya, kita boleh terus kepada tetapan partisi atau partitioning. Saya dah terbiasa gunakan cfdisk kerana ianya amatlah noob friendly. Hehe.

Jadi gunakan perintah cfdisk untuk membuka pengurus partisi.

Pilih GPT.

Di sini, saya dah tetapkan ruang storan sebanyak 15GB. Maka saya tukarkan ia kepada 13GB untuk sistem operasi, dan 2GB untuk swap. Ambil perhatian, ini adalah cara paling mudah untuk faham, kerana kalau nak diikutkan, ada sesetengah orang suka pisahkan antara boot dan home. Saya pula terus gunakan direktori root sebagai tempat untuk kedua-duanya.

Cara untuk menetapkan partisi mudah sahaja. Gunakan papan kekunci untuk halakan pilihan kepada ‘New’, klik Enter. Kemudian tukar sahaja saiz partisi.

Untuk ruang bersaiz 2GB tersebut, tukarkan jenisnya kepada ‘Linux swap’.

Dah siap? Halakan pilihan kepada ‘Write’ dan klik Enter.

Jangan lupa taipkan ‘yes’ dan klik Enter sekali lagi.

Siap? Halakan pula kepada ‘Quit’, klik Enter. Selesai bab penentuan saiz partisi dan jenisnya.

Setelah itu, kita perlu format partisi-partisi tersebut mengikut jenis sistem yang kita telah pilih. Sebagai contoh partisi Linux filesystem perlu ditukar kepada jenis sistem fail seperti ext3, ext4, XFS, dan lain-lain lagi.

Untuk bahagian 13GB iaitu ruang bagi direktori root dan storan, saya memilih sistem fail XFS sebagai jenis sistem partisi.

Oleh itu, perintah yang digunakan ialah:

mkfs.xfs /dev/sda1

Manakala bagi ruang partisi 2GB yang akan digunakan sebagai swap pula:

mkswap /dev/sda2

swapon /dev/sda2

Siap sudah bahagian penetapan partisi. Mudah sahaja bukan?
Ya, yang mudah inilah bahagian paling ramai gagal, walhal inilah antara langkah yang terpenting sekali dalam proses pemasangan.

Sebelum kita teruskan ke bahagian muat turun dan pemasangan pakej untuk sistem operasi, eloklah kiranya kita dapatkan terlebih dahulu mirrors yang paling hampir dan paling laju, supaya proses muat turun berjalan dengan lancar.

Kita pasangkan dahulu Reflector:

pacman -S reflector

Kemudian, kita arahkan supaya reflector cari, dapatkan, dan susun 5 mirrors atau pelayan yang paling laju:

reflector –verbose –latest 5 –sore rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist

Apabila dah selesai proses penyusunan mirrors, barulah kita muat turun pakej ke dalam direktori /mnt dengan menggunakan pacstrap:

pacstrap /mnt base base-devel linux linux-firmware

Ada lebih kurang 300MB saiz pakej yang perlu dimuat turun dan dipasang.

Tak perlu lepak depan PC. Pergilah keluar buat air kopi atau teh dahulu, dan layan YouTube sementara menanti ia siap.

Ahh, lega, siap juga akhirnya.

Maaflah, laptop kedua saya ini masih menggunakan HDD. Memang lambat sedikit untuk tunggu ia siap.

Janakan fail fstab:

genfstab -U /mnt >> /mnt/etc/fstab

Anda boleh semak kembali fail fstab dengan nano:

nano /mnt/etc/fstab

Jika hendak keluar dari nano, gunakan gabungan kekunci Ctrl + X.

seterusnya, change root (chroot) kepada sistem baru tersebut:

arch-chroot /mnt

Kita tetapkan zon masa.

ln -sf /usr/share/zoneinfo/Region/City /etc/localtime

Dalam kes ini, kita perlu tukarkan baris perintah tersebut kepada zon masa Malaysia. Jadi:

ln -sf /usr/share/zoneinfo/Asia/Kuala_Lumpur /etc/localtime

Jalankan hwclock untuk menjana /etc/adjtime:

hwclock –systohc

Setelah itu, kita perlu buat tetapan bahasa. Sunting /etc/locale.gen menggunakan nano. Saya tidak pasti apa yang terjadi, tetapi nano tidak terdapat dalam persekitaran chroot. Oleh itu, kita perlu pasangkan nano semula sebelum dapat menyunting /etc/locale.gen.

pacman -S nano

nano /etc/locale.gen

Buangkan tanda # (uncomment) di belakang en_US.UTF-8 UTF-8 dan en_US ISO-8859-1. Simpan fail ini dengan gabungan kekunci Ctrl + o, dan keluar dari nano dengan Ctrl + x.

Janakan fail tersebut dengan perintah:

locale-gen

Perintah ini akan menetapkan bahasa kepada bahasa Inggeris.

Kita ciptakan pula fail hostname pada /etc/hostname:

echo omghackers > /etc/hostname

omghackers ialah nama host pilihan saya. Anda boleh tukarkan dengan nama yang anda suka.

Kemudian, kita hidupkan internet.

systemctl enable systemd-networkd.service

Menurut Arch Wiki, biasanya langkah ini tidak perlu, namun untuk kepastian, kita buat juga kernel hook dengan perintah ini (cipta semula initramfs image). Quote dari laman ArchWiki:

“Creating a new initramfs is usually not required, because mkinitcpio was run on installation of the kernel package with pacstrap.”

“For LVM, system encryption or RAID, modify mkinitcpio.conf(5) and recreate the initramfs image”.

Oleh itu teruskan dengan perintah:

mkinitcpio -P

Tetapkan (buat/cipta) kata laluan untuk pengguna root:

passwd

Masukkan kata laluan sebanyak dua kali. Taipkan sahaja meskipun asterisk tidak kelihatan.

Tambah nama pengguna dan juga kata laluannya:

useradd -m arya <— Gantikan ‘arya’ dengan nama pengguna pilihan anda.

passwd arya <<< Tetapkan kata laluan untuk pengguna.

Pasangkan bootloader pilihan anda. Saya memilih untuk kekal menggunakan GRUB.
Untuk dual-boot, anda perlu pasangkan os-prober.

pacman -S grub os-prober

Disebabkan saya hanya memasang Arch Linux di dalam VirtualBox, maka saya abaikan os-prober.

grub-install /dev/sda <— kalau ada masalah pemasangan, contohnya pemasangan dalam VirtualBox, gunakan perintah –force :

grub-install –force /dev/sda

Selepas pemasangan GRUB, kita perlu janakan fail konfigurasi utama grub.cfg:

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Jangan lupa jika anda buat dual-boot, jalankan perintah os-prober untuk membuat sistem dapat membaca partisi Windows dan memasukkan entri ke dalam fstab supaya Windows dapat boot dengan jayanya.

os-prober

Keluar dari persekitaran tersebut dengan Ctrl + d atau perintah:

exit

Unmount:

umount -R /mnt

Dan akhir sekali reboot:

reboot

Dah siap pun bahagian kedua kita, iaitu muat turun dan proses pemasangan/penetapan pakej sistem operasi. Sekarang, tanpa melengahkan masa lagi, kita pergi ke bahagian akhir iaitu pemasangan persekitaran meja.

Waktu anda reboot, anda akan disambut oleh GRUB. jangan lupa keluarkan atau remove terlebih dahulu live CD/DVD (ISO) yang ditetapkan sebelum pemasangan (kalau guna VirtualBox).

Log masuk dengan akaun root, dan kata laluan yang telah anda tetapkan di atas tadi.

Pasangkan semua keperluan sistem operasi. Kita perlukan display server untuk memaparkan sistem operasi dan aplikasi dalam bentuk GUI. Jadi kita pasangkan X.Org Server:

pacman -S xorg xorg-server xorg-xinit xterm virtualbox-guest-utils

*Jika anda tidak menggunakan VirtualBox, maka anda boleh abaikan virtualbox-quest-utils.

Saya memilih untuk pasangkan persekitaran meja MATE Desktop serta semua komponennya, jadi baris perintah berikut digunakan:

pacman -S mate mate-extra

Ada lebih kurang 300MB lagi untuk dimuat turun dan dipasang. Bancuh kopi sekali lagi nampaknya sambil layan Avengers di Netflix.

Bila dah selesai? Reboot sahaja.

Log masuk menggunakan akaun pengguna yang telah kita buat tadi. Seterusnya, cipta satu fail yang akan digunakan untuk masuk ke persekitaran meja MATE melalui xinitrc tanpa perlu menggunakan display manager (cara paling senang):

echo “exec mate-session” > ~/.xinitrc

Gunakan perintah ‘startx’ untuk memuat (load) persekitaran meja, supaya ia keluar dan terpapar.

Siaplah sudah pemasangan Arch Linux, dual boot dengan Windows 10 beserta persekitaran meja MATE!

Saya harap anda akan dapat mencuba tutorial ini. Kalau tak faham boleh komen dan tanya. Kalau dah berjaya, boleh muat naik dan kongsikan gambar tangkap layar Arch Linux anda. Bab perkara yang perlu dibuat selepas siap pemasangan, kita perlukan satu artikel berasingan kerana artikel ini saja sudah cukup panjang.

Selamat mencuba!

https://omghackers.com/cara-memasang-arch-linux-dan-mate-desktop-dual-boot-dengan-windows-10/

The post Cara Memasang Arch Linux Dan MATE Desktop Dual Boot Dengan Windows 10 appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/internet/cara-memasang-arch-linux-dan-mate-desktop-dual-boot-dengan-windows-10/feed/ 0
PrivateVPN: VPN Paling Sesuai Untuk ‘Kaki’ Strim https://4finderz.com/internet/privatevpn-vpn-paling-sesuai-untuk-kaki-strim/ https://4finderz.com/internet/privatevpn-vpn-paling-sesuai-untuk-kaki-strim/#respond Mon, 03 Feb 2020 23:28:57 +0000 https://omghackers.com/?p=19410 “Not all VPNs were created equal”. Itulah hakikat yang sebenar. Ada VPN yang dibuat hanya untuk tujuan pelayaran ringan dan sekuriti umum. Ada yang khusus untuk individu pemuat turun tegar. Ada pula yang dibina dengan pelbagai ciri, khas buat para pengguna yang gemar mengubah tetapan. Jujurnya, saya dah jarang menulis tentang VPN kerana pertama, saya...

The post PrivateVPN: VPN Paling Sesuai Untuk ‘Kaki’ Strim appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>

“Not all VPNs were created equal”.

Itulah hakikat yang sebenar. Ada VPN yang dibuat hanya untuk tujuan pelayaran ringan dan sekuriti umum. Ada yang khusus untuk individu pemuat turun tegar. Ada pula yang dibina dengan pelbagai ciri, khas buat para pengguna yang gemar mengubah tetapan.

Jujurnya, saya dah jarang menulis tentang VPN kerana pertama, saya sudah selesa dengan Surfshark.

Kedua, kesedaran masyarakat di Malaysia berkenaan dengan VPN masih di tahap terendah. Masing-masing yang menggunakan VPN hanya semata-mata untuk ‘bypass quota telco’, atau pun dijadikan usaha untuk melajukan internet. Walhal kegunaan VPN adalah lebih dari itu. Fungsinya luas, dan saya melihat yang kita masih lagi terkebelakang dalam hal kesedaran ke atas privasi serta sekuriti.

Tidak dapat tidak, bila ada servis yang menarik, saya juga masih harus mencuba untuk dimasukkan ke dalam senarai servis yang menarik. Saban hari saya tidak terjumpa, hinggalah diperkenalkan kepada PrivateVPN oleh seorang sahabat.

Apa yang menarik tentang PrivateVPN? Mari kita lihat dan rungkai satu persatu biodata dan ciri-ciri VPN ini.

Bidang Kuasa

PrivateVPN berada di bawah bidang kuasa Sweden, negara yang berada dalam kuasa perjanjian 14 Eyes.

Pun begitu, meskipun di bawah senarai 14 Eyes dan merupakan ahli Kesatuan Eropah, Sweden mempunyai Undang-Undang pengekalan data tersendiri.

Menurut sumber dalaman, mereka menemui kelemahan dalam penguatkuasaan Undang-Undang yang membolehkan mereka tidak mengumpul sebarang data peribadi pengguna.

Sejauh mana kebenarannya, kita selaku pengguna perlu lakukan kajian yang lebih terperinci mengenai hal ini. Apa yang penting, setakat yang saya telah cari, PrivateVPN masih belum kedengaran lagi sebarang skandal penjualan atau penyerahan data kepada mana-mana entiti, oleh itu rekod trak mereka bersih dan boleh dipercayai.

Sama kes seperti TorGuard. Mereka ini jatuh terus di bawah jajahan kuasa Amerika Syarikat, tetapi rekod trak mereka juga bersih dari sebarang penyerahan data kepada pihak berkuasa meskipun diminta.

Paparan Antaramuka

Ya, disebabkan tiada perkara yang perlu dibimbangkan mengenai kebocoran data dari servis ini, maka kita terus sahaja kepada paparan antaramuka aplikasinya.

Ia mempunyai dua pilihan paparan. Satu versi ringkas (Simple), dan satu lagi versi termaju (Advanced).

Secara asasnya, pada saya paparan antaramukanya kelihatan agak terkebelakang a.k.a ketinggalan zaman. Saya masih ingat lagi paparan seperti ini ada pada aplikasi VPN di sekitar tahun 2011 dahulu, iaitu ketika saya baru mula-mula hendak belajar menulis.

Jika anda tidak percaya, mari lihat pula paparan termajunya:

Tidak lupa juga ia tidak mempunyai ‘dark mode’ atau tema gelap yang sudah ada pada kebanyakan aplikasi lain. Secara adilnya, banyak servis VPN lain yang juga tidak ada tema gelap pada aplikasi, tetapi ia sudah sepatutnya menjadi standard pada tahun 2020 ini.

Ditambah lagi, Surfshark sudah pun ada ciri tersebut. Jadi, saya memang berharap dapat lihat pilihan untuk mengaktifkannya ada.

Meskipun begitu, saya dapati ia mempunyai aplikasi untuk pelbagai jenis platform, seperti Windows, macOS, iOS, Android, Linux, dan juga router.

Untuk Linux, yang masih menjuarai dari segi paparan antaramuka ialah TorGuard, bahkan mereka ada membuat klien khusus untuk Arch Linux. Ia adalah sesuatu yang di luar jangkaan – menyediakan GUI untuk Linux terutamanya Arch Linux, patut dijadikan contoh untuk setiap servis yang hendak beroperasi.

Bagi PrivateVPN, kliennya masih lagi bergantung kepada Network Manager. Ahh, saya tidak dapat nak rungutkan terlalu banyak kerana VPN yang sedang saya gunakan sekarang iaitu Surfshark juga menggunakan Terminal atau Network Manager untuk membuat sambungan VPN.

Sokongan Servis Penstriman

Saya terus kepada sokongan servis penstriman adalah kerana saya rasakan ini adalah kekuatan di sebalik kelemahannya.

Setiap pelayan telah dimasukkan ke dalam kategori atau servis penstriman masing-masing.

Sejauh yang saya sudah cuba, saya berpuas hati dengan prestasi yang diberikan. Ini ditambah dengan ciri kekuatan tahap enkripsi yang boleh dipilih, bererti jika anda inginkan kelajuan untuk strim servis pilihan anda, hanya perlu tukarkan enkripsi kepada AES-128-GCM, manakala jika hendakkan sekuriti yang lebih kuat, pilih 256.

Baik Netflix mahupun YouTube, kedua-duanya tiada masalah penimbalan atau buffering.

Sistem Sokongan

Buat masa ini, saya hanya dapat menghubungi sistem sokongan melalui emel. Saya belum dapat hubungi staf mereka melalui tetingkap bual.

Pada saya, ciri ini amatlah penting kerana mana-mana pelanggan yang sedang mengalami masalah, boleh rujuk secara terus kepada staf yang bertugas.

Tetapi sistem tetingkap bual tidak diaktifkan 24/7. Ini sedikit menghampakan, kerana saya berhasrat untuk menemuramah mana-mana staf yang menjawab. Apa pun, saya difahamkan bahawa mereka ada menyediakan sistem sokongan berasaskan kawalan jauh menerusi TeamViewer. Ini boleh dikatakan sangat bagus, dan mana-mana servis VPN yang lain boleh mengambil ia sebagai contoh.

Stealth VPN

Stealth VPN ialah ciri Anti-DPI yang mana pada saya amatlah penting pada sesebuah VPN. Ciri ini harus dijadikan sebagai kayu ukur atau penanda aras kepada kematangan servis dan aplikasi.

Anti-DPI akan cuba bertindak melangkau sekatan firewall yang ‘melampau’ seperti Great Firewall of China. Apa guna ada VPN terpasang, tetapi tidak mampu untuk melepasi sekatan internet, kan?

Harga Langganan

Harga langganan bermula dari RM30+ untuk sebulan, kepada RM60+ untuk tiga bulan, dan juga RM200+ untuk 12 (percuma sebulan).

Disebabkan ia boleh digunakan hingga 6 peranti serentak, maka harga langganan menjadi sangat murah jika anda berkongsi dengan rakan-rakan lain yang berminat.

Extension/Addon

Maaf, PrivateVPN tidak menyediakan sebarang extension atau addon untuk pelayar web. Saya harap perkara ini akan berubah di masa akan datang dan PrivateVPN dapat membuat extension yang mampu menyamai fungsi pada aplikasi.

Ujian Kebocoran DNS

Walaupun paparan antaramuka aplikasinya agak bercirikan ‘lama’, tetapi jangan pandang rendah kepada kemampuannya. Dari ujian yang dijalankan, ia tidak membocor sebarang maklumat IP asal kepada laman sesawang DNS Leak Test.

Bak kata orang-orang tua dulu, biar rupa hodoh, asal perangai baik.

PrivateVPN baik perangainya.

Konklusi

PrivateVPN mungkin tidak mempunyai jumlah pelayan sebanyak NordVPN, atau ExpressVPN, tetapi ciri yang ada padanya bolehlah dikatakan cukup untuk memuaskan hati pengguna.

Pada saya, kekuatan PrivateVPN yang sebenar ialah kemampuannya untuk strim di pelbagai laman penstriman. Senarai pelayan yang menyokong laman-laman tersebut adalah ‘secukup rasa’. Anda boleh lihat dan semak sendiri senarai pelayan yang ada.

Ia juga menyokong P2P/torrent, dan kaki muat turun tegar tidak akan berasa sesal dengan kelajuan yang diberikan. Secara keseluruhan, saya boleh mengesyorkan VPN ini kepada mereka yang tegar strim, muat turun torrent, dan mereka yang pentingkan prestasi/kelajuan. Bagi anda yang berasa kurang senang dengan statusnya yang berada di wilayah 14 Mata, dan anda rasa keselamatan data tidak beberapa teguh berada pada PrivateVPN, anda bolehlah cari servis lain.

Jangan peningkan kepala.

Kalau yakin, langgan sahaja. Jika kurang yakin atau kurang senang, banyak lagi servis lain ada di luar sana.

Saya sendiri? Pada saya, selagi servis VPN tersebut mempunyai rekod trak yang bersih dan tidak pernah ada kes kebocoran data di mana-mana, mereka layak dipercayai.

“Tidak bersalah selagi tidak dibuktikan bersalah”.

https://omghackers.com/privatevpn-vpn-paling-sesuai-untuk-kaki-strim/

The post PrivateVPN: VPN Paling Sesuai Untuk ‘Kaki’ Strim appeared first on Freelance Web Designer Malaysia.

]]>
https://4finderz.com/internet/privatevpn-vpn-paling-sesuai-untuk-kaki-strim/feed/ 0