Apa Itu Codec Audio Bluetooth AptX, AAC, SBC Dan LDAC?

Internet, Software
444

Terlalu banyak jargon dalam dunia IT yang kadangkala memeningkan. Buat yang baru menjengah ke dalam dunia peranti atau gajet Bluetooth, selamat menjengah. Buat yang dah lama, boleh tolong kongsi artikel ini kepada rakan anda.

Apa Itu Codec?

Codec ialah singkatan dari perkataan compression/decompression. Ia adalah satu bentuk algortima yang rumit, di mana tugasnya adalah untuk memproses data audio dan menjadikan ia lebih kecil supaya dapat menyenangkan perpindahan dari telefon ke fon kepala/telinga. Jenis-jenis codec untuk teknologi Bluetooth adalah sangat penting kerana ia memainkan peranannya dalam menambah baik kualiti audio, mengurangi kelewatan dan hemat penggunaan kuasa.

Dalam konteks audio wayarles, codec adalah kaedah pengekodan dan penyahkodan data digital yang dihantar secara wayarles antara kedua-dua peranti. Codec yang berlainan menggunakan format data berbeza untuk menghantar audio, menggunakan standard berbeza untuk berhubung antara peranti yang serasi, dan berbeza dari segi teknologi pemadatan data untuk mengimbangi kualiti bunyi setara dengan saiz fail.

Kadar bit (bitrate) yang tinggi menghasilkan kualiti bunyi lebih baik, tetapi mampatan failnya adalah kurang, sementara kadar bit yang lebih rendah bermaksud bahawa mampatan fail lebih baik, tetapi kualiti bunyi pula menjadi kurang.

Ada banyak jenis codec bagi audio Bluetooth. Paling popular semestinya aptX dan AAC, manakala yang lain pula ialah SBC dan LDAC.

Apa itu aptX?

‘apt’ bermaksud Audio Processing Technology. aptX dicipta untuk menyediakan teknologi wayarles alternatif kepada teknologi tradisional berwayar sedia ada, sama ada untuk mendengar muzik, bermain permainan video, atau menonton filem. aptX menggabungkan audio berkualiti tinggi, transmisi audio berkadar bit rendah, kadar kelewatan rendah, dan berkebolehan untuk memberikan pengalaman mendengar tanpa wayar yang hebat.

aptX menyokong semua platform utama seperti Android, Windows 10 dan macOS. Ia bagus untuk mereka yang gemar bermain permainan kerana audio sentiasa diselaraskan ke media dan mengurangkan masalah penyelarasan audio atau gerakan bibir. Ia mempunyai kadar bit ‘adaptif’ yang bermaksud bahawa kadar bit akan ‘menyesuaikan diri’ untuk memberi anda audio tanpa gangguan yang lancar dengan tidak mengira di mana sahaja anda berada.

Apa itu AAC?

AAC ialah singkatan dari perkataan Advanced Audio Coding. Ia merupakan standard bagi pengekodan audio dengan pemampatan audio digital ‘lossy’.

Rujuk: Lossy Compression.

Codec ini ialah penerus legasi format MP3 di mana ia mencapai kualiti bunyi yang lebih tinggi dari MP3 pada kadar bit yang sama. AAC lebih digemari pada iPhone, kerana codec ini tidak dapat dikendalikan oleh Android dengan cekap. Ia adalah codec audio terkini yang direka untuk pengguna telefon yang menginginkan kebebasan dari kabel/wayar. Ia sangat sesuai untuk mereka yang gemar bermain permainan atau suka menonton rancangan dan filem.

Apa itu SBC?

SBC ialah singkatan dari perkataan Sub-band Coding. Ini ialah codec wajib untuk setiap peranti Bluetooth. Secara lalai, sistem operasi Android mesti menyokong codec SBC. Ia mampu memainkan audio pada kadar bit sehingga 328kbps dengan kadar persampelan sehingga 44.1kHz. SBC terdapat pada kebanyakan produk Bluetooth bajet.

Apa itu LDAC?

LDAC ialah codec proprietary oleh Sony yang membenarkan penstriman berkualiti tinggi melalui sambungan Bluetooth sehingga 990kbps pada 24-bit, 96kHz (Hi-Res). Ia telah disokong oleh Android sejak dari versi 8.0 (Oreo).

Codec yang hampir menyamai kualiti LDAC ialah aptX HD, yang menyokong 24-bit, 48kHz.

Apa yang menarik mengenai LDAC ialah ia dilengkapi dengan tiga jenis mod sambungan iaitu keutamaan pada kualiti, normal dan keutamaan pada sambungan. Masing-masing menawarkan kadar bit yang berbeza iaitu 990kbps, 660kbps, dan 330kbps.

https://omghackers.com/apa-itu-codec-audio-bluetooth-aptx-aac-sbc-dan-ldac/

You might also like