Mozilla Melancarkan Firefox Private Network (Firefox VPN)

Internet, Software
185

Mozilla mengumumkan suatu ciri baru yang sedang berada dalam fasa pengujian, iaitu servis Firefox Private Network (Firefox VPN).

Dalam masa sama mereka mengembalikan Firefox Test Pilot bagi membantu para pembangunnya menambah baik ciri ini dari semasa ke semasa hinggalah dilancar secara rasmi versi stabilnya.

Buat masa ini, Firefox Private Network hanya terdapat bagi para penduduk Amerika Syarikat sahaja.

Jika anda hendak mencuba, anda perlu gunakan proksi atau servis VPN lain bagi mendapatkan akses kepada pemasangan addon ini.

Ya, ianya dalam bentuk addon sahaja, bukannya aplikasi penuh untuk sistem operasi.

Anda boleh lihat bagaimana ia beraksi pada tangkap layar berikut.

Dari pengamatan saya, Mozilla menggunakan pelayan Cloudflare bagi melengkapi rangkaian peribadi Firefox ini. Secara peribadi saya menganggap ini adalah langkap yang baik, kerana Cloudflare mempunyai rekod trak yang agak baik dari segi privasi dan keselamatan data pengguna.

Jika anda berminat hendak cuba, aktifkan terlebih dahulu VPN atau proksi dengan menggunakan pelayan Amerika Syarikat, dan hala ke pautan ini untuk pemasangan: Firefox Private Network Beta.

Untuk log masuk ke Firefox Private Network, anda hanya perlu gunakan akan Firefox sahaja. Kalau belum ada, boleh buat serta-merta kerana ia percuma.

Buat masa ini servis Firefox Private Network juga adalah percuma. Tidak dapat dipastikan lagi sama ada ia akan menjadi servis berbayar pada masa akan datang, tetapi selagi ia boleh digunakan dengan bebas dalam tempoh percubaan atau beta ini, kita gunakan sahaja tanpa rasa ragu.

A regular tech blogger who have passions for cats.

Mozilla Melancarkan Firefox Private Network (Firefox VPN)

You might also like