Deepin 20: ‘macOS’ Versi Dunia Linux

Internet, Software
278

Sejak Deepin mula memberikan ‘teaser’ mengenai versi seterusnya untuk distro mereka itu, saya menanti kemunculannya setiap hari. Versi 20 memberi gambaran bahawa ini ialah versinya jika anda ingin beralih sama ada dari Windows mahupun macOS.

MateBook oleh Huawei, hadir bersama sistem operasi Deepin. Ini termasuklah model MateBook 13, MateBook 14, dan MateBook X Pro. Pada saya, salah satu keistimewaan Deepin yang membuatkan ia menjadi pilihan syarikat teknologi gergasi ini ialah selain dari kodnya yang bersumber terbuka, paling penting sekali paparan antaramuka penggunanya sangat cantik.

Maka tidak hairanlah kebanyakan laman teknologi lain memanggilnya sebagai persekitaran meja Linux paling cantik sekali antara kesemua yang ada.

Sebaik selesai boot, skrin log masuknya menyambut anda. Apabila dimasukkan saja kata laluan lalu ditekan butang Enter, satu animasi pada ruangan kata laluan itu akan bergerak, terasa seperti menggunakan sistem operasi futurisktik dibuatnya.

Inilah yang membezakan antara Deepin dengan distro yang lain. Perhatian pada perincian, animasi, dan reka bentuknya membuatkan sesiapa saja akan ada rasa tertarik untuk mencuba.

Ruangan desktop mempunyai satu dock yang boleh diubahsuai mengikut kemahuan anda. Menunya boleh dibuka sama ada dalam mode mini ataupun mode penuh, manakala dock pula boleh ditukar antara ‘Fa

Salah satu perkara yang membezakan dengan jelas antara Ubuntu dan Deepin, ialah bahagian depan iaitu desktop-nya. Jika dibandingkan dengan Ubuntu 20.04, kita dapat rasakan pembangun GNOME seakan ‘noob’, apabila tidak terdapat pilihan untuk menentukan wallpaper tersebut hanya hendak digunakan pada desktop atau termasuk lock screen.

Tetapi tidak pada Deepin. Anda diberi pilihan A atau B, pada apa juga yang anda ingin lakukan.

Bahagian tetapan Deepin tampak sangat, sangat berbeza dengan kebanyakan distro Linux yang lain (terutamanya Ubuntu). Sebagai contoh kita ambil elementaryOS, dan buka bahagian tetapan. Jika dilihat, ia hanyalah ‘re-skin’ sahaja dari tetapan Ubuntu, dan bukan 100% ‘make over’ seperti yang anda dapat lihat pada paparan gambar di bawah.

Deepin memberi nafas baru, dan sentuhan tersendiri hingga menyebabkan ia bukan lagi kelihatan seperti mana-mana distro yang ada. Tampilannya unik, dengan beberapa ikon nampak seakan mendapat inspirasi dari macOS.

Ini juga bahagian tetapan yang saya gemar. Pelbagai pilihan sama ada anda mahu memilih tema cerah atau gelap mahupun auto, semuanya ada di sini. Saya dapat rasakan pembangun-pembangun Deepin menumpukan sepenuh perhatian mereka untuk mengubah paparan antaramukanya agar tidak lagi digelar ‘re-skin distro’.

Kalau ada bahagian yang saya kurang gemar pula, inilah tempatnya, iaitu kemas kini. Saya masih belum ketemu caranya untuk menukar mirrors, kepada yang terhampir dan paling laju. Ini penting dan kritikal, kerana anda tidak mahu tersangkut-sangkut untuk memuat turun fail kemas kini walaupun saiznya kecil.

Lihat sendiri, tiada pilihan untuk membuat ujian kelajuan pelayan seperti Linux Mint, mahupun pilihan untuk menukar pelayan yang laju/paling hampir seperti Ubuntu.

Pun begitu, saya masih lagi menyukai Deepin secara keseluruhannya. Pada saya, tidak banyak yang saya ingin ubah kerana secara lalai ia sudah sedia cantik.

Jika anda ingin mengetahui maklumat penuh mengenai rilisan kali ini, dan ingin memuat turun ISO Deepin 20, anda boleh ke pautan ini: Deepin 20.

https://omghackers.com/deepin-20-macos-versi-dunia-linux/

You might also like