Cara Mendaftar Akaun Profil Di Forum 4PDA

Internet
491

Bagi penggemar modifikasi Android pada telefon pintar mereka, saya pasti nama 4PDA Forum tidak lagi asing bagi mereka. 4PDA adalah forum berbahasa Rusia yang menjadi tempat perbincangan dan berkumpul para pembina. Bagi kebanyakan orang, forum berbahasa Inggeris, XDA Forum sudah memadai. Namun, bagi sesetengah individu dan peranti, forum XDA tidak memadai atau memenuhi citarasa mereka dan terpaksa mencari sumber lain di 4PDA.

Forum 4PDA biasanya membuat pautan dan muat naik ke Google Drive. Pautan ini dapat diakses oleh sesiapa sahaja walaupun tanpa membuka akaun profil di forum 4PDA. Walaupun begitu, ada sesetengah fail telah dimuat naik ke dalam pelayan awan 4PDA sendiri di forum 4PDA dan tidak boleh diakses melainkan oleh akaun yang telah berdaftar di 4PDA.

Sepertinya tiada masalah bukan? Tetapi tidak. Ini kerana 4PDA adalah laman berbahasa Rusia. Maka proses untuk membuka akaun profil di 4PDA juga tersedia dalam bahasa Rusia dan agak merumitkan bagi bukan pengguna bahasa Rusia. Masalah akan timbul ketika proses untuk mengesahkan caption security yang ditulis dalam bahasa Rusia. Bagi mereka yang tidak mempunyai kemahiran dalam bahasa Rusia, sudah tentunya gagal dalam melepasi saringan keselamatan ini. Namun jangan bimbang, kerana dalam artikel kali ini, saya akan membuat tutorial untuk mencipta akaun profil di 4PDA dan seterusnya log masuk ke forum 4PDA.

Cara-caranya :

1. Pertama sekali, muat turun aplikasi 4PDA di Google Play Store.

2. Seterusnya, buka aplikasi 4PDA di telefon pintar anda dan tekan pada pilihan yang telah ditanda. Ini untuk membawa anda ke halaman daftar akaun baru.

Tekan pada ruangan ditanda kotak merah.

3. Tandakan pada ruangan yang ditanda sebagai pengakuan bahawa anda telah membaca terma dan syarat untuk mendaftar di forum 4PDA. Kemudian tekan pada butang biru di bawah yang bermaksud “SETUJU“.

Tandakan terima di ruangan ditanda kotak merah kemudian tekan butang biru di bawah.

4. Masukkan maklumat yang anda kehendaki. Bahagian dengan tanda-tanda titik adalah bahagian untuk anda memasukkan kata laluan yang anda mahukan. Kemudian, tekan butang biru di bawah yang bermaksud “TERUSKAN

Tekan kotak biru di bawah setelah siap mengisi maklumat.

5. Akaun anda telah siap dan anda kini boleh melayari laman 4PDA menerusi telefon pintar anda!

Selesai!

Bagaimana Pula Caranya Untuk Kegunaan Di Komputer?

Untuk log masuk ke forum 4PDA di komputer, anda akan mengalami kesukaran kerana perlu menjawab the caption di dalam bahasa Rusia. Untuk itu, anda perlu mencipta akaun terlebih dahulu menggunakan aplikasi 4PDA di telefon pintar anda seperti yang ditulis di atas. Untuk contoh, saya menggunakan pelayar Google Chrome pada Android. Akan tetapi, ia sama sahaja dengan versi dekstop.

1. Layari laman forum 4PDA di komputer anda dan tekan login. Untuk proses ini saya mencadangkan agar menggunakan pelayar Google Chrome kerana fungsi auto terjemah pada pelayar tersebut.

Pilih “login”.

2. Anda akan diminta memasukkan maklumat profil anda untuk log masuk. Masukkan sahaja maklumat yang telah anda cipta dalam proses mencipta akaun profil anda di aplikasi mudah alih 4PDA. Tandakan kotak di sebelah kiri di bawah ruangan input kata laluan. Kemudian, tandakan pada kotak di bawah ruangan caption sebelum menekan butang biru di bawah yang bermaksud “LOG MASUK“.

Tandakan di kedua-dua kotak merah sebelum menekan butang biru di bawah.

3. Anda kemudiannya akan menerima emel daripada 4PDA yang telah anda gunakan untuk mencipta akaun. Sekiranya tiada emel diterima dalam kotak masuk emel anda, anda boleh memeriksa di kotak spam anda. Tekan pautan yang diberikan. Pilih pautan yang paling panjang untuk log masuk.

4. Anda telah berjaya log masuk ke laman desktop forum 4PDA pada komputer anda!

Tambahan :

Pada pertama kali membuka aplikasi mudah alih 4PDA, anda akan dipaparkan dengan tutorial. Anda boleh melihat kesemuanya atau menekan sahaja tanda pangkah di bucu kanan atas skrin.

Itu sahaja daripada saya pada kali ini. Semoga bermanfaat!

Cara Mendaftar Akaun Profil Di Forum 4PDA

You might also like