Astrill VPN: VPN Premium Dengan Implimentasi WireGuard

Internet, Software
450

Secara jujurnya, artikel ini bukan untuk anda. Ia adalah untuk rakyat dari negara lain di luar sana kerana bayaran bulanan untuk Astrill VPN ini boleh tahan tinggi juga, melainkan anda berkongsi kosnya dengan kawan-kawan.

Saya faham ramai yang inginkan VPN dengan kos rendah, tetapi ada harga yang perlu dibayar untuk mendapatkan servis terbaik. Mereka yang menjalankan servis VPN juga adalah manusia seperti kita. Ada tanggungan, ada kos yang perlu dijelaskan setiap bulan.

Baca: Kenapa VPN Percuma Tidak Bagus? Ini Penjelasannya.

Dalam konteks Astrill VPN, servis ini ada menawarkan 7 hari percubaan secara percuma tanpa perlu mendaftar sebarang kad debit atau kredit untuk pembayaran. Jadi, anda boleh gunakan ia sepanjang tempoh itu untuk cuba lihat andainya servis ini sesuai untuk anda.

Paparan antaramuka aplikasi Astrill VPN adalah seperti berikut.

Ringkas, kecil, dan comel. Antara klien VPN paling kecil saya pernah cuba, dan tidak boleh dibesarkan pula. Namun ia menempatkan pelbagai ciri yang agak padat dan beberapa protokol terbaru seperti WireGuard dan OpenWeb dan StealthVPN. OpenWeb dan StealthVPN ialah protokol tersendiri (proprietary) yang dibangunkan oleh Astrill VPN bagi membantu pengguna melepasi sekatan-sekatan internet.

Dalam bahagian tetapannya sarat dengan pelbagai pilihan untuk diubahsuai mengikut citarasa anda. Saya sendiri ada membuat beberapa pengubahsuaian tetapan agar hasilnya menepati kehendak diri.

Pendek kata, walaupun saiznya kecil, ia padat dengan pilihan-pilihan menarik agar anda sukar untuk berasa jemu.

OpenWeb

Kedua-dua protokol ini dibangunkan sendiri oleh Astrill VPN.

OpenWeb ialah protokol berasaskan TCP dan dienkrip menggunakan beberapa lapis jenis enkripsi serta pengesahan. Ini adalah protokol tanpa sambungan internet, jadi anda boleh beralih antara pelayan dalam beberapa saat, tanpa menunggu perisian VPN menyambung semula.

OpenWeb sangat sukar untuk dikesan oleh DPI (Deep Packet Inspection). Trafik yang bergerak adalah seperti trafik pelayaran internet biasa. Ia juga dienkrip menggunakan AES-256.

StealthVPN

Diinpirasikan dari OpenVPN, ia melakukan penyamaran tambahan pada sambungan internet, menjadikan ia tidak dapat dikesan oleh sistem firewall automatik.

Protokol ini sangat stabil dan juga dienkrip menggunakan AES-256.

Pelayan Khusus Untuk Penstriman

Buat masa ini, saya hanya sempat mencuba beberapa pelayan, dan banyak diantaranya boleh menstrim kandungan di Netflix walaupun tidak dibuat secara khusus untuk tujuan itu.

Tetapi bagi setiap pelayan yang dilabel dengan ‘bintang’, ia merupakan pelayan yang serasi dengan aktiviti torrent.

Sekuriti

Saya telah mencuba pengesanan kebocoran IP/DNS pada beberapa laman, antaranya DNS Leak Test.

Setakat yang saya cuba itu, tiada sebarang kebocoran dapat dikesan. Cuma DNS yang digunakan oleh aplikasi kelihatan agak ‘berterabur’ sedikit.

Sokongan Sebelum/Selepas Jualan

Saya agak menyukai sistem tetingkap bual ini. Walaupun adakalanya agak lambat juga untuk staf menjawab soalan, tetapi belum pernah lagi tidak berjawab oleh sesiapa.

Paling penting, anda tidak akan disambut oleh bot, dan manusia sebenar yang akan terus melayan soalan anda. Ini memudahkan komunikasi dan mempercepatkan penyelesaian.

Astrill VPN mungkin bukan untuk semua orang, kerana bayaran untuk menggunakannya agak mahal juga berbanding servis yang saya gunakan sekarang iaitu Surfshark. Tetapi saya pasti ada antara kita yang akan suka dan terus melanggannya tanpa berfikir panjang.

Dari sudut aplikasi, ia menyokong pelbagai platform termasuklah Windows, macOS, Linux, iOS, Android, dan router. Anda pasti puas menyelenggara VPN ini pada semua peranti anda.

Sebut mengenai peranti, anda boleh gunakan klien Astrill VPN tanpa had peranti, yang bermaksud ia tidak mengehadkan sebarang jenis dan jumlah peranti yang boleh log masuk kepada aplikasi. Cuma, hanya lima aplikasi yang boleh digunakan secara serentak.

Oleh itu jika anda ingin berkongsi akaun, anda perlu buat sedikit peraturan agar tidak berlaku salah faham atau salah guna akaun di kemudian hari.

Sekiranya anda berminat, anda boleh buat akaun percubaan melalui pautan ini: Astrill VPN.

https://omghackers.com/astrill-vpn-vpn-premium-dengan-implimentasi-wireguard/

You might also like