Zorin OS 15 Lite: PC Tua Kembali Bernyawa Dengannya

Internet, Software
353

Kali pertama saya mencuba Zorin OS adalah pada tahun 2011, iaitu ketika mula-mula laman ini ditubuhkan. Tetapi saya pada waktu itu bersifat distro hopper, tak pernah setia dengan satu distro hinggalah saya mencuba Arch Linux.

Dari situ tidak pernah pula saya beralih ke distro lain, hinggalah saya cuba kembali Zorin OS 15 Lite, yang dikatakan amat ringan kepada sistem tetapi masih mengekalkan ciri astetik.

Dan tertanya mereka tidak berbohong. Persekitaran mejanya berasaskan XFCE, tetapi tidak pernah saya melihat XFCE secantik ini. Dari jauh ia kelihatan unik, yang bila kebanyakan pengguna Windows 7 melihatnya pasti dengan segera akan tertarik.

Ia mungkin tidak mempunyai keunikan yang sama dengan distro dari China iaitu Deepin, yang mempunyai paparan antaramuka pengguna mirip macOS sambil menyelitkan ciri-ciri tersendiri. Tetapi ia sangat sesuai dijadikan sistem operasi perkenalan kepada para pemula, khususnya peminat tegar Windows 7.

Selain paparan antaramukanya yang sangat mesra pengguna, ia juga amat ringan kepada sistem. XFCE memang sudah lama terkenal dengan prestasinya yang tidak membebankan sistem perkakasan lama, oleh itu ia amat sesuai dibuat sebagai pengganti Windows 7 pada peranti tua dalam usaha menghidupkan ia kembali.

Lihatlah pada gambar di atas, susun atur menu dan aplikasi pengurus failnya tak ubah seperti Windows 7. Senang cerita bagi mereka yang baru nak beralih kepada Linux tidak akan terasa begitu kekok dalam permulaan menggunakannya.

Seperti yang dapat anda lihat juga, saya telah menukar temanya kepada tema gelap. Saya tidak begitu berminat dengan tema asalnya yang terlalu putih, tetapi saya faham jika ada yang meminatinya kerana jika hendak dibandingkan dengan skema warna Windows 7, ini kelihatan lebih ‘ceria dan meriah’.

Anda boleh lihat contohnya pada tangkap layar berikut.

Disebabkan ia berasaskan Ubuntu, maka sudah tentulah sistem pengurusan pakej adalah sama, dan juga stor perisiannya juga serupa. Pengguna baru yang hendak berjinak hanya perlu melancarkan aplikasi ‘Software’ dan klik sahaja butang ‘Install’ untuk memasang mana-mana perisian yang diingini.

Tak perlu tercari-cari Terminal dan baris perintah. Sistem operasi Linux sudah menyediakan satu pusat pemasangan yang memerlukan penggunanya hanya perlu tahu apa yang hendak dipasang, klik butang cari dan ‘Install’ sekiranya ada.

Satu perkara menarik mengenai Zorin ialah ia mempunyai versi berbayar yang bernama Zorin OS 15 Ultimate.

Kenapa perlu bayar, sedangkan Linux itu percuma? Anda boleh baca di sini: Why does it cost?.

Versi berbayar atau Ultimate ini semestinya mempunyai lebih ciri yang mana jika pengguna baru Linux membelinya, ia lebih dari sekadar berbaloi.

Dengan kos sebanyak $39 (USD), apa yang anda dapat ialah:

1. Zorin Appearance Extended (Premium) – paparan antaramuka pengguna atau persekitaran meja ekstra, yang mempunyai paparan lain seperti macOS layout, Windows layout, Ubuntu layout, dan sebagainya lagi.

2. Business & Media apps and Games – aplikasi multimedia dan permainan tersedia dipasang. Tak perlu cari dan pasang sendiri lagi.

3. Sokongan selepas jualan – anda boleh hubungi team Zorin secara terus sekiranya ada apa-apa masalah berbangkit selepas pemasangan.

Berminat? Anda boleh muat turun secara percuma versi Lite di sini: Download – Zorin OS.

*Terdapat juga versi Zorin OS 15 Core dan Zorin OS 15 Education.

Anda boleh rujuk gambar berikut bagi mengetahui perbezaan antara versi Core, Lite, dan Ultimate.

A regular tech blogger who have passions for cats.
I will not put my trust on anybody who hated them, doesn’t matter if they are my friends or family.

I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe.

Help me achieve it by hiring me as your reviewer.

For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Zorin OS 15 Lite: PC Tua Kembali Bernyawa Dengannya

You might also like

Menu