Zorin OS 15.1 Core: Peralihan Lancar Untuk Pengguna Windows 7

Internet, Software
200

14 Januari 2020 nanti, berakhirlah hayat Windows 7 apabila Microsoft menamatkan sokongan ke atasnya. Bukan tak boleh pakai, tetapi segala kerentanan yang masih ada atau akan datang nanti tidak lagi diberikan tampalan ke atasnya.

Buat yang masih berkira-kira untuk tidak menaik taraf kepada Windows 10, maka Zorin OS 15.1 Core adalah satu sistem operasi yang memudahkan peralihan, dari Windows ke Linux.

Sejak dari ia mula dibangunkan, Zorin OS sememangnya sudah sentiasa menggunakan paparan antaramuka pengguna yang sangat hampir dan mirip kepada Windows 7.

Paparan Antaramuka Ala Windows

Pada saya jika kerajaan berusaha untuk memperkenalkan Linux bermula di sekolah-sekolah, maka Zorin OS adalah sistem operasi yang patut digunakan.

Paparan antaramuka yang begitu menyamai Windows 7 sedikit sebanyak akan membantu para pemula khususnya dari golongan pelajar beralih secara perlahan-lahan dan mempelajari sistem ini dengan berkesan.

Pokoknya di sini, rupa bentuknya yang seakan tidak asing kepada pengguna baru akan mengalihkan rasa takut kepada sistem operasi asing yang perlukan masa untuk menguasainya.

LibreOffice

Saya bukan peminat kepada LibreOffice, kerana saya lebih memilih WPS Office lagi sebagai pengganti kepada Microsoft Office.

Tetapi saya faham jika ia dijadikan sebagai perisian lalai dalam Zorin kerana ia percuma, sumber terbuka, dan kini mempunyai lebih keserasian dengan Microsoft Office serta prestasinya juga bertambah baik.

Anda boleh lihat sendiri pada tangkap layar di bawah, bagaimana rupanya (LibreOffice Writer = Microsoft Word).

Ini pula adalah LibreOffice Calc = Microsoft Excel.

Dan ini, ialah LibreOffice Impress = Microsoft PowerPoint.

GameMode

Dalam Windows 10, satu ciri unik yang saya rasa memang patut ditambah pada Linux ialah ‘Game Mode’. Oleh itu, Zorin memasukkan ciri ini khusus untuk golongan pemain permainan mudah alih dan ia serasi dengan Steam.

GameMode pada Zorin tidak mempunyai paparan antaramuka, dan ia akan dijalankan secara automatik pada mana-mana permainan yang disokong olehnya.

Untuk Steam, permainan boleh dijalankan dengan GameMode dengan cara klik kanan pada permainan tersebut di Steam Library > Properties > Set Launch Options… – dan masukkan perintah ini:

gamemoderun %command%

Bagaimanapun, anda boleh lihat status aktifnya menggunakan GNOME Shell extension ini: GameMode by gicmo.

Tema Cerah Dan Gelap Automatik

Salah satu ciri Windows 10 yang saya agak rindu di Linux ialah tema gelapnya. Zorin mengimplimentasi tema gelap beserta suisnya yang anda boleh ubah ketetapan masa penukaran.

Ianya ciri yang ringkas tetapi memberi impak kepada kepenggunaan, terutamanya jika anda memang penggemar tema gelap.

Zorin OS mempunyai beberapa variasi, termasuklah versi berbayar.

Jika anda baru hendak memahirkan diri, saya syorkan anda muat turun sahaja versi ‘Core’ kerana ia percuma dan masih mempunyai ciri-ciri yang disebutkan di atas.

Muat turun di sini: Zorin OS 15.1 Core.

https://omghackers.com/zorin-os-15-1-core-peralihan-lancar-untuk-pengguna-windows-7/

You might also like

Menu