Yandex Image Search: Pengganti Google Image Search Yang Semakin Kekurangan

Internet, Software
634

Bukan saya seorang sahaja yang mula bencikan Google Image Search selepas Google menarik balik beberapa ciri penting yang selalu saya gunakan, bahkan ramai lagi meluahkan perasaan yang sama.

Kali pertama Google ‘buat hal’ ialah ketika mereka membuang ciri ‘View Image’. Saya gantikan ia dengan extension yang dapat mengembalikan ciri tersebut.

Kali kedua pula ialah ketika Google membuang ciri ‘exact size image search’. Bila dah terkena berkali-kali ini, tiadalah lain perlu dibuat melainkan cari alternatif jua akhirnya.

Tak perlu saya intro panjang-panjang, cukuplah dua onar tersebut saya ungkitkan. Saya memang selalu mencari gambar, jadi mahu tidak mahu saya perlukan enjin carian lain yang lebih bagus dari Google. Kadar kebergantungan kita yang terlalu tinggi terhadap Google menjadikan kita kurang yakin untuk mencari alternatif sedangkan ia ada.

Maka saya pun beralihlah kepada Yandex.

Suatu peralihan yang sangat memuaskan hati dan tidak sia-sia. Hasil carian imej di Yandex pada saya sama atau lebih kurang sama dengan Google. Tetapi apa yang ada pada Yandex tiada pada Google.

Ini salah satu contohnya. Yandex membenarkan kita untuk mencari imej dengan saiz besar, sederhana, dan kecil, tetapi yang tiada pada Google ialah penentuan saiz sendiri (custom size).

Untuk diri saya sendiri yang selalu mencari imej dengan saiz tertentu seperti 1080×1080, ini amatlah memudahkan tanpa saya perlu bersusah pula nak gunakan kaedah carian seperti imagesize:1080×1080 di Google.

Ini juga salah satu ciri yang sangat membantu. Anda boleh pilih pada gambar yang anda klik itu, sama ada untuk terus buka pada saiz yang terpapar, atau pilih pula saiz lain dan Yandex dengan segera akan bukakan gambar dengan saiz khusus yang anda pilih.

Bila anda klik pula pada ‘Other sizes and similar images’, anda akan dihalakan ke hasil carian lebih khusus. Anda boleh lihat sendiri pada tangkap layar di bawah.

Tak perlu lagi anda sibuk tercari-cari sendiri satu demi satu dari variasi saiz yang ada.

Anda boleh lihat sendiri bezanya dengan Google di bawah.

Bahasa pasarnya ‘tak best’ bukan?

Itu baru sebahagian kecil sahaja antara ciri Yandex Image Search yang sempat saya kongsikan. Saya rasa eloklah jika anda sendiri terokai apa lagi yang ada pada enjin carian ini. Selamat mencari dan semoga bertemu dengan apa yang anda carikan itu.

Klik >>> Yandex Image Search.

https://omghackers.com/yandex-image-search-pengganti-google-image-search-yang-semakin-kekurangan/

You might also like