[Tips Dan Tutor] Filemail.com: Hantar Fail Bersaiz Hingga 50GB Melalui Emel

Internet, Software
704

Seringkali apabila ingin menghantar emel beserta fail yang bersaiz besar, maka akan timbul masalah apabila emel tersebut tidak menyokong kapasiti yang membebankan pelayan. Kebiasaannya hanya 25MB sahaja yang dibenarkan. Kombinasi Gmail dan Google Drive membantu, namun sebenarnya ada cara yang lebih efisien dalam menghantar fail sebesar 50GB ke atas melalui emel.

Perkenalkan, Filemail.com.

Laman ini direka khas bagi menyelesaikan permasalahan penghantaran fail bersaiz besar menggunakan emel. Tidak kiralah medium emel apa sekalipun, ia boleh menjadi pengantara yang memudahkan. Fikirkan ia seperti gabungan antara Gmail dan Google Drive, tetapi anda tidak perlu memisahkan kedua servis, sebaliknya ia dijadikan satu.

Sebenarnya ia masih tidak dihantar melalui Gmail (contohnya anda gunakan Gmail), kerana ia dihantar secara terus melalui laman Filemail.com. Tetapi emel Gmail anda dapat digunakan sebagai penghantar, boleh memasukkan subjek serta mesej, sama seakan anda menghantar emel seperti biasa.

Cuma kelebihannya disini, anda dapat melampirkan fail besar tanpa perlu memuat naik ia ke storan awan terlebih dahulu. Penghantaran melalui Filemail.com juga adalah

Cara menggunakannya:

Buka laman Filemail.com.

Anda akan terus dipaparkan dengan paparan pengarang emel. Anda boleh terus masukkan alamat emel yang anda ingin gunakan sebagai maklumat penghantar, masukkan subjek dan mesej, dan terus klik butang ‘Add Files’.

Dari situ anda bolehlah lampirkan mana-mana fail yang anda mahu.

Paling menarik? Anda tidak perlu pun mendaftar sebarang akaun. Ia dapat terus digunakan begitu sahaja. Anda juga boleh muat naik keseluruhan folder dengan cara seret dan lepas.

Klik butang Send untuk memulakan proses muat naik. Di bahagian bawahnya terdapat ruang informasi tempoh berapa lama masa yang diperlukan untuk memuat naik fail tersebut.

Apabila fail telah siap dimuat naik, tekan butang Send sekali lagi.

Fail akan berada dalam simpanan pelayan selama satu minggu bagi perkhidmatan percuma. Bagi akaun Filemail Pro, fail akan disimpan selama laman ini masih wujud sampai bila-bila.

Apabila ia telah dihantar, anda akan mendapat notifikasi seperti berikut.

Ini ialah contoh paparan bagaimana emel diterima. Saya menggunakan Protonmail bagi tujuan demo.

Apabila butang ‘Download File’ diklik, ia akan mengarahkan anda kepada laman Filemail.com, siap beserta alamat emel penghantar, subjek, dan mesejnya. Dari situ anda bolehlah terus muat turun fail yang diberikan.

Pasti ada yang tertanya-tanya kenapa tidak menggunakan Send This File yang tidak mempunyai limitasi saiz fail bukan?

ini adalah kerana meskipun saiz tidak diberikan limitasi atau had, kelajuan bagi muat naik dan muat turun pula dihadkan. Ya, servis percuma pasti akan ada sesuatu pengehadan.

Tambahan pula, laman Send This File perlu daftar terlebih dahulu sebelum dapat menggunakannya.

Baiklah, mudah bukan? Semoga anda berpuas hati dengan tips dan tutorial kali ini.

Layari Filemail.com untuk mula menghantar fail bagak bersaiz besar tanpa berfikir tentang limitasinya.

[Tips Dan Tutor] Filemail.com: Hantar Fail Bersaiz Hingga 50GB Melalui Emel

You might also like