Tails: The Amnesic Incognito Live System, Sistem Operasi Yang Lebih Privasi

Internet, Software
97

Apa Itu Tails?

Tails ialah sistem operasi berasaskan Linux (Debian) yang boleh dijalankan melalui pemacu USB atau DVD. Ia adalah sebuah sistem operasi yang memfokuskan kepada privasi dan sekuriti pengguna. Berasaskan Debian, Tails akan menghala sambungan pelayar kepada Tor, agar pelayaran tidak dijejak oleh pihak ketiga.

Tails ialah singkatan dari perkataan The Amnesic Incognito Live System.

amnesiac, noun:
forgetfulness; loss of long-term memory.

incognito, adjective & adverb:
(of a person) having one’s true identity concealed.

Amnesic bermaksud kelupaan. Disebabkan sistem yang digunapakai tidak akan meninggalkan sebarang jejak pada internet mahupun komputer, maka ia dianggap boleh ‘dilupakan’.

Seperti yang kita ketahui, kalau pada pelayar web Chrome atau Chromium (sebagai contoh) mempunyai ‘Incognito Mode’ atau pada pelayar Firefox yang dipanggil sebagai ‘Private Browsing’, yang mana ia tidak akan menyimpan sebarang Cookies pada sesi tersebut, maka pelayaran internet secara tersembunyi melalui Tails itulah yang digelar sebagai Incognito.

Tails ialah sebuah sistem operasi lengkap yang dicipta dengan tujuan untuk melayari internet secara selamat dan tanpa meninggalkan sebarang jejak. Dalam sistem ini, ia menggunakan sambungan ke rangkaian Tor secara lalai. Meskipun terdapat kontroversi mengenai exit nodes Tor yang dikatakan kurang selamat, tetapi ia lebih baik berbanding dari tiada apa-apa perlindungan terhadap sambungan internet.

Tails menggunakan pelayar web Tor Browser, Thunderbird sebagai klien emel, dan sistem Tor sebagai perlindungan identiti (anonymity).

Versi terbaru bagi Tails ialah 4.3. Anda boleh muat turun di sini: Tails – The Amnesic Incognito Live System.

Mari kita lihat beberapa tangkap layar dari sistem operasi ini:

Menarik bukan? Jangan lupa mencuba ya.

Selamat melayari dunia internet tanpa sempadan.

https://omghackers.com/tails-the-amnesic-incognito-live-system-sistem-operasi-yang-lebih-privasi/

You might also like

Menu