Strim Torrent Bersama Rakan Dengan Come Over

Internet, Software
258

Tempoh PKP yang lama ini memaksa kita untuk menjadi kreatif dalam menghabiskan masa seharian di rumah. Antara perkara biasa yang kerap dilakukan sudah semestinya menonton video bersama keluarga.

Tetapo bagaimana jika kita ingin cuba menonton bersama rakan-rakan pula? Adakah apa-apa cara yang boleh digunakan untuk dapat bersama menonton video tanpa perlu hadir ke rumah masing-masing?

Ya, ada. Caranya ialah dengan menukar video yang telah disimpan kepada fail torrent melalui laman yang bernama ‘Come Over’.

Sebelum ini kami pernah berkongsikan cara untuk menonton strim dari Netflix menggunakan extension Netflix Party. Come Over pula berbeza apabila pengguna harus menjadikan fail video dari simpanan supaya ‘streamable’.

Setakat ini saya telah cuba menukar fail bersaiz lebih kurang 3GB, tetapi laman Come Over tidak dapat menukarnya dengan status ralat fail bersaiz terlalu besar.

Oleh itu saya cuba pula fail lain yang bersaiz lingkungan 900MB. Kali ini ralat yang keluar pula ialah fail tersebut tidak disokong secara natif dan perlukan kepada penukaran format (transcode).

Saya teruskan proses ‘validate’ dan menunggu selama beberapa minit. Berikut ialah tangkap layar dari apa yang saya cuba lakukan.

Malangnya ia mengambil masa yang terlalu lama. Disebabkan itu saya cuba mencari penyelesaiannya. Bila diteliti, Come Over menggunakan WebTorrent library, yang boleh menukar mana-mana pelayar kepada pelayan dan klien peer2peer.

Secara natifnya, WebTorrent hanya menyokong format .mp4, .m4v, dan .m4a secara penuh, manakala video berformat lain tetap juga disokong tetapi perlu ditukar terlebih dahulu formatnya.

Untuk mengelak dari proses penukaran yang memakan masa berjam-jam lamanya, saya pun cuba memilih salah satu video yang sedia ada dalam format mp4, dan seperti yang dijangka, tidak sampai beberapa minit pun prosesnya sudah selesai.

Bila dah siap, anda boleh kongsikan pautan video kepada rakan-rakan anda, dan boleh mula menonton bersama. Anda bertindak sebagai hos, manakala rakan anda pula adalah tetamu yang memeriahkan majlis.

Come Over menggunakan WebTorrent sebagai protokol perkongsian dan penstriman, oleh itu ia akan menggunakan banyak bandwidth anda. Jika anda melanggan pelan dengan data terhad, adalah digalakkan agar anda cuba langgan dahulu pelan data tanpa had bagi mengelakkan kes video tersangkut di separuh jalan.

Apa yang bagusnya, ia turut mempunyai ruangan bual, jadi anda bolehlah komen-komen mengenai filem atau drama yang ditonton bersama rakan anda.

Strim bersama rakan anda di sini: Come Over!

https://omghackers.com/strim-torrent-bersama-rakan-dengan-come-over/

You might also like