Ratu Ilmu Hitam: Kegilaan Kolaborasi Antara Kimo Stamboel Dan Joko Anwar

Internet, Software
156

Selamat tahun baru 2020!. Ini adalah review filem yang pertama bagi saya untuk tahun 2020 ini. Filem ini adalah filem ‘reboot’ pada era tahun 1981 iaitu Ratu Ilmu Hitam lakonan Suzzanna Martha Frederika van Osch.

SINOPSIS

Mengisahkan tiga orang anak yatim iaitu, Hanif (Ario Bayu), Jefri (Miller Khan), dan Anton (Tanta Ginting), kembali ke pusat rumah anak yatim, Pak Bandi (Yayu Unru).

Namun terdapat kejadian misteri yang melanda pada Hanif dan lain-lain sehinggakan mereka terpaksa mengharungi dugaan yang melampau.

ULASAN

Isu utama filem ini adalah dendam, fitnah dan ilmu hitam.

Filem ini mempunyai unsur ngeri dan ketakutan yang melampau. Memang sesuai dengan tajuk ceritanya. Latar dengan persekitaran cerita yang lebih moden, tetapi jika anda pernah menonton filem arahan Kimo Stamboel iaitu Rumah Dara, darah dan kesakitan itu menjadi satu pekara biasa dalam filem.

Kimo Stamboel tak beri peluang kepada penonton apabila banyak adegan ngeri disajikan. Pertumpahan darah, babak yang ‘gore’, ibarat dipersembahkan kandungan kari ngeri kepada penonton secara terus di depan mata.

Babak penyiksaan pada bahagian tertentu membuatkan anda tidak senang duduk dan tutup mata pula apabila tak dapat menahan diri. Secara jujurnya saya suka filem ini disebabkan tidak ada unsur paksaan seperti jump scares pada sesetengah filem.

Anda akan dapat merasa ketegangan babak dari mula filem hingga menuju penamatnya. Suasana yang diterap serta latar belakang menjadikan filem ini berhasil dari segi keseraman yang cuba disampaikan.

Perlu dingatkan bahawa filem ‘reboot’ ini tidak mengikut plot filem asalnya. Ia digarap dengan sudut yang berbeza oleh pengarah dan penulis skrip drama ini.

Namun begitu, terdapat beberapa plot berlubang. Terutama bagaimana watak Murni boleh belajar tentang ilmu hitam. Akan tetapi pada saya ia tidak mencacatkan keseluruhan filem. Ia masih boleh ditonton secara keseluruhannya.

Saya nasihatkan kepada mereka yang ingin pergi menonton filem ini agar tidak makan dan minum selepas menonton kerana banyak adegan yang memualkan. Juga tidak sesuai buat ibu mengandung dan mereka yang menghadapi masalah kesihatan seperti sakit jantung.

PENUTUP

Secara keseluruhan, filem Ratu Ilmu Hitam mesti ditonton kepada mereka yang meminati filem dengan elemen seram. Filem ini memberi satu kepuasan, dan sangat berbaloi dengan wang yang anda keluarkan.

Susah nak jumpa filem yang tiada jump scares tetapi dapat menimbulkan ketakutan yang mendalam ketika menonton.

Oleh itu OMG Hackers memberikan penarafan Durian Buruk sebanyak:

Jumpa pada review akan datang. Saya menantikan karya seterusnya dari pengarah Joko Anwar iaitu Perempuan Tanah Jahanam.

https://omghackers.com/ratu-ilmu-hitam-kegilaan-kolaborasi-antara-kimo-stamboel-dan-joko-anwar/

You might also like

Menu