R.I.P Openload, Streamango Dan Verystream

Internet, Software
704

Openload, laman perkongsian fail (terutamanya video) telah bersetuju untuk menutup servisnya. Streamango juga mengambil langkah yang sama apabila mereka mencapai persetujuan dengan beberapa studio Hollywood dan syarikat-syarikat pencipta kandungan lain.

Meskipun laman-laman ini menghoskan banyak kandungan yang sah, ia juga telah mengganggu-gugat pemegang hak cipta kerana seringkali pengguna memuat naik kandungan cetak rompak.

The Alliance for Creativity and Entertainment (ACE), yang termasuk ahli studio Motion Picture Association dan beberapa lagi syarikat lain di seluruh dunia berkata, laman-laman itu juga bersetuju untuk membayar sejumlah wang atas terma ‘kerosakan’. ACE telah meneruskan tuntutan sivil di Jerman dan perkara ini diselesaikan di luar mahkamah.

Tidak lupa juga, laman Verystream kini hanya memaparkan ralat ‘503 Service Unavailable’. Tidak dapat dipastikan sama ada pentadbir laman ini juga menerima notis yang sama seperti kedua laman di atas, tetapi setelah beberapa hari ia masih belum aktif kembali, bolehlah dikatakan ada kemungkinan laman tersebut terus ditutup.

Setakat ini kesemua domain Openload seperti oload.cc, oload.club, oload.download, openload.pw dan oloadcdn.net sudah pun tidak lagi beroperasi. Jika dibuka juga, pengguna akan dihalakan kepada laman ACE.

Dengan jumlah lawatan ke laman setiap bulan mencecah 65 juta, nampaknya mereka perlu mencari ‘port’ baru untuk bernafas semula sebagai lanun tegar.

A regular tech blogger who have passions for cats.
I will not put my trust on anybody who hated them, doesn’t matter if they are my friends or family.

I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe.

Help me achieve it by hiring me as your reviewer.

For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

R.I.P Openload, Streamango Dan Verystream

You might also like