Popcorn Time 0.4.0: Netflix Untuk Para Lanun Kembali

Internet, Software
354

Penafian: Kami tidak menggalakkan cetak rompak, malah kami menggalakkan pembaca agar sentiasa membeli atau membayar untuk menikmati kandungan video yang dilindungi Akta Hak Cipta. Artikel adalah sekadar ulasan umum. Sebarang penggunaan kandungan laman adalah diluar tanggungan pihak omghackers.com.

Jika anda belum tahu lagi, Popcorn Time ialah aplikasi ‘lagenda’ dalam dunia penstriman untuk para ‘lanun’, kerana ia memberikan akses kepada pelbagai filem dan drama dalam bentuk penstriman torrent.

Cuma pada tahun 2015, Popcorn Time mengalami zaman kejatuhannya kerana para pembangun telah ditemui oleh pihak berkuasa, domain yang dimiliki oleh mereka pula tidak dapat dipindak milik, dan pelbagai lagi masalah yang menimpa.

Akibat dari itu, Popcorn Time ditamatkan pembangunnya…

Sehinggalah baru-baru ini, akaun Twitter mereka ‘hidup semula’ dengan Tweet baru yang mengumumkan mengenai versi terkini aplikasi tersebut yang boleh dimuat turun.

Berikut adalah bagaimana rupa paparan antaramuka bagi aplikasi ini, versi 0.4.0.

Secara teknikal, nampak tidak banyak yang berubah. Tetapi dari sudut ‘harapan’ untuk lanun tegar, kehadiran versi baru ini nampak dialu-alukan, tambah dalam keadaan rakyat perlu mengharungi Perintah Kawalan Pergerakan seperti sekarang.

Popcorn Time mencipta namanya kerana ia menyenangkan proses penstriman. Meskipun tulang belakang aplikasi ini masih menggunakan teknologi BitTorrent yang sama seperti klien torrent, ia memberikan kemudahan untuk pengguna melakukan penstriman sama seperti menggunakan aplikasi Netflix.

Hanya perlu pilih sahaja apa yang hendak ditonton, tunggu sebentar dan wal-lah, anda dapat strim kandungan seakan membayar servis premium. Atas kerana itulah pembangunnya selalu diburu terutamanya dari penggiat seni. Semudah mana pengguna dapat strim? Anda boleh lihat sendiri pada tangkap layar di bawah.

Saya pilih untuk mainkan filem Avengers: Endgame pada resolusi 1080p. Sarikata dah dipilih bahasa Inggeris, kemudian saya klik pada butang ‘Watch Now’.

Dan… filem pun dimainkan. Ya, semudah itu sahaja. Seiras Netflix, cuma protokol muat turun yang digunakan semestinya BitTorrent, dan buat yang menggunakan data berkuota atau telco yang tidak menyokong P2P, anda perlu cari aplikasi lainlah jawabnya.

Baiklah. Cukup setakat ini perkongsian saya. Anda boleh muat turun di sini: Popcorn Time.

Atau, boleh lawati laman web mereka di sini: Popcorn Time App.

https://omghackers.com/popcorn-time-0-4-0-netflix-untuk-para-lanun-kembali/

You might also like