Muat Turun Pantas Tidak Bererti Akan Dapat Strim Video Dengan Lebih Baik

Internet, Software
263

Gambar dari: VentureBeat.

Opensignal baru sahaja mengeluarkan satu kajian kes bertajuk “Kenapa kelajuan muat turun pantas tidak bererti akan mendapat pengalaman strim video yang baik” – di mana Opensignal menyiasat pengalaman rangkaian telefon pintar pengguna telefon pintar di lima rangkaian utama Malaysia – Celcom, Digi, Maxis, U Mobile, dan Unifi.

  • Kelajuan adalah penunjuk utama pengalaman video mudah alih yang baik, tetapi bukan satu-satunya faktor penyumbang.
  • Sesetengah rangkaian mudah alih Malaysia menyediakan pengalaman video yang lebih baik kepada pengguna daripada kelajuan muat turun yang mereka promosikan.

KUALA LUMPUR, 5 September 2019 – Opensignal, standard global bebas untuk mengukur pengalaman rangkaian mudah alih dunia, baru sahaja mengeluarkan keputusan analisis mendalam ke dalam pengalaman video khas pengguna mudah alih Malaysia, memandangkan penstriman video merupakan kategori trafik terbesar pada rangkaian mudah alih di Malaysia, dan penggunaan ini akan meningkat secara dramatik untuk mengimbangi permintaan pengguna dan jumlah mereka yang semakin meningkat dari semasa ke semasa.

Penyelidikan ini meliputi tempoh selama tiga bulan, antara 1 September 2018 dan 31 Mei 2019, di mana berjuta-juta pengukuran dikumpul secara automatik dari pengguna Malaysia menerusi aplikasi Opensignal merentasi rangkaian Celcom, DiGi, Maxis, U Mobile dan Unifi.

“Video adalah penting kerana ia bergantung kepada beberapa unsur, termasuk ketersediaan sambungan 4G, latensi rangkaian, konsistensi sambungan dan juga dasar pengendalian data individu pengendali. Inilah sebabnya mengapa kita perlu mengukur kualiti video secara langsung dan tidak menganggarkan ia semata-mata berasaskan ujian kelajuan muat turun”, kata Brendan Gill, CEO Opensignal.

Pengukuran metrik pengalaman video Opensignal mengukur dengan tepat apa yang pengguna alami ketika menonton video. Dibina pada pendekatan berasaskan Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU) untuk mengukur kualiti video. Ia diperolehi daripada beberapa parameter asas berdasarkan pengukuran sebenar aliran video dari pengiraan penyedia kandungan video terbesar di dunia yang mengambil kira kualiti gambar, masa memuatkan video dan kadar henti ke akaun dan melaporkan pengalaman pengguna pada skala 0-100 di mana 75 -100 adalah sangat baik, 65-75 adalah sangat baik, 55-65 adalah baik, 40-55 adalah adil dan 0-40 sangat teruk.

Penemuan utama menunjukkan bahawa:

  • Semua operator mudah alih Malaysia (kecuali U Mobile) meningkatkan skor Pengalaman Video mereka sepanjang tempoh yang diukur.
  • Maxis menyediakan Pengalaman Video terbaik dalam kategori Definisi Standard (SD) dan High Definition (HD) dengan penilaian ‘Sangat Baik’ di semua tempoh yang diukur. Ini diikuti oleh kedua-dua Celcom dan DiGi yang meningkatkan skor masing-masing sepanjang tempoh ujian berlangsung.
  • Skor Pengalaman Video untuk video penstriman HD sedikit lebih rendah daripada skor Penstriman SD untuk pengguna Celcom, Digi dan Maxis. Walau bagaimanapun, pengguna rangkaian Unifi dan U Mobile mengalami Pengalaman Video yang ketara lemah apabila menstrim video HD, kedua-duanya mendapat penilaian ‘Lemah’, walaupun Unifi memperbaiki skornya – hampir dua kali ganda dalam tempoh penyelidikan tersebut dijalankan.

“Muat turun kelajuan telah menjadi titik tumpuan industri mudah alih sejak rangkaian data pertama muncul dalam talian hampir dua dekad yang lalu. Walau bagaimanapun, kelajuan hanya pengukuran abstrak, bukan petunjuk sebenar bagaimana pengguna ‘merasai’ kualiti internet atau aplikasi di telefon bimbit mereka. Ini ditekankan oleh penyelidikan kami di Malaysia yang menunjukkan bahawa walaupun pengguna Maxis menikmati kelajuan muat turun purata yang terbaik dan Pengalaman Video terbaik, kedua-dua pengguna Celcom dan Digi memberikan Skor Pengalaman Video lebih baik berdasarkan pada kelajuan muat turun yang mereka perolehi”, tambah Brendan Gill lagi.

Penyelidikan penuh boleh dilihat di URL berikut:

Malaysia case study: Why fast download speed is not equal to good video experience.

Sampel carta:

Carta 1

Carta 2

Kaedah Opensignal Membuat Pengujian

Opensignal mengukur pengalaman sebenar rangkaian mudah alih dari pengguna. Dengan menganalisis ukuran pada peranti yang direkodkan di tempat-tempat di mana pelanggan benar-benar tinggal (rumah), bekerja dan melancong, pada setiap jam sehari, setiap hari dalam tahun ini, di bawah keadaan penggunaan biasa, termasuk di dalam bangunan dan di luar, di bandar dan di luar bandar, kami melaporkan perkhidmatan rangkaian mudah alih cara pengguna benar-benar mengalaminya. Kami sentiasa menyesuaikan metodologi kami untuk mewakili pengalaman pengguna yang berubah-ubah pada rangkaian mudah alih dan dengan itu, perbandingan hasil kepada laporan masa lalu harus dianggap sebagai petunjuk sahaja.

Ketahui lebih lanjut: The Opensignal Manifesto.

Mengenai Opensignal

Kami adalah Opensignal, sebuah syarikat analisis mudah alih. Kami merupakan standard global yang bebas untuk memahami keadaan sebenar rangkaian mudah alih dunia berdasarkan pengukuran pengalaman dari pengguna sebenar. Laporan industri kami adalah panduan muktamad kepada pengalaman yang diterima pengguna rangkaian wayarles, dan kami secara bebas mengukur perkara ini di setiap operator rangkaian utama di seluruh dunia. Untuk maklumat lanjut, layari: Newsroom.

A regular tech blogger who have passions for cats.

Muat Turun Pantas Tidak Bererti Akan Dapat Strim Video Dengan Lebih Baik

You might also like

Menu