Mio Mivue 792 Dashcam: Ejen M.A.T.A Dalam Kereta

Internet, Software

Sebagai seorang Grab driver, dashcam antara komponen penting dalam kereta waktu memandu & mamu dah pakai dashcam dari Mio ni masuk 2 bulan. Ini merupakan unit kedua mamu pakai kerana unit pertama mamu dapat ada defect. Bab hat tu mamu akan ulas kemudian punca-punca masalah pada dashcam yang mamu pakai.

Mio merupakan jenama dibawah syarikat MiTAC Digital Technology Corp yang menghasilkan Magellan, NavMan (elektronik automotif) & TYAN (perkakasan pelayan). Mio ditubuhkan pada May 2002 & berpengkalan di Taiwan. Depa juga mempunyai operasi di China, Eropah, Asia & Timur Tengah.

Mamu akan mulakan dengan packaging dashcam ni sendiri. Dalam kotak hangpa akan dapat dashcam, memory card 16GB, dashcam mount jenis sticker (Ini bergantung nasib pasai ada hat dapat jenis suction cup), quick start guide & kabel USB sepanjang 3 meter dengan cigarette port power adapter.

Antara gripe yang mamu tak suka adalah :

  1. Port mini USB.
  2. Proprietary power adapter.
  3. Sticker mount.
  4. Ventilation hole.

Port Mini USB

Kita dah masuk tahun 2020, masih nak pakai mini USB lagi? Ini agak leceh kalau hangpa nak download footage pada waktu kemalangan. Lani kebanyakan dashcam pakai micro USB port. At least senang nak power up dashcam hangpa pakai powerbank.

Proprietary Power Adapter

Kalau nak design lagu ni sepatutnya ada 2 USB port. Senang la untuk nak pakai caj phone. Bagi mamu, sebaiknya depa design hujung pakai USB Type A pasai kebanyakan driver akan ada satu in-car charger dual port untuk caj phone depa.

Satu benda mamu bole puji, depa gunakan 20AWG untuk kabel power so hangpa tak perlu risau kabel hangpa nak rosak pasai kabel ni memang tebal.

Sticker Mount

Hat bab ni terpulang atas preference masing². Mamu lebih prefer suction cup mount pasai senang hangpa nak align dashcam kat cermin kereta hangpa bila time pasang.

Ventilation Hole

Tadi mamu ada sebut pasai dashcam mamu yang 1st unit defect. Mamu suspek sebab nih la. Pasai pa mamu cakap lagu tu? Kat Taiwan, cuaca lebih sejuk berbanding kat Malaysia. Kita ada 3 cuaca ja yang mamu tau. Musim panaih menghelit, musim sejuk mengedik & musim durian. Memandangkan mamu selalu drive time siang dengan cuaca panaih & ventilation hole macam takdak, antara punca kemungkinan dashcam nih overheat & jadi haywire masa 3 minggu pertama mamu pakai.

Ok, sekarang kita cerita pasai performance dashcam nih plak time mamu drive. Mivue 792 ni ada beberapa ciri yang canggih:

  • Sony STARVIS Sensor
  • 1080p 30fps/60fps
  • Built in GPS/GLONASS
  • Integrated WiFi
  • Advanced Driver Assistant System (ADAS)
  • Forward Collision Warning System (FCWS)
  • Lane Departure Warning System (LDSW)
  • Parking monitor mode (perlu SmartBox)
  • Dual camera system support (bukan semua model support & kena beli asing camera untuk belakang)

Video Performance

Mamu tak nafikan performance video dari dashcam ni memang menggamit jiwa. Aperture dengan bukaan f1.8 digabungkan dengan sensor Sony, low light performance dia membuatkan video low light nampak lebih crisp & clear. Hangpa boleh tengok sample yang mamu dah rakam menggunakan dashcam nih.

👉👉👉 https://youtu.be/rI_W1vAZjYI

*Best viewed at 1080p.

Advanced Driver Assistant System Features

Tak semuanya indah belaka dengan dashcam nih. Sistem ADAS ada kat dashcam nih agak mengecewakan. Dari video sample mamu tu hangpa sendiri boleh tengok FCWS tetiba dia bagitau mamu ada kereta kat depan. LDSW pun sama gak walaupun mamu dok kat lane mamu tanpa bertukar lorong. Maybe depa bole update firmware untuk dashcam bagi sistem ADAS nih lebih berguna. Owh sebelum lupa, kat dashcam nih boleh set untuk remind hangpa dah drive berapa lama. Mamu set 4 jam so bila cukup 4 jam, dia akan bagitau ‘You have been driving for too long. Please take a break’. Lebih kurang lagu tu dia cakap.

Video Recording Option

Rakaman kat dashcam nih terhad pada 2 option sahaja:

  • 1080p 30fps
  • 1080p 60fps

Mamu set pada 1080p 30fps untuk video rakaman mamu. Video hangpa boleh set untuk 1 minit, 3 minit atau 5 minit. Mamu set 1 minit satu video & saiz video untuk 1 minit lebih kurang 120MB. Depa bundle sekali memory card microSD 16GB untuk kegunaan hangpa. Kalau rasa tak cukup, hangpa boleh tukar pakai kapasiti lebih besar.

Memory card dalam dashcam akan dibahagikan untuk 3 benda:

  • Event (2GB)
  • Video (11GB)
  • Gambar (2GB)

Hangpa boleh set besar mana partition untuk setiap function tu. Mamu kurangkan saiz partition untuk gambar & besarkan saiz partition untuk video. Untuk transfer video nih, hangpa kena pakai app Mio di telefon atau Mio Manager untuk laptop.

GPS/GLONASS & WiFi

GPS lock untuk dashcam nih agak laju. Mamu biasa dapat lock dalam 20 saat & masa untuk video dia sync dengan GPS timing. Belum pernah lagi ada masalah sejak pakai bab lock GPS.

Bab WiFi, transfer rate dia bagi mamu agak slow. Mamu dapat dalam 10Mb/s. Satu video ambil masa dalam lebih kurang 5 minit untuk transfer. Mungkin untuk versi akan datang, depa boleh gunakan 5Ghz WiFi protocol.

Mio App / Mio Video Manager

Mio app untuk telefon agak straight forward. Pernah gak sekali dua dashcam tak dapat connect dengan app. Layout main menu dia seperti dibawah:

Live View = hangpa boleh tengok apa dashcam tengah rakam masa driving. Sesuai nak tengok placing dashcam betul di tengah cermin hadapan.

Settings = kat sini hangpa boleh set refresh rate, exposure compensation & nak format memory card dalam dashcam.

SD Card = sini hangpa boleh view video event yang dah trigger, video recording, parking & gambar yang dah diambil guna dashcam.

Info = kat sini basically hangpa boleh check info firmware, device name, safety cam version & nama WiFi dashcam hangpa.

Untuk option kedua yang logo folder, function sama cuma beza hangpa boleh view semua video yang dah dimuat turunkan ke telefon hangpa.

Option paling last adalah check storage location, check ada firmware update, Help section & About section.

Satu kekurangan app nih adalah hangpa tak boleh preview video hangpa dah rakam & ini menjadi masalah untuk pilih video yang hangpa perlu muat turun ke telefon hangpa. Mamu harap function nih ada untuk model akan datang. Yicam action camera mamu yang dah 4 tahun pakai pun ada function nih kot.

Mio Video Manager adalah app untuk PC/laptop hangpa. Hangpa boleh view video & info g-force dari sudut berlainan kereta hangpa. Kalo jadi pelanggaran, hangpa boleh agak dari mana impak tu berlaku. App nih hangpa boleh view ja. Kalau boleh edit sekali memang senang kerja nak trim video kita nak pakai tu.

Secara kesimpulannya, Mio Mivue 792 Dashcam adalah salah satu produk yang all-rounder bagi sebuah dashcam dalam pasaran dashcam Malaysia. Bagi mamu, Mio Mivue boleh bersaing dengan dashcam brand lain jika kekurangan yang mamu utarakan dapat direktifikasi untuk model akan datang. Terima kasih pada Mio kerana memberi peluang mamu untuk review dashcam dari company hangpa.

Akhir kata majulah sukan untuk negara.

-MamuSembangGG-

https://omghackers.com/mio-mivue-792-dashcam-ejen-m-a-t-a-dalam-kereta/

More Similar Posts

Menu