Matlamat Mencipta Cyborg Seperti Robocop Semakin Menuju Kenyataan

Internet, Software
241

Para saintis mendakwa telah menemui bahan bio-sintetik baru yang boleh diguna untuk menggabungkan kecerdasan buatan dengan otak manusia.

Penemuan yang dibentangkan di pameran maya American Chemical Society Fall 2020, adalah satu langkah yang besar ke arah mengintegrasikan komponen elektronik dengan badan untuk mencipta cyborg seperti filem Robocop, iaitu sebahagian manusia, sebahagian robot.

Kenapa penggabungan antara keduanya menjadi satu bentuk cabaran besar?

Kerja-kerja penyambungan bahan elektronik ke tisu manusia telah menimbulkan kesukaran kerana bahan tradisional seperti emas, silikon dan keluli menyebabkan parut ketika ditanam.

Parut, bukan sahaja akan menyebabkan kerosakan, bahkan akan mengganggu signal elektrik yang berjalan melalui komputer dan otot atau tisu otak.

Para penyelidik dari University of Delaware dapat mengatasinya setelah mengkaji pelbagai jenis polimer.

Polimer yang dikenali sebagai Pedot, mempunyai sifat yang tepat untuk menghubungkan perkakasan elektronik dengan tisu manusia tanpa menyebabkan parut dan juga meningkatkan prestasi implan perubatan secara dramatik.

Polimer pedot juga dapat digunakan untuk membantu deria rasa, merawat gangguan otak atau sistem saraf, sementara versi secara teorinya dapat menghubungkan peptida, antibodi dan DNA.

Via: The Independent.

https://omghackers.com/matlamat-mencipta-cyborg-seperti-robocop-semakin-menuju-kenyataan/

You might also like