Kenapa VPN Percuma Tidak Bagus? Ini Penjelasannya

Internet, Software
156

Bukan nak mengata, tetapi memang ramai orang kita yang bermentaliti ‘cheapskate’. Telefon pintar bukan untuk orang kurang akal. Telefon pintar masing-masing berharga lingkungan RM2000-3000, tetapi bila tiba bab aplikasi, masing-masing nak yang percuma atau cracked.

Samalah halnya dengan perkhidmatan/servis VPN. Selagi boleh nak cari yang laju, ada berpuluh pelayan, ada bermacam-macam ciri, boleh langkau apa-apa sekatan, tetapi semahu-mahunya mesti murah-semurah-murahnya atau paling bagus sekali PERCUMA.

There’s no such things as FREE LUNCH.

Ingat, apa jua produk yang percuma, anda adalah produknya. Anda adalah bayarannya.

Saya masih ingat, antara servis VPN bertapak di Malaysia yang gagal akibat mentaliti ingin benda percuma seperti ini ialah KnightVPN. Syarikat tersebut baru bertapak selama beberapa bulan, tetapi akhirnya terpaksa ditutup setelah bankrup kerana tidak lagi dapat bertahan.

Servis VPN tidak boleh dijadikan servis percuma.

Syarikat perlu menanggung kos pelayan, kos operasi, kos sewa pejabat, gaji pekerja, dan pelbagai utiliti serta kegunaan harian lain seperti kenderaan dalam usaha untuk menghidupkan servis terus kepada anda, penggunanya.

Apabila kos ini berada dalam julat yang tinggi, tidakkah anda nampak apabila ia boleh pula dibuat dan digunakan oleh anda secara percuma, ada ‘harga’ lain yang perlu dibayar.

Ia tidak semudah itu.

Apabila servis seperti ini percuma, sudah pasti akan terselit di balik aplikasinya akan sesuatu untuk menjana kewangan. Siapa pula yang nak tanggung segala macam kos di atas, jika anda sesedap rasa hanya tekan butang ‘ON’ dan gunakan sewenang-wenangnya tanpa perlu berfikir apa yang tersembunyi di belakang operasi aplikasi.

Antara Keburukan VPN Percuma

Dirujuk dari sebuah kertas kajian iaitu di sini, aplikasi/servis VPN percuma yang banyak terdapat di Google Play Store banyak darinya yang mempunyai ciri-ciri:

*18% darinya tidak membuat enkripsi data pun!
*38% menyuntik malware dan malvertising ke dalam peranti.
*84% membocorkan/meniriskan trafik pengguna.
*80% menggunakan permission yang agak ‘explicit’ untuk mendapatkan data peribadi/sulit pengguna seperti akaun-akaun dan mesej teks.
*75% menggunakan kaedah tracking libraries dari pihak ketiga.

Harga Sebenar Yang Perlu Dibayar

Tiada apa yang percuma selain makan kenduri yang dijemput ya para pembaca sekalian. Dengan berharap anda memuat turun sebuah aplikasi VPN, sebenarnya anda telah memasang sebuah alat penuai data yang sangat berkesan.

Contohnya dapat dilihat dari aplikasi Hola VPN yang telah menjual bandwidth pengguna mereka lalu mencipta pula VPN mereka sendiri, tanpa perlu berharap kepada mana-mana pelayan yang disewa! Namun aplikasi yang sama juga telah menjadi top free app di Google Play Store meskipun telah mendapat kecaman dari media di serata dunia, termasuklah omghackers.com.

Memang banyak perkara yang boleh dipertikaikan, namun apalah ertinya jika ingin diterangkan kepada pengguna yang hanya inginkan benda percuma dalam hidup.

Saranan Kami:

Gunakanlah servis berbayar yang lebih tinggi integritinya. Carilah syarikat yang mempunyai rekod trak yang bersih. Bukan tidak ada, bahkan banyak telah kami ulaskan seperti ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost. Saya sendiri menggunakan Surfshark dalam urusan seharian. Gunakanlah servis dari yang pakar, yang betul-betul arif tentang VPN, yang tahu selok-belok menjaga pelayan, bukan hanya menyewa pelayan murah dan lembab semata-mata, kemudian dijual pula ‘servis’ tersebut kepada anda.

Kalau hendak gunakan VPN berharga RM30, jangan beli atau guna dari para peniaga hingusan, yang memberikan anda hanya sekadar config ovpn, dengan tujuan untuk ‘bypass speed dan quota’. Biasa dengar bukan?

Kalau hendak gunakan servis antara yang terbaik, tetapi dalam masa yang sama agak murah juga, gunakan servis-servis VPN yang telah kami ulas dalam laman ini. Biar kita bayar untuk integriti, bukan guna sesuatu yang percuma konon untuk berjimat tetapi apa yang kita dapat adalah pengkhianatan apabila data dituai dan dijual sewenangnya!

https://omghackers.com/kenapa-vpn-percuma-tidak-bagus-ini-penjelasannya/

You might also like