KDE Plasma Bigscreen: Alternatif Sumber Terbuka Untuk Android TV

Internet, Software
133

KDE Plasma ialah satu dari pelbagai variasi persekitaran meja (Desktop Environment) yang popular di kalangan pengguna Linux.

Seperti GNOME, para pembangunnya membuat varian untuk desktop, dan peranti sesentuh seperti telefon pintar. Kini, mereka menambah satu lagi pilihan iaitu alternatif untuk Android TV – Plasma Bigscreen.

Paparan antaramukanya dikuasakan oleh Komputer Litar Tunggal dan menggunakan kawalan suara Mycroft AI. Seperti alternatifnya, iaitu Android TV, Plasma Bigscreen akan menyediakan aplikasi khusus untuk menikmati hiburan media, dan juga aplikasi tradisional yang direka bentuk semula bagi menyesuaikan ia dengan paparan dan navigasi televisyen.

Plasma Bigscreen ialah satu alternatif yang telah lama kita nantikan. Kini ia hadir, dengan sokongan dari komuniti kerana ia percuma dan sumber terbuka, serta mempunyai paparan antaramuka yang sangat mirip dengan Android TV oleh Google.

Paling penting ia dioptimumkan untuk penggunaan bersama alat kawalan jauh inframerah, beserta dengan gabungan (pembantu) kawalan suara melalui Mycroft AI yang juga bersumber terbuka.

Secara lalai, Plasma Bigscreen berhubung ke pelayan Mycroft Home yang menggunakan speech-to-text atau STT dari Google dan menghantar ucapan/kata-kata (anonymized) kepada Google.

Menurut KDE, situasi ini memang tidak ideal. Tetapi disebabkan ianya adalah sumber terbuka, maka pengguna boleh menukar kepada sistem self-hosted seperti Deepspeech oleh Mozilla.

Mycroft AI menggunakan sesuatu yang dipanggil sebagai ‘skills’. Skills membolehkan pembantu maya tersebut belajar dan melakukan pelbagai tugasan agar ia dapat melengkapi hidup anda.

Contohnya, skill untuk cuaca, membolehkan Mycroft mengetahui tentang cuaca dan memaklumkan kepada anda mengenai apa yang akan berlaku pada hari itu, sama ada hujan akan turun, atau mendung sepanjang hari, dan sebagainya. Skill untuk memasak pula, membolehkan Mycroft mendapatkan resepi dan langkah-langkah memasak lalu anda boleh minta Mycroft untuk membantu anda menyediakan hidangan yang menyelerakan.

Rilisan beta Plasma Bigscreen sudah pun tersedia untuk Raspberry Pi 4. Ia disasarkan untuk skrin televisyen, tetapi dapat berfungsi juga untuk monitor biasa. Anda boleh dapatkan info lanjut melalui laman projek ini: Plasma Bigscreen.

https://omghackers.com/kde-plasma-bigscreen-alternatif-sumber-terbuka-untuk-android-tv/

You might also like

Menu