Isu keselamatan: Australia mahu larang Huawei dari projek 5G

Internet, News
270

Australia sedang membuat persediaan untuk melarang Huawei Technologies Co Ltd daripada membekalkan peralatan untuk rangkaian jalur lebar 5G selepas agensi perisikannya bimbang Beijing boleh memaksa telco Cina menyerahkan data sensitif, kata dua sumber.

Agensi perisikan Barat sejak bertahun-tahun bimbang dengan hubungan Huawei dengan kerajaan China dan kemungkinan peralatannya dapat digunakan untuk tujuan pengintipan. Namun sehingga ini tidak ada bukti awam untuk menyokongnya.

Huawei, pembuat rangkaian peralatan telekomunikasi terbesar di dunia dan pembekal telefon pintar No 3, telah berjanji bahawa Canberra akan mempunyai pengawasan sepenuhnya terhadap peralatan rangkaian 5G, yang termasuk stesen pangkalan, menara dan peralatan penghantaran radio.

Model pengawasan semacam itu telah diterima oleh negara-negara lain – terutamanya di UK – di mana makmal khas menempatkan pegawai risikan kerajaan untuk meneliti semua produk Huawei.

Negara Barat lain, termasuk New Zealand, Kanada dan Jerman, juga mengatakan bahawa mereka mempunyai perlindungan yang mencukupi untuk memastikan bahawa peralatan Huawei tidak mengandungi “pintu belakang” atau mekanisme lain untuk mengawasi atau mengumpulkan maklumat rahsia.

Tetapi agensi perisikan Australia telah memberitahu para penggubal undang-undang bahawa pengawasan seperti itu tidak akan menghilangkan kebimbangan mereka, dua sumber politik yang telah diberi taklimat mengenai perkara itu. memberitahu Reuters.

“Ia adalah syarikat China, dan di bawah undang-undang komunis mereka perlu bekerja untuk agensi perisikan jika diminta,” kata salah satu sumber kerajaan sambil menambah: “Tidak banyak syarikat lain di seluruh dunia yang mempunyai jawatankuasa politik mereka sendiri.”

Kedua-dua sumber itu enggan dikenal pasti kerana mereka tidak dibenarkan boleh dengan media.

Sumber: https://www.malaysiakini.com/news/433820

https://4finderz.com/tm-mengumumkan-pelan-jalur-lebar-baharu-unifi-30mbps-bawah-rm100/

You might also like