Firefox Monitor: Pantau Akaun Anda Dari Aktiviti Penggodaman

Internet, Software
302

Kebocoran data akibat aktiviti penggodaman bukan benda baru, malah ada data yang dijual secara berleluasa di deep web (orang la kata, saya tak tau).

Kebiasaannya kita hanya akan tahu akaun yang kita miliki telah ‘dilanggar Garuda’, metafora yang bermaksud digodam orang – setelah segalanya terlambat.

Akaun diambil alih, atau data sulit dijual kepada pihak ketiga.

Tetapi ini semua dapat dicegah sekiranya kita diberikan amaran apabila berlakunya perlanggaran sekuriti terhadap akaun, sama seperti usaha memasang kamera litar tertutup dan penggera untuk mengesan penyamun.

Atas niat tersebut, Firefox membuat satu laman khas untuk memantau akaun-akaun yang dimasuki menggunakan emel, dari sebarang aktiviti mencurigakan. Laman tersebut adalah Firefox Monitor.

Papan pemuka Firefox Monitor.

Ianya bekerja dengan cara yang sangat ringkas, di mana anda cuma perlu log masuk menggunakan akaun Firefox anda dan ia akan membuat imbasan terhadap alamat emel tersebut.

Sekiranya ada kebocoran ada akibat dari sebarang aktiviti penggodaman sama ada yang telah lepas atau baru berlaku, ia dengan segera akan memaklumkan kepada anda senarai laman-laman yang terlibat.

Anda boleh baca dengan teliti setiap maklumat diberikan agar anda dapat menentukan apa yang harus dibuat pada akaun-akaun tersebut. Jika perlu, tukar kata laluan dengan segera.

Contoh akaun yang telah dipecah masuk adalah seperti berikut.

Apabila menerima informasi seperti ini, disyorkan supaya anda tukar kata laluan bagi akaun di laman tersebut. Jika kata laluan anda sama untuk akaun-akaun di laman lain, maka lebih baik anda tukar juga kata laluan untuk laman-laman itu.

Bagi memudahkan kerja anda, gunakanlah pengurus kata laluan, contohnya Bitwarden.

Firefox Monitor boleh diakses di sini: Firefox Monitor.

You might also like