Face Depixelizer: AI Yang Menukar Gambar Resolusi Rendah Menjadi Jelas

Internet, Software
641

Terdapat sejenis kecerdasan buatan (AI) baru yang dapat menukar gambar beresolusi rendah menjadi lebih jelas dengan kaedah penstrukturan semula menggunakan algoritma komplex.

Ia dicipta berdasarkan kepada repositori ‘PULSE: Self-Supervised Photo Upsampling via Latent Space Exploration of Generative Models’.

AI ini menggunakan StyleGAN, yang mana ia akan mencari imej menyerupai gambar asal. Secara teknikalnya ia menjana imej alternatif apabila dapat menjumpai gambar yang kelihatan seakan sama dengan versi resolusi rendah tersebut.

Ini terbukti apabila gambar Barack Obama digunakan dalam pengujian, lalu AI itu menukar gambarnya menjadi seorang lelaki Inggeris. Ia juga bermaksud AI ini masih di peringkat awal dan mempunyai kecenderungan untuk bias terhadap warna kulit kerana dilatih dengan wajah-wajah lelaki/perempuan Inggeris.

AI ini telah dicipta oleh Alex Damian, Sachit Menon, dan Denis Malimonov. Untuk sementara waktu ini, kegunaannya masih terhad. Tetapi di masa akan datang, setelah ia dilatih dengan pelbagai jenis wajah di serata dunia, tidak mustahil ia akan dapat dijadikan sebagai alat untuk membantu pihak berkuasa mengesan mereka yang dikehendaki, atau untuk tujuan-tujuan lain.

Anda boleh lihat projek tersebut di sini: Face Depixelizer.

https://omghackers.com/face-depixelizer-ai-yang-menukar-gambar-resolusi-rendah-menjadi-jelas/

You might also like