CyberGhost VPN: Servis VPN Elit Dengan Sedikit Kepincangan

Internet, Software
215

CyberGhost bukan nama baru dalam arena servis VPN. Mereka telah lama berkecimpung bidang ini dan memberikan servis terbaik kepada pengguna.

Evolusi demi evolusi berlaku selama 7 tahun mereka memberikan khidmat. Dari klien asas, hinggalah versi 7 sekarang ini yang menyokong pelbagai ciri menarik, CyberGhost dilihat sebagai pesaing elit yang mampu bertapak tanpa goyah.

Tetapi bagaimana pula dengan penggunaan sebenar. Adakah klien dari servis ini punyai kelebihan tersendiri, selain negara bidang kuasa mereka iaitu Romania yang tidak terlibat dengan Five Eyes?

Jawapan ringkasnya, ya.

Klien VPN Pelbagai Ciri

Secara umum, pelbagai servis lain juga mampu melakukan apa yang dibuat oleh CyberGhost. Namun dengan rilisan versi 7, klien CyberGhost menciptakan jarak yang jelas antara apa yang mereka tawarkan dengan para pesaing.

Dari versi 6, CyberGhost menawarkan pelayan-pelayan berbeza bagi setiap fungsi berlainan. Antaranya ialah pelayan khusus untuk aktiviti torrent, penstriman, dan lain-lain pelayan umum. Ini berkemungkinan bertujuan untuk mengurangkan risiko pelayan ditutup akibat notis DMCA dari aktiviti muat turun fail torrent.

Pilihan Tetapan Sambungan

Klien CyberGhost juga ada beberapa pilihan bagi pengguna termaju yang mahu mencuba sesuatu yang baharu pada VPN.

Pilihan tersebut adalah kebolehan klien untuk menyekat iklan pada laman-laman sesawang, sekatan terhadap laman berniat jahat, sekatan kepada penjejakan, pengalihan HTTPS automatik, serta pemadatan data bagi mereka yang ingin menjimatkan penggunaan bandwidth.

Ianya boleh diaktif dan dinyah aktif mengikut cita rasa pengguna. Sekiranya salah satu pilihan menyebabkan kelajuan berkurangan, maka nyahaktifkan ia tanpa ragu.

Sokongan Laman Penstriman (Netflix, Hulu, dsb)

Anda suka dengan Netflix? ‘Melekat’ dengan Hulu selepas menonton Ghosts Adventures?

Jangan bimbang. CyberGhost menyokong pelbagai laman penstriman dan boleh strim tanpa masalah. Hanya perlu pilih salah satu dari pelayan ‘For streaming‘, klik untuk disambungkan kepadanya dan anda boleh strim tanpa dikesan menggunakan VPN sebagai pengantara.

Isu Sekuriti?

Anda tidak perlu bimbang. Setakat pengujian selama sebulan menggunakannya, belum pernah lagi ada isu ketirisan DNS, IPv6, dan lain-lain masalah melibatkan sekuritinya.

Apa yang buat saya kurang berkenan dengan CyberGhost VPN ialah bagaimana cara mereka menguruskan log masuk dan muat turun senarai pelayan (server list retrieval).

Ini adalah satu-satunya ‘kepincangan’ atau kekurangan yang dinyatakan pada tajuk.

Jika anda menggunakan CyberGhost pada rangkaian rumah (fiber), rangkaian pada telefon, maka ia tidak akan ‘bermasalah’. Masalah wujud apabila anda cuba untuk menggunakannya pada rangkaian yang disekat dengan firewall. Anda akan bersusah-payah dan ‘bergelut’ untuk membolehkan ia log masuk.

Selepas dapat log masuk, anda akan dapati bahawa ia gagal memuat turun senarai pelayan kerana firewall tidak membenarkan ia melepasi sekatan. Melainkan hanya dengan cara anda;

  1. Hapuskan/nyahpasang firewall yang digunakan di pejabat, atau
  2. Format PC pejabat, putuskan sambungan pada domain, dan buat seperti PC sendiri,

Maka anda tidak akan dapat gunakan VPN ini. Masalah ini saya dapati berlaku juga kepada ExpressVPN (bagi log masuk), namun setelah berjaya log masuk, tiada masalah lagi untuk mencipta sambungan VPN.

Ini tidak berlaku kepada CyberGhost. Saya telah menghubungi wakil mereka tentang hal ini namun dari respon yang saya dapat, ia seolah-olah isu yang tidak boleh mereka perbaiki.

Jadi, adakah patut anda langgan CyberGhost VPN?

Patut, jika anda suka kepada torrent, suka strim Netflix, Hulu, dan pelbagai laman penstriman yang lain, serta inginkan VPN premium dengan pelbagai ciri menarik.

Manakala tidak patut pula, jika anda ingin menggunakan ia di pejabat, sekolah, atau lain-lain tempat yang mempunyai sekatan terhadap rangkaian. Bagi tujuan itu, TorGuard adalah lebih disarankan.

Langgan CyberGhost beserta promo/diskaun melalui pautan ini: CyberGhost VPN Promo

CyberGhost VPN: Servis VPN Elit Dengan Sedikit Kepincangan

You might also like