Cara Menjadikan Keseluruhan Ubuntu 20.04 LTS Menggunakan Tema Gelap

Internet, Software
145

Betul, Ubuntu 20.04 mempunyai pilihan tema gelap. Tetapi jika anda sudah menggunakannya, anda tahu bahawa bukan semua paparan antaramuka GNOME Shell mengikut tema tersebut.

Contohnya kalendar, menu, ianya masih menggunakan warna putih berbanding kelabu gelap. Ini membuatkan persekitaran desktop kelihatan tidak seragam dan menyakitkan mata.

Bagaimanapun, kita boleh mengubahnya. Apa yang diperlukan hanyalah beberapa tools yang boleh membantu kita menukar keseluruhan skema warna menjadi gelap, sepertimana tema yang dipilih.

Anda perlu pasangkan:

1. GNOME Shell Extensions
2. GNOME Tweaks

Buka Terminal, dan masukkan perintah ini:

sudo apt install gnome-shell-extensions

sudo apt install gnome-tweaks

Selepas memang GNOME Shell Extensions ini, anda akan mendapat pelbagai extension lain yang mungkin anda tidak perlukan. Tetapi salah satunya ialah User Themes, sesuatu yang kita harus manipulasi untuk menukar keseluruhan paparan antaramuka menjadi gelap.

Buka aplikasi GNOME Extensions, kemudian aktifkan ‘User Themes’.

Seterusnya, anda perlu log keluar dan log masuk semula untuk benar-benar mengaktifkan User Themes tersebut, atau boleh saja anda gunakan kekunci Alt + F2, dan masukkan ‘r’ lalu tekan Enter untuk memulai semula GNOME Shell.

Setelah itu, anda perlu buka aplikasi GNOME Tweaks, hala ke Appearance – Shell – pilih ‘Yaru Dark’ dari senarai yang ada.

Selesai. Sekarang paparan antaramuka GNOME Shell sudah pun gelap sepenuhnya. Anda tidak perlu berasa rimas lagi dengan paparan yang tidak seragam.

Sekurang-kurangnya, dari aplikasi membawa kepada UI, semuanya sudah pun gelap, walaupun bukan ‘pitch black’ seperti yang dimahukan sesetengah orang.

Apa pendapat anda? Adakah anda pengguna tema gelap ini?
Diharapkan agar artikel ini memberikan manfaat kepada anda terutamanya yang bercadang hendak gunakan Ubuntu 20.04 sehingga tamat sokongan terhadapnya.

https://omghackers.com/cara-menjadikan-keseluruhan-ubuntu-20-04-lts-menggunakan-tema-gelap/

You might also like