Cara Mengaktifkan DNS-Over-HTTPS (DoH) Pada Firefox Dan Chrome

Internet, Software
360

Mozilla seperti biasa secara senyap mengumumkan (agak ironi di situ) bahawa mereka akan mengaktifkan DNS over HTTPS atau DoH secara lalai pada Firefox.

Apa itu DNS-over-HTTPS?

DNS-over-HTTPS (DoH) akan melakukan enkripsi pada alamat laman sesawang, dan ini akan melangkau Penyedia Perkhidmatan Internet tempatan (ISP), dan menyambung terus ke pelayan ‘nameserver’ yang mungkin diuruskan oleh syarikat di belakang pelayar itu sendiri. Ini bermakna trafik tidak boleh dicerobohi oleh pihak ketiga. Tetapi ia juga bermakna banyak alat penapisan dan perlindungan yang ada sekarang – biasanya ditadbir oleh ISP, tidak akan berfungsi lagi.

Mungkin kerana itu perlaksanaan DoH ini agak sedikit kontroversi. Namun, setiap perkara ada pro dan kontranya.

Memandangkan sesetengah negara dan ISP menyekat sambungan ke laman web dengan memantau trafik DNS, DoH akan membolehkan pengguna memintas penapisan, dan meningkatkan privasi kerana permintaan DNS mereka tidak dapat dipantau dan disekat dengan mudah.

Google juga baru-baru ini telah mengumumkan bahawa mereka tidak lama lagi akan melakukan percubaan menggunakan DoH dalam pelayar Chrome. Eksperimen ini akan dijalankan pada Chrome versi 78, dan ia akan membuat percubaan menaik taraf pelayan DNS pengguna ke pelayan DoH yang sepadan, dan jika ada, akan menggunakannya untuk membuat resolusi DNS.

Mozilla telah melancarkan sokongan untuk protokol DoH beberapa tahun lalu. Oleh itu, untuk mengaktifkan fungsi ini pada Firefox adalah lebih mudah berbanding Chrome.

Caranya ialah dengan menghala ke tetapan, iaitu Options – Network Settings – Settings… > Tandakan pada kotak yang berlabel ‘Enable DNS over HTTPS’. Secara lalai, ia akan menggunakan pelayan dari Cloudflare. Anda boleh tukar kepada ‘Custom’ jika akan lebih gemar menggunakan pelayan DNS yang lain.

Manakala untuk mengaktifkan DoH pada Chrome agak sukar sedikit.

1. Anda perlu cari pintasan Chrome di desktop terlebih dahulu. Jika tiada, buat pintasan. Tak tahu? Google.

2. Klik kanan pada pintasan Chrome tersebut dan pilih Properties.

3. Pada ruang kekotak Target, masukkan teks di bawah di akhir alamat pintasan dan klik OK.

–enable-features=”dns-over-https<DoHTrial” –force-fieldtrials=”DoHTrial/Group1″ –force-fieldtrial-params=”DoHTrial.Group1:server/https%3A%2F%2F1.1.1.1%2Fdns-query/method/POST

Teks ini akan membuat Chrome mengguna pakai pelayan DoH dari Cloudflare. Jika anda hendak guna pelayan lain, anda boleh cari di sini: Publicly available servers. – Via ZDNet.

A regular tech blogger who have passions for cats.

Cara Mengaktifkan DNS-Over-HTTPS (DoH) Pada Firefox Dan Chrome

You might also like

Menu