Apa Itu HTTP/3? (HTTP-Over-QUIC)

Internet, Software
295

Laman-laman sesawang akan menjadi lebih pantas dan responsif apabila Cloudflare, Firefox dan Chrome mula menggunakan HTTP/3. Dengan kadar penggunaannya yang akan meningkat saban hari setelah tiga organisasi ini merasmikan ia, seluruh dasar akan turut serta mengikuti perubahan ini.

Jadi apa sebenarnya HTTPS/3?

HTTP/3 ialah versi terbaru bagi HTTP, iaitu protokol yang digunakan untuk menghantar data dari pelayan di mana sesebuah laman sesawang itu dihoskan, kepada klien seperti pelayar web.

HTTP/3 mengguna pakai protokol berbeza berbanding versi terdahulu. Versi awal menggunakan Transmission Control Protocol atau TCP, manakala HTTP/3 pula menggunakan protokol QUIC (Quick UDP Internet Connections) yang lebih pantas dengan bersandarkan kepada UDP. Atas sebab itu pada asalnya ia dikenali sebagai HTTP-over-QUIC.

QUIC dibangunkan oleh Google, dan merupakan protokol generasi baru yang mampu mempercepat aktiviti internet seperti pencarian, penstriman, dan sebagainya lagi dengan mengurangkan round-trip time (RTT) yang diperlukan untuk berhubung ke sesebuah pelayan.

Dengan menggantikan protokol TCP kepada UDP dan membuat enkripsi kepada muatan, QUIC mampu mengurangkan waktu pemindahan data dan dalam masa yang sama mengekalkan keselamatan data pengguna.

Secara ringkas, dengan perubahan-perubahan yang dibuat pada HTTP versi awal, HTTP/3 mempunyai lebih ketahanan dari sebarang ralat. Ia juga mempunyai enkripsi terbina dalaman iaitu TLS 1.3, oleh itu tidak perlu lagi HTTPS berasingan yang memasukkan ciri sekuriti ke dalam protokol pemindahan data seperti mana sedang digunakan sekarang.

Dengan jasa dari QUIC, protokol terbaru ini akan menghasilkan latensi rendah berbanding TCP. Ia juga menjadikan pemindahan data lebih cepat, dan isu-isu seperti kehilangan data sewaktu proses penghantaran data tersebut tidak akan menyebabkan sambungan menjadi terputus, sebaliknya QUIC akan membantu data dipindah dan integritinya dikekal sementara isu-isu rangkaian sedang diselesaikan.

Buat masa ini anda dapat menguji HTTP/3 pada Google Chrome Canary.
Dengan melancarkan ia bersama perintah:

–enable-quic –quic-version=h3-23

: Protokol HTTP/3 akan diaktifkan.

Bagi pengguna Firefox, Mozilla berkata mereka akan memasukkan sokongan terhadap HTTP/3 di masa akan datang ke dalam Firefox Nightly.

Sementara itu, Cloudflare telah pun menambah ciri sokongan terhadap HTTP/3 kepada pelanggan mereka (yang telah mendaftar sebagai senarai menunggu untuk ciri tersebut). Jika anda melanggan servis dari Cloudflare, anda boleh masuk ke pemuka (dashboard) dan aktifkan ‘HTTP/3 (with QUIC)’.

Dalam tempoh beberapa bulan akan datang, kita bakal melihat protokol ini mulai matang sedikit demi sedikit apabila organisasi dan syarikat besar seperti Google, Mozilla dan Cloudflare bekerjasama dalam membentuk hasil akhir.

HTTP/3 adalah era baharu dalam proses evolusi internet kerana ia merupakan perubahan besar ketiga kepada ‘bahasa’ yang digunakan setiap laman web untuk berkomunikasi sejak jaringan internet dilahirkan tiga puluh tahun yang lalu.

A regular tech blogger who have passions for cats.

https://omghackers.com/apa-itu-http-3-http-over-quic/

You might also like

Menu