Apa Itu Deep Fusion?

Internet, Software
403

Gambar dari: VentureBeat.

Istilah computational photography atau fotografi pengkomputeran tidak asing lagi buat pengguna Android.

Ia dimulakan oleh Google dengan mengaplikasikannya pada siri telefon Pixel yang pertama.

Apple ingin membawa pendekatan yang sama dengan hadirnya Deep Fusion, kaedah fotografi pengkomputeran yang memanfaatkan kuasa pemproses A13 Bionic.

Dengan hadirnya kemas kini iOS 13.2, Deep Fusion telah dinyahdaya pada siri iPhone 11. Cuma apa yang menyedihkan, Deep Fusion hanya dapat berfungsi pada A13 Bionic sahaja, yang bererti siri iPhone yang menggunakan pemproses sebelumnya tidak akan dapat memanfaatkan ciri ini.

Jadi bagaimana kaedah Deep Fusion mengambil gambar?

Deep Fusion membuat penimbalan berterusan (constant buffer) sebanyak 9 imej berasingan dan berbeza exposure dan kemudiannya menggabungkan kesemua imej tersebut kepada satu gambar.

Sebelum anda mengetik butang shutter lagi, kamera sudah sedia mengambil empat keping gambar dengan exposure standard, serta empat keping lagi dengan exposure pendek. Apabila anda menekan butang shutter, kamera akan mengambil pula sekeping gambar dengan exposure panjang, lalu Neural Engine pada A13 Bionic mengambil alih kerjanya.

Ia menganalisa kesemua kombinasi imej tersebut dan memilih satu yang terbaik. Deep Fusion kemudiannya membuat pengoptimuman terhadap setiap satu imej kepada tahap perincian dan tahap noise, semuanya dalam satu saat.

Gambar dari: Computerworld.

Sebelum ini, gambar diambil oleh kamera iPhone 11 melalui ‘Smart HDR’, yang mana ia akan mengambil beberapa siri imej lalu digabungkan kesemuanya ke dalam satu imej bagi mendapatkan jarak dinamik terbaik.

Cuma beza antara Deep Fusion dan Smart HDR, ia (Deep Fusion) tidak hanya menggabungkan kesemua imej, malah akan memilih imej dengan perincian terbaik, pixel demi pixel lalu membuat kombinasi kesemua imej dengan exposure berbeza bagi menghasilkan imej dengan tahap perincian paling baik.

Jadi, secara rumusannya, Deep Fusion berfungsi dengan cara:

1. Ia akan mengambil 9 keping imej.

2. Sebelum anda mengetik butang shutter, ia sudah sedia mengambil 4 keping gambar exposure standard dan exposure pendek.

3. Apabila anda mengetik butang shutter, ia akan mengambil satu gambar exposure panjang.

4. Setelah itu, Neural Engine dalam A13 Bionic akan membuat analisa gabungan kesemua imej tersebut, memilih satu yang terbaik antara kesemuanya, memilih setiap pixel dari 24 juta pixel kesemuanya dan mengoptimumkan perincian serta mengurangkan noise – semuanya dalam tempoh satu saat.

A regular tech blogger who have passions for cats.
I will not put my trust on anybody who hated them, doesn’t matter if they are my friends or family.

I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe.

Help me achieve it by hiring me as your reviewer.

For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Apa Itu Deep Fusion?

You might also like

Menu